Αρχική / ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Σφύρα το να φύγουμε…

Σφύρα το να φύγουμε…

Πότε τελειώνει ο κατήφορος; Γράφει ο Βαλάντης Σιδέρης

Τα πράγματα είναι απλά, ο Ολυμπιακός είναι εδώ και ένα χρόνο στα σχοινιά. Οι απέναντι σου ελέγχουν ΕΠΟ, ΚΕΔ γεγονός που εσύ δε μπορείς να αλλάξεις ότι και να κάνεις. Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, μεταγραφές εντυπώσεων, αλλαγές προπονητών από άλλες εποχές και μπάλα επιπέδου παλιάς Β Εθνικής. Οποιοσδήποτε νοήμων νους, που δεν έχει συμφέροντα δεν μπορεί να διαφωνήσει πως φέτος τον Ολυμπιακό τον έχουν στριμώξει για τα καλά ενώ τους απέναντι τους πάνε καροτσάκι.

Όπως επίσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει ποιότητα στο ρόστερ τόσο εντός του Ρέντη όσο και εκτός σε διάφορες ομάδες που έχουν παραχωρηθεί ποδοσφαιριστές ως δανεικοί, δυστυχώς ομάδα δεν υπάρχει, πλάνο δεν υπάρχει, τακτική δεν υπάρχει, λογική δεν υπάρχει, όραμα δεν υπάρχει, συνέπεια δεν υπάρχει, σταθερότητα σε λόγια και πράξεις δεν υπάρχουν. Θα έπαιρνε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς των πρώτων χρόνων; Εκείνος του Σίλβα; Πιθανόν, ακόμα και με τις ίδιες διαιτησίες αφού στην πραγματικότητα ΑΕΚ και ΠΑΟ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Είναι αρκούντως σοβαρές, έχουν συγκεκριμένο αριθμό παικτών, έναν και μόνο προπονητή στη χρονιά και όχι 4 και προφανώς τα σπόρια δικά τους όποτε χρειάζεται και ίσως και αρκετά παραπάνω ορισμένες φορές.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβλεπε ότι από πέρυσι με Μαρτίνς δεν πήγαινε, κάτι ήταν στραβό, κάπου το είχε χάσει ο Πορτογάλος και απώλεσε τις σταθερές που ο ίδιος είχε θεσπίσει. Τον κράτησε όμως ελπίζοντας πως με κάποιες προσθήκες και ηρεμία όντας ξανά πρωταθλητής, θα τελειώσει το “κακό διάλειμμα” στο οποίο είχε περιέλθει ο Ολυμπιακός. Άλλωστε δεν είχε και τη Μπαρτσελόνα απέναντι του. Δεν έχει νόημα να σταθώ ότι η ομάδα εκεί για παράδειγμα που ήταν απροσπέλαστη στα στόπερ με ογκόλιθο Σεμέδο και Μανωλά, Παπασταθόπουλο, Σισέ (στα πολύ καλά του) έφτασε να παίζει με Ντόι, Ρέτσο και Μπα, γιατί θα χάσουμε το νόημα έτσι.

Ακόμα και με αυτούς αν η ομάδα είχε συνοχή και ομοιογένεια, ψυχολογία και τακτική παιδεία μέσα από καλές προπονήσεις, πάλι θα διεκδικούσε με αξιώσεις πρωτάθλημα. Χάθηκε λοιπόν η πρώτη πρόκριση και πραγματικά ήταν σας να έπεσες σε κατήφορο ο οποίος ακόμα δε φαίνεται να τελειώνει. Η πρώτη από τις πολλές ενέργειες πρέπει να είναι ένας σοβαρός προπονητής με εμπειρία και παραστάσεις, ταυτόχρονα με έναν τεχνικό διευθυντή. Δραστική μείωση του ρόστερ και λίγες αλλά στοχευμένες προσθήκες, όχι άλλες καραβιές παικτών. Νομικές ενέργειες ή παρασκηνιακές για αλλαγή καθεστώτος σε ΕΠΟ, όχι για να κάνουμε αυτά που μας κάνουν αλλά για να υπάρχει όσο το δυνατόν αμεροληψία και δικαιοσύνη.

Το έγραψα και στο twitter, ο Μαρινάκης μοιάζει απομονωμένος απ’ όλους. Κόντρα στην Κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα φυσικά με την ΕΠΟ και την ΚΕΔ, παράπονα και επιστολές διαμαρτυρίας στην UEFA (δεν αναφέρομαι για φέτος), κόντρα με μεγάλη μερίδα οπαδών και έξαρση του διχασμού. Η μπάλα που πετάχτηκε στο γήπεδο είναι απότοκος όλων αυτών. Είναι η απελπισία που νιώθεις όταν είσαι ανήμπορος να αντιδράσεις.

Δεν είναι αυτή νοοτροπία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει. Αυτά που κοροϊδεύεις δεν τα κάνεις. Ενισχύεσαι αγωνιστικά και προστατεύεσαι έξω αγωνιστικά. Δεν τα παρατάς και δεν δίνεις σε θερμοκέφαλους άφεση για βία και ακρότητες. Προφανώς δε θέλω να πουλήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης όπως αρκετοί πλέον επικαλούνται. Δεν είναι τέλειος, ίσως απέχει παρασάγγας από την τελειότητα αλλά έχει αποδείξει έμπρακτα και την αγάπη του και την οικονομική του επιφάνεια. Στελέχωση θέλει, με άτομα σοβαρά μέσα και γύρω από την ΠΑΕ. Οργάνωση και πλάνο. Στοχευμένες κινήσεις και όχι προσθήκες από το πανέρι, είτε αυτές είναι ποδοσφαιριστές είτε έχουν άλλο πόστο. Πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται ενάντια στον Καραπαπά. Δεν είναι ο Κώστας Καραπαπάς το πρόβλημα στον Ολυμπιακό όπως δεν ήταν όταν η ομάδα έπαιζε μπαλάρα, έκανε σπουδαίες νίκες στην Ευρώπη και έπαιρνε αέρα τα πρωταθλήματα.

Σίγουρα διαφωνώ με κάποιους χειρισμούς του και τοποθετήσεις όμως ξαναλέω δεν είναι αυτός το πρόβλημα και ίσως είναι και απαραίτητος δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε. Θέλουμε περισσότερους Γαβαλάδες; Σίγουρα. Θέλουμε περισσότερους Σίλβα, Βαλβέρδε και Μαρτίνς, θέλουμε Μόδεστο; Ναι. Θέλουμε σοβαρότητα. Τη λέξη αυτή την έγραψα 4,5 φορές,σκέψου πόσο μου λείπει…

Ανυπομονώ να τελειώσει το πρωτάθλημα από τον Μάρτιο. Να ξεκινήσεις από το μηδέν και να δούμε ξανά ποιότητα και μπάλα που τόσο μας έλειψε. Εξάλλου όσο πιο χαμηλά πας, τόσο πιο εύκολο είναι να βγεις πάλι στην επιφάνεια και ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο ειδικό βάρος για να μην είναι στο αφρό.

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Ιταλική κόζα νόστρα έβαλε ταφόπλακα στον Ολυμπιακό…

Με ανύπαρκτο πέναλτι στο 82’ ο Νταβίντε Μάσα έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να κάνει ...