Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Πρώτη αποστολή εξετελέσθη

Πρώτη αποστολή εξετελέσθη

Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις 74-59.

Ο Ολυμπιακός παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, κέρδισε με 74-59 την Ζαλγκίρις στο «Σ.Ε.Φ.», σημείωσε την 5η νίκη του στο top 16 και διατηρήθηκε σε τροχιά πρόκρισης.

Ο αγώνας:

Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές στο ξεκίνημα, αστοχώντας σε αρκετές προσπάθειες και υποπίπτοντας σε λάθη. Έξι λεπτά πριν την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου, ο Ολυμπιακός με τον Βασίλη Σπανούλη να «χτυπάει» τα αργά πόδια του Ίαν Βουγιούκα στα πικ εν ρολ, σημείωσε εύκολους πόντους από κοντά και ανέβασε την υπέρ του διαφορά στο +6 (14-8).

Στον χρόνο που απέμενε, η Ζαλγκίρις με πιο ευέλικτο δίδυμο ψηλών (Γιανκούνας στο «5» και Μότουμ στο «4»),  αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις συνεργασίες των «ερυθρολεύκων», κρατώντας τους χαμηλά σε παραγωγικότητα. Στην επίθεση, οι παίκτες του Σάρας Γιασικεβίτσιους, κυκλοφόρησαν με υπομονή την μπάλα, δημιούργησαν τα ρήγματα στην άμυνα των Πειραιωτών κι έκλεισαν με προβάδισμα ενός πόντου την περίοδο.

Με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, πέντε συνεχόμενοι πόντοι δια χειρός Ντάνιελ Χάκετ, έβαλαν εκ νέου μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό (19-15). Ο Ιταλοαμερικάνος γκαρντ εκτός από σκορ, πρόσφερε λύσεις και στην άμυνα, οδηγώντας τους αντίπαλους «κοντούς» σε λάθη.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, οι «ερυθρόλευκοι» ενώ έπαιζαν καλή άμυνα, στην επίθεση ήταν πολύ άστοχοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν ν’ αποκτήσουν διαφορά ασφαλείας. Οι παίκτες της Ζαλγκίρις βλέποντας πως δεν μπορούν να διασπάσουν  την «ερυθρόλευκη» άμυνα, επεδίωκαν τις επαφές, κέρδιζαν έξυπνα τα φάουλ και οδηγούνταν στις βολές, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να διατηρούνται σε απόσταση βολής.

Στον χρόνο που υπολείπονταν μέχρι την εκπνοή του πρώτου μέρους, οι Πειραιώτες παίζοντας με την ίδια συνέπεια και συγκέντρωση στην άμυνα κράτησαν χωρίς σκορ τους αντιπάλους τους. Στην επίθεση, ο Κώστας Παπανικολάου έδωσε τις λύσεις από μέση και μακρινή απόσταση, βοηθώντας την ομάδα του να πάει με… αέρα 9 πόντων στ’ αποδυτήρια (39-30).

«Καθάρισε» με… συνοπτικές διαδικασίες

Στην επανάληψη, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μπήκαν με την ίδια ενέργεια στο παρκέ. Παίζοντας σκληρά στην άμυνα, υποχρέωσαν τους φιλοξενούμενους σε βεβιασμένες ενέργειες και περιφερειακά σουτ που δεν είχαν καμία τύχη. Στην επίθεση, κυκλοφορώντας σωστά την μπάλα εκδήλωσαν προσπάθειες υπό καλές προϋποθέσεις οι περισσότερες εκ των οποίων βρήκαν στόχο και ανέβασαν στο +15 την διαφορά (47-32), οκτώ λεπτά πριν την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου.

Σ’ εκείνο το σημείο, οι παίκτες του Σάρας Γιασικεβίτσιους προσπάθησαν ν’ ανακόψουν τον ρυθμό των πρωταθλητών Ελλάδας και να μαζέψουν την διαφορά. Η επιλογή τους όμως να σουτάρουν διαρκώς τρίποντα, αντί να τροφοδοτήσουν τον Ίαν Βουγιούκα ή τον Παούλιους Γιανκούνας -που ήταν και οι μοναδικές αξιόπιστες λύσεις- στο χαμηλό ποστ, διευκόλυνε το έργο του Ολυμπιακού, ο οποίος ήλεγξε τα ριμπάουντ, συνέχισε να είναι εύστοχος στην επίθεση κι έκλεισε με πλεονέκτημα 17 πόντων  το τρίτο δεκάλεπτο (η διαφορά έφτασε και στο +19, 56-37, 2:36 πριν το τέλος).

Στην τελευταία περίοδο, ο Ολυμπιακός ανέβασε ακόμα και στο +21 την διαφορά (62-41). Η άμυνα ζώνης με αρχές man to man που επέλεξε ο Σάρας Γιασικεβίτσιους δεν μπέρδεψε τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι έπαιζαν με υπομονή κι έβγαζαν τα ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, κρατώντας σταθερά πάνω από τους 15 πόντους την διαφορά.

Στα τέσσερα λεπτά που απέμεναν ήταν αδύνατον ν’ αλλάξει κάτι. Ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε το υπέρ τους προβάδισμα κι έφτασε στη νίκη

Τα δεκάλεπτα: 14-15, 39-30, 58-41, 74-59

MVP:

Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης και Ντάνιελ Χάκετ έκαναν σπουδαία δουλειά σε άμυνα κι επίθεση, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη νίκη.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ 4(1), Χάντερ, Παπαπέτρου 3(1), Σπανούλης 8, Στρόμπερι 7(1), Μιλουτίνοφ 9, Πρίντεζης 17(2), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 2, Γουόρικ 2, Χάκετ 9(1), Παπανικολάου 11(1).

Ζαλγκίρις (Γιασικεβίτσιους): Ραντλ 3, Βένε, Λεκαβίτσιους 2, Πότσιους 2, Σεϊμπούτις 2, Μότουμ 7 (1), Γιανκούνας 12, Βουγιούκας 14, Σάγιους 2, Βετσβάγκαρς 3(1), Χάνλαν 6, Ουλανόβας 6.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: 

05

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Ανανεώσεις, μεταγραφές και ο Ολυμπιακός 2024

Ο Βαλάντης Σιδέρης μέσα από 1876 λέξεις, λύνει απορίες και απαντά σε καυτά ερωτήματα για ...