Αρχική / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Ποιον απειλεί ο Σκάρπα τελικά;

Ποιον απειλεί ο Σκάρπα τελικά;

Ο Σκάρπα έρχεται στο λιμάνι και ήδη υπάρχουν σενάρια πώλησης του Φορτούνη ενώ μην ξεχνάμε ότι στο ρόστερ υπάρχουν ήδη ο Μπίελ και ο Καρβάλιο. Χωράνε όλοι αυτοί; – Γράφει ο Βαλάντης Σιδέρης

Δεκαπενταύγουστος αύριο και ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων βρίσκεται για διακοπές σε κάποιο παραθεριστικό προορισμό, στον Ολυμπιακό βρίσκονται σε οργασμό εργασιών με σκοπό την άμεση ενίσχυση της ομάδας. Η φράση του Κορδόν πως δε βιαζόμαστε και πως τον Αύγουστο γίνονται οι «καλές» μεταγραφές, αποδεικνύεται πως δεν ήταν λόγια του αέρα αφού οι Πειραιώτες βρίσκονται πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουν 4 σημαντικές προσθήκες, χωρίς αυτές να είναι και οι τελευταίες.

Χέζ ή Έζε, όπως θέλετε πείτε τον, Ορτέγκα, Μπρνίτς και αισίως Σκάρπα, βρίσκονται στο κατώφλι του Ρέντη και εκτός απροόπτου, αφού αν δεν πέσουν οι υπογραφές τίποτα δεν είναι σίγουρο, θα φορέσουν τα ερυθρόλευκα. Ειδικά η τελευταία, η προσθήκη δηλαδή του Βραζιλιάνου, ίσως να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν αφού μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους παίκτες του Βραζιλιάνικου πρωταθλήματος το 2022. Η εμπλοκή της Φόρεστ και τα ρεπορτάζ που τον ήθελαν να φορά τα κόκκινα του Ολυμπιακού πολύ νωρίτερα αντί γι΄αυτά της Νότιγμαμ, σίγουρα προκαλούν μειδίαμα σε ορισμένους και υποβιβάζουν επικοινωνιακά αυτήν την σπουδαία προσθήκη, που η αλήθεια είναι πως δεν λαμβάνει της αναγνώρισης που της αξίζει.


Ο Σκάρπα δεν κατάφερε να πείσει τον προπονητή των Άγγλων, Κούπερ και ίσως να μην πρόλαβε τελικά να εγκλιματιστεί στις υψηλές απαιτήσεις της Πρέμιερ, όμως αν έχει όρεξη και προσπαθήσει, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού.


Αμφιβολίες για την ποιότητά του δεν υπάρχουν, παρά μόνο για την διάθεση που έχει να μετακομίσει σε μια κρίσιμη ποδοσφαιρικά ηλικία για κείνον στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφήνοντας τη λάμψη και την αίγλη άλλων ανώτερων ευρωπαϊκών και δη της πρέμιερσιπ.


Με την δημοσιοποίηση λοιπόν της επικείμενης άφιξης του παίκτη, αναμένεται στη χώρα μας την Τετάρτη 16 Αυγούστου, ήρθαν στο φως σενάρια για πώληση του Κώστα Φορτούνη και ισχυρό έρεισμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί και η παρόμοια θέση, ίσως και η άρτια αξιοποίηση αμφότερων στην ομάδα. Και οι δύο λοιπόν είναι επιθετικά χαφ, δημιουργικά. Δε θα γράψω τη λέξη δεκάρι διότι τη θεωρώ παρωχημένη. Η κύρια θέση που τους αρέσει να αγωνίζονται είναι μπροστά από τα κεντρικά χαφ και πίσω από τον ή τους επιθετικούς. Έχουν την ικανότητα να παίξουν και στα πλάγια, κατάσταση που όμως δημιουργεί ενδεχομένως αμυντικές ανισορροπίες αφού δεν φημίζονται για τα ανασταλτικά τους καθήκοντα, ούτε ίσως έχουν την απαιτούμενη τακτική παιδεία που επιτάσσει η θέση του ακραίου στο κορυφαίο επίπεδο και ιδιαίτερα απέναντι σε ποιοτικούς αντιπάλους.

Περισσότερο αυτό θα έλεγα ότι ισχύει για τον Κώστα Φορτούνη αφού τον Βραζιλιάνο τον έχω παρακολουθήσει μόνο στα ματς της Φόρεστ της οποίας το σύστημα και ο τρόπος παιχνιδιού δεν του ταίριαζε καθόλου και σε αρκετά στιγμιότυπα του πρωταθλήματος Βραζιλίας από τα οποία δεν είναι φρόνιμο να εξάγεις απόλυτα συμπεράσματα.


