Αρχική / ΑΚΑΔΗΜΙΑ / Αφιέρωμα στην Σχολή Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στη Σαλαμίνα

Αφιέρωμα στην Σχολή Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στη Σαλαμίνα

 

salamina olympiakos

Ο Ολυμπιακός ως ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος της χώρας, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, ένας εκ των οποίων και ιδιαίτερα σημαντικός μάλιστα, είναι και αυτός των ακαδημιών. Σκοπός της ύπαρξης τέτοιων αθλητικών κέντρων είναι αφενός η διαπαιδαγώγηση και η ένταξη των παιδιών στο χώρου του αθλητισμού, αφετέρου η εξεύρεση περιπτώσεων με ταλέντο και προοπτική ώστε να αναρριχηθούν κάποια στιγμή στην πρώτη ομάδα.

Τα kokkina.gr επισκέφθηκαν μια από τις νεοσύστατες αλλά πλέον άρτιες ακαδημίες του συλλόγου, αυτήν που εδράζεται στη Σαλαμίνα και συνομίλησαν με τον υπεύθυνο της λειτουργίας και διαχείρισης αυτής, τον κ. Ηλία Παπαδόπουλο ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πόσα παιδιά ανήκουν στην ακαδημία και σε ποιες ηλικίες;

Αυτή τη στιγμή στην Ακαδημία μας υπάρχουν εγγεγραμμένα 70 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 16 ετών. Δεδομένου ότι η έναρξη της Σχολής έγινε στο τέλος Οκτωβρίου, η προσέλευση των παιδιών είναι αρκετά ικανοποιητική.

Πόσοι προπονητές ανήκουν στο δυναμικό;

Το προπονητικό team απαρτίζεται από 3 προπονητές πιστοποιημένους με δίπλωμα UEFA , ένα προπονητή τερματοφυλάκων και μία φυσιοθεραπεύτρια.

Ποιο είναι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τα παιδιά και κατά πόσο τα επηρεάζει ώστε να παρακολουθήσουν επαρκώς και τις σχολικές τους υποχρεώσεις;

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τις μεγάλες ηλικίες περιλαμβάνει τρεις προπονήσεις και για τις μικρότερες, δύο προπονήσεις την εβδομάδα. Κατά την διάρκεια της εγγραφής προσπαθούμε να κάνουμε σαφές στο παιδί και σε συνεργασία με τους γονείς του, ότι προτεραιότητα πρέπει να παραμένει το σχολείο. Με δεδομένο αυτό, έχουμε ζητήσει από τους αθλητές να μας προσκομίσουν τους Ελέγχους Προόδου ώστε σε περίπτωση που παρατηρήσουμε να επηρεάζεται η απόδοση τους στο σχολείο να συζητήσω εγώ (ο Διευθυντής της Σχολής) με το παιδί και τους γονείς.

Υπάρχει εκτός της αυστηρά ποδοσφαιρικής προπόνησης, γενικότερη διαπαιδαγώγηση ώστε τα παιδιά να βελτιωθούν και ως άνθρωποι;

Σαφώς και υπάρχει και πάνω σε αυτό δουλεύουμε καθημερινά ,η μορφή της προπόνησης εκτός από το καθαρά αθλητικό κομμάτι έχει και στοιχεία που βελτιώνουν τα παιδιά,και εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι η προπόνηση γίνεται με γνώμονα τον κωδικά συμπεριφοράς που μας έχει εφοδιάσει η διεύθυνση της ακαδημίας μας και έχει ξεκάθαρο στόχο την διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Τι χρειάζεται για να ενταχθεί ένα παιδί στην ακαδημία;

Το μοναδικό κριτήριο για τη Σχολή μας , είναι το παιδί να είναι σε ηλικία μεταξύ 5 και 16 ετών.

Πόσο εφικτό θεωρείτε να εξελιχθεί κάποιο από τα παιδιά και να ανέβει σταδιακά στην πρώτη ομάδα;

Το θέμα εξέλιξης ενός παιδιού, είναι κοινός παρονομαστής , πολλών παραγόντων. Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει το ταλέντο. Έπειτα οι παράγοντες για να ανέβει ένα παιδί στην πρώτη ομάδα είναι πολλοί. Το οικογενειακό περιβάλλον, η θέληση του παιδιού, η συνέπειά του στις προπονήσεις, αλλά και η πειθαρχεία. Εάν ένα παιδί έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και σε συνάρτηση με όσα προανέφερα, η Κεντρική μας Ακαδημία, σε συνεννόηση μαζί μας δοκιμάζει τα παιδιά. Άλλωστε αυτός είναι και ο κοινός στόχος των σχολών και της κεντρικής ακαδημίας.

