Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Μας νοιάζει το πόσα βάζουμε ή το πως;

Μας νοιάζει το πόσα βάζουμε ή το πως;

3ponto olympiakos

Πολύς λόγος γίνεται μετά και την ολοκλήρωση των μεταγραφών του  Ολυμπιακού στο μπάσκετ (εκκρεμεί ίσως άλλη μία), σχετικά με το κατά πόσο βελτιώθηκε ή αλλοιώθηκε η περιφερειακή απειλή της ομάδος. Με μια πρώτη ανάγνωση, επικρατεί η εντύπωση πως το ερυθρόλευκο τρίποντο που τόσο βοήθησε πέρυσι, πλέον δεν υπάρχει ή τουλάχιστον όχι στον καλό βαθμό που ήταν. Κατά πόσο ισχύει όμως στην πράξη κάτι τέτοιο; Τα νούμερα δε λένε πάντα την αλήθεια στη ζωή όμως στο μπάσκετ τα στατιστικά δίνουν μια πρώτη εικόνα.

Ποιοι έφυγαν λοιπόν; Σλούκας, Λαφαγιέτ, Ντάρντεν, Πέτγουεϊ, Ντάνστον και Κατσίβελης. Αφήνω έξω τους τελευταίους δύο για ευνόητους λόγους. Τι ποσοστά είχαν οι πρώτοι τέσσερις στην Ευρωλίγκα τη χρονιά που τέλειωσε;

Σλούκας: 37% στα δίποντα και 34.6% στα τρίποντα

Λαφαγιέτ: 35.5% στα δίποντα και 40.4% στα τρίποντα

Ντάρντεν: 44.2% στα δίποντα και 26.5% στα τρίποντα

Πέτγουεϊ: 61.8% στα δίποντα 32.9% στα τρίποντα

ΣΥΝΟΛΟ  2Π:43.9%  3Π:  33.6%

Ποιοι θα λέγαμε ότι “πήραν” τις θέσεις τους άρα και τα σουτ τους; Χάκετ, Στρόμπερι, Παπαπέτρου και Αγραβάνης. Με μια επιείκεια στους τελευταίους δύο, ας δούμε τα νούμερά τους.

Χάκετ: 46.9% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα

Στρόμπερι: 52.8% στα δίποντα και 32.4% στα τρίποντα

Παπαπέτρου: 55.6% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα

Αγραβάνης: 52.9% στα δίποντα και 19% στα τρίποντα

ΣΥΝΟΛΟ  2Π:52.1% 3Π: 29.1%

Βέβαια σαφώς η παραπάνω σύγκριση είναι μονοδιάστατη αφού το σουτ ενός παίκτη επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από μια σειρά παραγόντων, τόσο ατομικούς όσο και ομαδικούς όμως σίγουρα βγαίνει μια πρώτη εικόνα.  Καλά και ωραία λοιπόν τα νούμερα αλλά δε πρέπει να ξεχνάμε και κάποιες άλλες παραμέτρους. Σημασία δεν έχει στο βάθος της χρονιάς πόσα τρίποντα μπαίνουν όλο πόσο καλές προϋποθέσεις δημιουργούνται για να σουτάρει ένας παίκτης. Κι αυτό είναι μια δουλειά που αφορά από κοινού τον προπονητή και τους παίκτες, δηλαδή στο κατά πόσο αφομοιώνουν και εφαρμόζουν τα διδαχθέντα στις προπονήσεις. Επιπλέον ας μη ξεχνάμε ότι οι Σπανούλης και Λοτζέσκι, κορυφαίοι περιφερειακοί σκόρερ του Ολυμπιακού, συνεχίζουν κανονικά στον Πειραιά ενώ και ο Μάντζαρης έχει δείξει μεγάλα δείγματα βελτίωσης, όπως περιμένουμε τα ίδιο να γίνει και με τους Παπαπέτρου και Αγραβάνη που σίγουρα θα γίνονται καλύτεροι όσο παίρνουν παιχνίδια και εμπειρία, τόσο αριθμητικά όσο και στην ουσία.

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Τα εισιτήρια για την βράδια του Legend Βασίλη Σπανούλη

Η μεγάλη ώρα πλησιάζει και όλοι θα είναι εκεί για τον ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΑΝΟΥΛΗ. Η ΚΑΕ ...