Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Ελλάδα – Ρωσία 80-65

Ελλάδα – Ρωσία 80-65

Ελλάδα-Ρωσία 80-65

Το τουρνουά της Ξάνθης κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα, η οποία επικράτησε της Ρωσίας στον τελικό με 80-65. Ανέβασαν στροφές Σπανούλης-Πρίντεζης, στα χαμηλά ο Μάντζαρης, δεν αγωνίστηκε ο Αγραβάνης.

Ο αγώνας:

Οι Ελληνες παίκτες μπήκαν φορτσάτοι στο παρκέ στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Βγάζοντας τρομερή ενέργεια στην άμυνα κράτησαν χωρίς σκορ τους Ρώσους για, σεχεόν, τρία λεπτά. Στην επίθεση Σπανούλης και Καλάθης «έτρεχαν» διαρκώς την ομάδα, βοηθώντας την να πετυχαίνει εύκολους πόντους είτε μέσα απο το ζωγραφιστό, είτε απο βολές.

Μετά το αρχικό σοκ οι παίκτες του Εβγκένι Πασούτιν συνήλθαν. Η άμυνα ζώνης απορύθμισε τους παίκτες του Φώτη Κατσικάρη, που υποχρεώθηκαν σε πολλά άστοχα σουτ. Στην επίθεση ο Αντόνοφ, με χέρι αλφάδι απο μέση και μακρινή απόσταση, έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η πιεστική άμυνα της «γαλανόλευκης», σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα καλάθια του Γιάννη Μπορούση στην επίθεση, άλλαξε εκ νέου τις ισορροπίες της αναμέτρησης. Η «αρκούδα» απο την πλευρά της δεν είχε ούτε υπομονή, ούτε πλάνο στο παιχνίδι της, αλλά ευτύχισε να έχει σ’ εξαιρετική κατάσταση τον Αντόνοφ (10/10 εντός παιδιάς), που την διατηρούσε σ’ επαφή με το σκορ.

Στα πέντε λεπτά που απέμεναν μέχρι την ανάπαυλα, η Εθνική έπαιξε καλό μπάσκετ. Σπανούλης και Ζήσης αξιοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο τον Κώστα Κουφό, ο οποίος τελείωνε ιδανικά τις φάσεις κι έστειλε προηγούμενη με βραχεία κεφαλή την «επίσημη αγαπημένη» στ’ αποδυτήρια.

Στην επανάληψη οι δύο αντίπαλοι συνέχισαν να συμβαδίζουν στο σκορ. Οι Ρώσοι εκμεταλλευόμενοι τ’ απογοητευτικά ποσοστά της Ελλάδας  πίσω από τα 6.75 (0/8) και το… παρατεταμένο επιθετικό ρεσιτάλ του Σεμιόν Αντόνοφ, πέρασαν μπροστά στο σκορ (41-43). Σ’ εκείνο το σημείο οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη άλλαξαν άμεσα τακτική. Τα περιφερειακά σουτ σταμάτησαν και οι λύσεις δόθηκαν κοντά στο καλάθι, με κυριους εκφραστές των επιθέσεων τους Ζήση και Πρίντεζη.

«Καθάρισε» στο τέλος

Στην τελευταία περίοδο η «γαλανόλευκη» αύξησε την αμυντική της ένταση, κρατώντας χαμηλά σε παραγωγικότητα τους φιλοξενούμενους. Στην επίθεση οι διεθνείς, με σωστή κυκλοφορια και υπομονή, δημιούργησαν τα ρίγματα στην αντίπαλη ρακέτα κι έστειλαν την διαφορά στο+10 (67-57), 5.30 πριν την εκπνοή.

Στον εναπομείναντα χρόνο οι παίκτες του Εβγκένι Πασούτιν δεν κατάφεραν ν’ αντιδράσουν και να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο απο το παιχνίδι, διευκολύνοντας το έργο των Ελλήνων που έφτασαν άνετα στη νίκη.

MVP: 

Ο Νίκος Ζήσης ήταν σταθερός στον χρόνο που αγωνίστηκε, δίνοντας σημαντικότατες λύσεις στην επίθεση στα σημεία που η ομάδα κολλούσε.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 39-35, 56-54, 80-65.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 16, Ζήσης 11, Σπανούλης 11 (5 α), Καλάθης, Περπέρογλου 1, Σλούκας 8, Καϊμακόγλου 3, Κουφός 14 (11ρ), Γιάνκοβιτς, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου, Μάντζαρης.

Ρωσία (Πασούτιν): Ζούμπκοφ 10, Μπαμπούριν, Πατέεφ 4, Φρίντζον, Βιάλτσεφ 1, Αντόνοφ 27, Μόνια 2, Κβοστόφ 4, Πονκρασόφ 5, Βοροντσέβιτς 6, Αντίποφ, Κουλάγκιν Ντ, Κουλάγκιν Μ, Ντεσιατνίκοφ 2, Κουρμπανόφ 4.

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Τα highlights από την νίκη κόντρα στην Ξάνθη (vid)

Δείτε τις καλύτερες φάσεις της αναμετρήσεις: https://youtu.be/EXk-pFSX86k