Χωράνε λοιπόν στην ίδια ομάδα και περισσότερο στην ίδια ενδεκάδα ή μήπως η αναμενόμενη προσθήκη του Σκάρπα είναι απότοκος του ενδιαφέροντος για Φορτούνη και θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του;


Ο Ολυμπιακός πλήρωσε μεταξύ πολλών άλλων θα λέγαμε πέρυσι, την ύπαρξη αρκετών επιθετικών μέσων στην ίδια ενδεκάδα, που ναι μεν σε κάποια παιχνίδια προσέδιδε ποιότητα και φαντασία μπροστά, όμως δεν αποτέλεσε οδηγό επιτυχιών αφού επίσης δημιούργησε τακτικό έλλειμα και ενίσχυσε την έλλειψη πλάνου και σχεδίου ανάπτυξης. Θα λέγαμε περισσότερο ότι η ομάδα πέρυσι στηριζόταν, κυρίως επί Μίτσελ, στις ατομικές εμπνεύσεις των παικτών της, παρά ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ορθολογικής προώθησης της μπάλας στα αντίπαλα καρέ. Εύλογα λοιπόν υπάρχει αυτό το ερωτηματικό και για την τρέχουσα σεζόν, ενδεχομένως άκαιρο αφού ακόμα καλά καλά δεν έχουμε κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και επιθυμεί να στήσει την ομάδα ο Μαρτίνεθ.


Στο υποθετικό σενάριο παραμονής και των δύο στην ομάδα, θεωρώ απίθανο να συνυπάρξουν οι δύο ανωτέρω στην ίδια ενδεκάδα σε σταθερή βάση, ειδικότερα σε δύσκολα παιχνίδια εκτός έδρας ή απέναντι σε διεκδικητές του πρωταθλήματος όπως και στην Ευρώπη για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως.


Αναφορικά με την υπόθεση του Φορτούνη εξεταζόμενη αυτοτελώς, θεωρώ πως δύσκολα θα φύγει από τον Ολυμπιακό δεδομένου του οικογενειακού του καθεστώτος και του αφιλόξενου γι΄αυτό περιβάλλοντος της Μέσης Ανατολής. Προφανώς τα χρήματα αποτελούν πάντα ισχυρότατο δέλεαρ όμως θα προσθέσω επί της ως άνω τοποθέτησής μου, την δημιουργηθείσα από τον Μαρτίνεθ εικόνα και γνώμη που φαίνεται να έχει για τον Έλληνα χαφ. Ο Ισπανός λοιπόν, εξ όσων είδαμε και διαβάσαμε από απεσταλμένους στην προετοιμασία αλλά και τη συμμετοχή του στα φιλικά και τον μοναδικό επίσημο αγώνα του Ολυμπιακού, τρέφει εκτίμηση και σεβασμό στις ικανότητες του παίκτη και θεωρώ πως ενδεχόμενη αποδέσμευσή του, θα ήταν αποτέλεσμα καθαρά της δικής του επιθυμίας (του παίκτη) και μόνο. Ο Ολυμπιακός, θεωρώ πως δε θα προβάλει εμπόδιο στην όποια απόφαση του Φορτούνη, αφού ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει εξαιρετικό κλίμα.


Αυτός ο οποίος δε θα μου προξενούσε καμία εντύπωση αν αποχωρούσε άμεσα και αγωνίζεται και στην αντίστοιχη θέση με τους Φορτούνη και Σκάρπα, δεν είναι άλλος από τον Πεπ Μπίελ. Ο 27χρονος μέσος σε καμία περίπτωση δε δικαιολόγησε τα 6 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για κείνον πέρυσι ενώ και φέτος δείχνει ράθυμος παρά τις όποιες εκλάμψεις του, όπως για παράδειγμα το δοκάρι που είχε κόντρα στη Γκενκ. Εκτιμώ πως ο Μαρτίνεθ ενόψει και των επικείμενων προσθηκών, δε θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να αποχωριστεί τον Μπίελ αφού κρίνοντας και από τα μέχρι τώρα παιχνίδια, δεν υπολογίζεται για βασικός ενώ και ο ίδιος έχει αφήσει να διαρρεύσει μέσω του μάνατζέρ του ότι προτιμά να αλλάξει ποδοσφαιρική στέγη. Ο Ολυμπιακός ωστόσο δεν πρόκεται να τον αποχωριστεί αν δεν έρθει για κείνον πρόταση που τουλάχιστον να αγγίζει το δαπανηθέν ποσό, κάτι που προς ώρας δε διαφαίνεται στον ορίζοντα.


Μη ξεχνάμε επίσης, ότι προς το παρόν, διατηρείται στο ρόστερ και ο Καρβάλιο, ο οποίος ναι μεν δεν είχε καλή εικόνα με την Γκενκ, όμως δείχνει να κερδίζει στο νήμα την παραμονή του και θα αποτελεί μια σταθερή επιλογή στο ροτέισον του Ολυμπιακού.

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Θα προκριθεί στο Βερολίνο μόνο αν…

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στο Game 2 απέναντι στη Μπαρτσελόνα και δίκαια έχασε, με ...