Κατά πόσο θετική ή αρνητική είναι η επιρροή των γονιών στην πορεία των παιδιών τους ποδοσφαιρικά;

Κατά γενική ομολογία, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας, που επηρεάζει την πορεία των παιδιών. Και εδώ θα αναφερθώ πάλι στον Κώδικα Συμπεριφοράς , που περιλαμβάνει και Κώδικα Συμπεριφοράς για τους Γονείς. Θα πω κάτι που το πιστεύω και το βλέπω καθημερινά μέσω της τριβής με την Σχολή: Εξέλιξη κάποιο παιδί με ταλέντο και αρνητική επιρροή από το γονιό θα έχει σαφώς μικρότερη, από ένα παιδί λιγότερο ταλαντούχο, αλλά με θετική επιρροή από το γονιό.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχετε σχεδιάσει ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ακαδημίας;

Αυτό που μας απασχολεί σε καθημερινή βάση, είναι γιατί ένα παιδί θα πρέπει να έρθει στην Ακαδημία μας. Με γνώμονα αυτό, εξελίσσουμε καθημερινά το επίπεδο της Ακαδημίας μας. Ήδη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα γίνει Σεμινάριο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Ακαδημίας, με θέμα «Αθλητική Ψυχολογία και Διατροφή». Το καλοκαίρι θα γίνουν διάφορες δράσεις κοινωνικού και ποδοσφαιρικού χαρακτήρα και η επόμενη χρονιά, είναι σίγουρο ότι θα μας βρει πολύ πιο έτοιμους σε όλους τους τομείς.

Ποια η γνώμη σας γενικότερα για το επίπεδο ακαδημιών στην Ελλάδα σε σχέση με αντίστοιχες στο εξωτερικό;

Εάν πάρουμε σαν σημείο αναφοράς την Κεντρική Ακαδημία και το επίπεδο της θεωρώ πως δεν υπάρχουν διαφορές, και εάν υπάρχουν είναι απειροελάχιστες. Τώρα όσον αφορά στις σχολές, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία που μας προσφέρει η Κεντρική Ακαδημία είναι κάτι που θέλει κόπο, χρόνο και επιμονή αλλά τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει και φαίνονται.
Θεωρώ πως όλα έχουν να κάνουν με θέμα σωστής νοοτροπίας άλλα και επαγγελματισμού. Είμαι σίγουρος πως είμαστε στον σωστό δρόμο.

Τι έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η Σχολή, στους γονείς και τα εγγεγραμμένα παιδιά;

Σε έναν απολογισμό πέντε μηνών, θα αναφέρω ότι ο Ολυμπιακός μας έχει διασφαλίσει την παρακολούθηση των εντός έδρας αγώνων στο Γ. Καραϊσκάκης. Επίσης έχει φροντίσει να πραγματοποιούνται εργομετρικά σε όλες τις σχόλες, οι αθλητές μας έχουν επισκεφθεί και έχουν περιηγηθεί στους χώρους, όπου προπονείται, η αντρική ομάδα του Ολυμπιακού, στις εγκαταστάσεις του Ρέντη και κάνοντας προπόνηση στο Ρέντη. Σε πέντε μήνες έχουμε πετύχει πολλά και έχουμε θέσει τις βάσεις , ώστε του χρόνου, να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Σαν επίλογο θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους συνεργάτες μου για αυτά που έχουμε πετύχει ως τώρα. Το προπονητικό team για την επαγγελματική τους σε όλα τα επίπεδα συμπεριφορά. Επίσης την διεύθυνση της ακαδημίας μας για την άψογη συνεργασία και την βοήθειά τους σε καθημερινή βάση. Άλλα πάνω από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς των αθλητών μας για την άψογη συνεργασία που έχουμε μέχρι στιγμής.

unnamed (2)

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Γήπεδο Maracana Λ. Αιαντείου 10
Επικεφαλής Σχολής: Παπαδόπουλος Ηλίας
Προπονητές: Κουτσούκος Παναγιώτης – Αριστοτέλης Κίσσας – Γιώργος Καρνέσης – Αντιμαχίτης Γιώργος
Φυσιοθεραπεύτρια: Αγγελική Καραγιάννη
Γραμματεία :Μιχαλάκη Βάσω
Τηλ: 2104654361
Email: olympiacosacasalaminas@gmail.com

Φωτογραφικό υλικό:

unnamed (3) unnamed

unnamed (6) unnamed (5) unnamed (4)

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Ο Μίλαν Τόμιτς στο Summer Camp των Ακαδημιών (pics)

Ο άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον πάγκο της αντρικής ομάδας ήταν η έκπληξη για ...

Βρείτε μας στο Twitter