Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Πικρό τέλος

Πικρό τέλος

Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-99.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ στο «Σ.Ε.Φ.» με 96-99, στο τελευταίο του φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι. Τα πολλά λάθος σφυρίγματα στην 4η περίοδο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς.

Ο αγώνας:

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι, ευστοχώντας στις πρώτες τους προσπάθειες. Για τον Ολυμπιακό, οι Σπανούλης και Μιλουτίνοφ ήταν αυτοί που σήκωναν το βάρος στο σκοράρισμα, ενώ για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ οι Βορονσέβιτς και Λαζάρεφ.

Πέντε λεπτά πριν την λήξη της πρώτης περιόδου, η ΤΣΣΚΑ εκμεταλλευόμενη τα διαδοχικά επιθετικά λάθη των «ερυθρολεύκων», βρήκε την ευκαιρία να σημειώσει καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο και ν’ ανεβάσει την υπέρ της διαφορά στο +10 (9-19). Ένα γρήγορο σερί 5-0 από πλευράς Ολυμπιακού μείωσε γρήγορα την διαφορά, όμως ο Μίλος Τεόντοσιτς ευστοχώντας σε συνεχόμενα σουτ πίσω από τα 6,75, έδωσε εκ νέου διψήφιο αέρα στην ομάδα του.

Οι Πειραιώτες αντιμετώπιζαν πρόβλημα απέναντι στην άμυνα ζώνης των Μοσχοβιτών, με αποτέλεσμα να υποπέσουν σε αρκετά λάθη και ν’ αστοχήσουν στα περισσότερα σουτ που επιχείρησαν.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ανέβασαν την απόδοσή τους στην άμυνα, έκλεψαν μπάλες, πέτυχαν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό και μείωσαν σε 32-33, 7:50 πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου. Οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν σ’ εκείνο το σημείο ν’ ανακόψουν τον ρυθμό των Πειραιωτών, όμως η «ερυθρόλευκη» άμυνα συνέχισε να είναι αποτελεσματική και να κρατάει τους Ρώσους χωρίς σκορ. Σε αντίθεση με τους παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, οι Όντομ και Χάκετ ήταν εύστοχοι πίσω από τα 6,75, δίνοντας ξανά το προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους, η ΤΣΣΚΑ αντέδρασε. Παίζοντας με υπομονή στην επίθεση, δημιούργησε τα ρήγματα στην άμυνα του Ολυμπιακού με το κεντρικό πικ εν ρολ και πήρε εκ νέου τον έλεγχο του ματς. Οι πρωταθλητές Ελλάδας προσπάθησαν ν’ ακολουθήσουν το τέμπο των αντιπάλων τους σ’ εκείνο το διάστημα, όμως οι επιθετικές τους επιλογές ήταν βιαστικές, με αποτέλεσμα οι Μοσχοβίτες να κλείσουν με πλεονέκτημα πέντε πόντων το Α΄ ημίχρονο (45-50).

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Ολυμπιακός μπήκε με πολλή ενέργεια στο παρκέ. Με δυνατή και πιεστική άμυνα κατέστρεψε το επιθετικό παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ, υποχρεώνοντας την σε λάθη και βεβιασμένες ενέργειες. Στην επίθεση, ο Βαγγέλης Μάντζαρης πήρε πρωτοβουλίες, βάζοντας και πάλι την ομάδα του σε θέση οδηγού (54-52).

Στα επτά λεπτά που υπολείπονταν μέχρι την εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου δεν παίχτηκε μπάσκετ, καθώς οι διαιτητές διέκοπταν την ροή του αγώνα σφυρίζοντας διαρκώς φάουλ. Οι «ερυθρόλευκοι», παρά το γεγονός ότι είχαν τον Βασίλη Σπανούλη καθηλωμένο στον πάγκο με 4 φάουλ, διατηρούσαν το προβάδισμα στο σκορ με τα καλάθια των Μάντζαρη και Λοτζέσκι. Από την πλευρά τους οι Μοσχοβίτες, περίμεναν τα πάντα από τους Ντε Κολό και Τεόντοσιτς, οι οποίοι επιχειρούσαν με ατομικές ενέργειες να διασπάσουν την άμυνα των Πειραιωτών.

Στην τελευταία περίοδο, οι φιλοξενούμενοι με διαδοχικές καλές άμυνες και σωστές επιλογές στην επίθεση, μείωσαν στον πόντο (69-68), 8:59 πριν την λήξη του ματς. Οι «ερυθρόλευκοι», χωρίς υπομονή και καθαρό μυαλό στο παιχνίδι τους, επιχείρησαν με τρίποντα να φτάσουν μέχρι το αντίπαλο καλάθι, τακτική που δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη εκμεταλλευόμενοι το μομέντουμ του αγώνα, βρήκαν τα πατήματά τους τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά, ανεβάζοντας την υπέρ τους διαφορά στο +9 (73-82), τέσσερα λεπτά πριν το τέλος.

Στον χρόνο που απέμενε, οι πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν την προσπάθεια τους για ν’ ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, όμως οι διαιτητές δεν τους το επέτρεψαν. Οι ρέφερι της αναμέτρησης έστελναν διαρκώς τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ στην γραμμή των βολών, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να διατηρούν το υπέρ τους προβάδισμα.

Παρόλα αυτά οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν σταμάτησαν να προσπαθούν. Ευστοχώντας σε μεγάλα σουτ με τους Λοτζέσκι και Σπανούλη, μείωσαν στον πόντο (96-97). Ο Νάντο Ντε Κολό όμως ήταν εύστοχος από την γραμμή των βολών και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 25-33, 45-50, 69-64, 96-99

MVP: 

Ο Νάντο Ντε Κολό ολοκλήρωσε τον αγώνα με 20 πόντους, ευστοχώντας σε όλες τις κρίσιμες βολές στο τέλος.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ 7 (2), Χάντερ 11, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 17 (3), Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ 6, Αγραβάνης 8, Μάντζαρης 12 (2), Γουόρικ 2, Χάκετ 6 (1), Λοτζέσκι 18 (2), Παπανικολάου 5.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 20, Κουλάγκιν Κ., Τεόντοσιτς 13 (2), Φριντζόν 11 (2), Νίκολς 5 (1), Τζάκσον 13 (1), Λαζάρεφ 4, Βοροντσέβιτς 10 (1), Χίγκινς 5 (1), Κουρμπάνοφ 11 (2), Χάινς 7.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ:

01

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Θες πλεονέκτημα; Κάνε διπλό!

Photo credit: Fede Bocchio Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της RS της Ευρωλίγκας και πλέον κάθε ...