Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Θρύλος και στο Τελ Αβίβ

Θρύλος και στο Τελ Αβίβ

Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, ο Ολυμπιακός κέρδισε στο Τελ Αβίβ την Μακάμπι με 82-71, σημείωσε την 17η νίκη του στην Ευρωλίγκα και διατηρήθηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας.

Ο αγώνας:

Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και δεν μπορούσαν να βρούνε ρυθμό. Ο Ολυμπιακός ενώ είχε σωστή κυκλοφορία στην επίθεση και εκτελούσε υπό καλές προϋποθέσεις, δεν ήταν εύστοχος, με αποτέλεσμα να μείνει χαμηλά σε παραγωγικότητα. Από την πλευρά της η Μακάμπι, προσπαθούσε με κεντρικά πικ εν ρολ να φτάσει μέχρι το «ερυθρόλευκο» καλάθι, αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τις συνεργασίες αυτές και κρατούσε χωρίς σκορ τους αντιπάλους του.

Τέσσερα λεπτά πριν την λήξη της 1ης περιόδου, οι δύο αντίπαλοι βελτίωσαν τα ποσοστά ευστοχίας τους, δίνοντας καλύτερο ρυθμό στο ματς. Οι γηπεδούχοι βρήκαν λύσεις επιθετικά από τους Ρούντ και Σίλι, αλλά οι Πειραιώτες με τα καλάθια των Πρίντεζη και Λοτζέσκι διατήρησαν το προβάδισμα στο σκορ και έκλεισαν με προβάδισμα 4 πόντων (13-17) την 1η περίοδο.

Με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, ένα γρήγορο σερί 4-0 από πλευράς Ολυμπιακού αύξησε την διαφορά στο +8 (13-21) υπέρ των «ερυθρολεύκων», 9:01 πριν το ημίχρονο. Σ’ εκείνο το σημείο η Μακάμπι αντέδρασε. Εκμεταλλευόμενη τα λάθη του Ολυμπιακού, επέβαλλε γρήγορο ρυθμό στο παρκέ και με σερί 7-0, μείωσε στον πόντο (20-21). Η απάντηση των πρωταθλητών Ελλάδας σε αυτό το ξέσπασμα των γηπεδούχων, ήταν άμεση. Με τον Λοτζέσκι να ευστοχεί  σε διαδοχικά σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν με +6 (20-26) και με το καλάθι του Μπιρτς 4:45 πριν την ανάπαυλα επανέφεραν την διαφορά στο +8 (26-28).

Οι παίκτες του Μπαγκάτσκις προσπάθησαν ν’ ανακόψουν τον ρυθμό του Ολυμπιακού, αλλά οι «Πειραιώτες» είχαν βρει τα πατήματά τους στις δύο πλευρές του παρκέ και με τον Πρίντεζη να παίρνει την σκυτάλη στο σκοράρισμα από τον Λοτζέσκι, έστειλαν για πρώτη φορά στο +10 (21-31) την διαφορά, 3:39 πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Στον υπολειπόμενο χρόνο, η ομάδα του Σφαιρόπουλου συνέχισε να έχει υπομονή και σωστή κυκλοφορία στο επιθετικό της παιχνίδι, μαχητικότητα και γρήγορες αντιδράσεις στην άμυνα και κατάφερε να κλείσει το Α΄ ημίχρονο με την απόσταση στο +8 (30-38).

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Ολυμπιακός δεν μπήκε με την ίδια σκληράδα και ενέργεια στην άμυνα, συνθήκη που έδωσε την δυνατότητα στην Μακάμπι να σκοράρει εύκολους πόντους. Αντίθετα με την άμυνα, στην επίθεση οι «ερυθρόλευκοι» τα πήγαιναν περίφημα και με τα καλάθια των Γκριν και Παπανικολάου, διατηρούσαν την διαφορά κοντά στους δέκα πόντους.

Έξι λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου, οι Πειραιώτες ανέβασαν την απόδοσή τους και αμυντικά, έκλεψαν μπάλες, σκόραραν εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και  αύξησαν στο +11 (43-54) την διαφορά, 5:21 πριν την λήξη. Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν από την πλευρά τους με ατομικές ενέργειες να σκοράρουν, τακτική που διευκόλυνε το αμυντικό έργο των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι σε απόλυτο βαθμό το μομέντουμ του αγώνα, προηγήθηκαν ακόμη και με +15 (43-58), 1:29 πριν την λήξη. Στα δευτερόλεπτα που απέμεναν, το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι, ήταν να ρίξουν την διαφορά στους 13 (45-58).

Στην τελευταία περίοδο, οι πρωταθλητές Ελλάδας χωρίς ν’ αφήσουν το πόδι από το γκάζι, έκαναν ακόμη πιο εύκολη την ζωή τους. Λειτουργώντας καταπληκτικά στην επίθεση και σουτάροντας μ’ εξαιρετικά ποσοστά από μέση και μακρινή απόσταση, σταθεροποίησαν την διαφορά πάνω από τους 15 πόντους.

Οι γηπεδούχοι έκαναν μια ακόμη προσπάθεια να επιστρέψουν στην διεκδίκηση της νίκης στα τελευταία τρία λεπτά και κατάφεραν να μειώσουν στους 8 (71-79), 1:30 πριν το τέλος του αγώνα. Αυτή η εξέλιξη δεν ανησύχησε τον Ολυμπιακό, ο οποίος πήρε και πάλι τον έλεγχο, ευστόχησε στις βολές και έφτασε στη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 13-17, 32-40, 45-58, 71-82

MVP: 

Κανείς παίκτης από πλευράς Ολυμπιακού δεν υστέρησε, καθώς άπαντες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και συνέβαλλαν στο να φτάσει η ομάδα στη νίκη. Πρώτος σε αξιολόγηση για τους πρωταθλητές Ελλάδας ήταν ο Πρίντεζης με 25 βαθμούς και τον ακολούθησαν οι Γκριν, Λοτζέσκι με 18 και οι Παπανικολάου, Ουότερς με 11.

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Αυτο ήταν ένα ανήθικο σφύριγμα!

Σπάνια αναφέρομαι σε διαιτητές, ακόμα και στις “λαμπρές” μέρες της Basket league που οδήγησαν στην ...