Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Ολοκλήρωσε με νίκη ο Ολυμπιακός

Ολοκλήρωσε με νίκη ο Ολυμπιακός

miloutinov

Έπειτα από ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε θρίλερ, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 61-57 την Νταρουσάφακα και ολοκλήρωσε νικηφόρα το τουρνουά στο Ζαντάρ, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Θετικότατος ο Μιλουτίνοφ στην πρώτη του εμφάνιση με τα “ερυθρόλευκα”.

Ο αγώνας

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και πήρε από νωρίς το προβάδισμα στο σκορ. Με σκληρή άμυνα ανάγκασε τους αντιπάλους του σε βεβιασμένες ενέργειες που δεν έβρισκαν στόχο. Στην επίθεση οι Γιάνγκ και Παπαπέτρου ευστόχησαν στις προσπάθειες που πήραν, δίνοντας αέρα πέντε πόντων στην ομάδα τους.

Μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα η Νταρουσάφακα αντέδρασε. Τροφοδοτώντας διαρκώς τον Σεμίχ Ερντέν στο χαμηλόποστ, -ο Τούρκος σέντερ είχε πλεονέκτημα απέναντι στον Πάτρικ Γιάνγκ όντας πιο ψηλός και δυνατότερος από τον παίκτη του Ολυμπιακού- πέτυχε τέσσερις γρήγορους αναπάντητους πόντους και μείωσε σε απόσταση βολής.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πέρασε σ’ εκείνο το σημείο τον Νίκολα Μιλουτίνοφ στο παρκέ. Ο Σέρβος γίγαντας περιόρισε την δράση του Ερντέν, θωράκισε την ρακέτα, «καθάρισε» τ’ αμυντικά ριμπάουντ -τομέας που παρουσίασαν αδυναμία οι “ερυθρόλευκοι” στην πρώτη περίοδο-, ενώ έδωσε λύσεις κι επιθετικά.

Στον χρόνο που απέμενε μέχρι την λήξη της πρώτης περιόδου, οι δύο ομάδες συνέχισαν να συμβαδίζουν στο σκορ, με τους Πειραιώτες να διατηρούν βραχεία κεφαλή, χάρη στα καλάθια του Αθηναίου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι Πρωταθλητές Ελλάδας μ’ εξαιρετική άμυνα κατέστρεψαν το παιχνίδι των Τούρκων, κρατώντας τους χαμηλά σε παραγωγικότητα. Στην επίθεση όμως τα πράγματα δεν πήγαιναν εξίσου καλά. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, παρ’ όλο που  έπαιζαν με υπομονή κι έβγαζαν τα ελεύθερα σουτ, δεν ήταν εύστοχοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεφύγουν στο σκορ.

Τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους, η εξαιρετική άμυνα του Ολυμπιακού έβγαλε εντελώς εκτός ρυθμού τους παίκτες του Οκτάι Μαχμούτι, οι οποίοι έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Στην επίθεση οι Στρόμπερι και Μιλουτίνοφ έδωσαν τις λύσεις ανεβάζοντας την διαφορά στο +9 (25-16).

Η τούρκικη ομάδα σ’ εκείνο το διάστημα έτρεξε ένα μικρό σερί και κατέβασε, προσωρινά, την διαφορά στους πέντε, όμως οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν γρήγορα και πήγαν προηγούμενοι στ’ αποδυτήρια μ’ εφτά πόντους (27-20).

Στην επανάληψη η Νταρουσάφακα μπήκε εκρηκτικά, έτρεξε ένα σερί 7-0 κι έφερε εκ νέου το σκορ σε ισορροπία (27-27).  Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν καθόλου συγκέντρωση κι ενέργεια στο παιχνίδι τους, υπέπεσαν σε διαδοχικά λάθη, δίνοντας στους Τούρκους την ευκαιρία να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο και ν’ ανεβάσουν την υπέρ τους διαφορά στο +7 (27-34), με συνολικό σερί 0-14!

Σ’ εκείνο το σημείο η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου συνήλθε. Με συνεχόμενες αποτελεσματικές άμυνες ανέκοψε τον ρυθμό της Νταρουσάφακα, πέτυχε εύκολα καλάθια στην επίθεση και ισοφάρισε το σκορ (34-34).

Στα τέσσερα εναπομείναντα λεπτά μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, οι δύο μονομάχοι ανέβασαν ρυθμό, ευστόχησαν στις προσπάθειες που πήραν, δίνοντας καλό τέμπο στο ματς. Οι Τούρκοι διατηρούσαν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο σκορ με τα καλάθια του Ερντέν, με τον Ολυμπιακό ν’ ακολουθεί σε απόσταση βολής παίρνοντας σκορ από τους δύο ψηλούς του (Μιλουτίνοφ-Γιάνγκ).

Στην τελευταία περίοδο, οι «ερυθρόλευκοι» βελτίωσαν την αμυντική τους συμπεριφορά, προστάτεψαν την ρακέτα τους και δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να σκοράρουν (τρεις πόντοι η συγκομιδή της Νταρουσάφακα, όλοι προερχόμενοι από βολές). Στην επίθεση ο Πάτρικ Γιανγκ έκανε θραύση κόντρα στους αντίπαλους ψηλούς, ισοφαρίζοντας σε 46-46, έξι λεπτά πριν το φινάλε.

Στα υπολειπόμενα λεπτά το παιχνίδι έγινε θρίλερ, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ. Στα κρίσιμα σημεία οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου αποδείχθηκαν πιο  αποτελεσματικοί από τους αντιπάλους τους και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη.

MVP:

Ο Πάτρικ Γιάνγκ, παρ’ όλο που «φορτώθηκε» από νωρίς με φάουλ, ανέβασε την απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο, κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες από τους αντίπαλους ψηλούς, προκαλώντας τους μεγάλη φθορά.

Τα δεκάλεπτα: 12-13, 20-27, 43-39, 57-61.

Νταρουσάφακα (Μαχμούτι): Ερντέν 12, Μαρκοϊσβίλι 7 (1), Γκόρντον 7 (1), Μπιέλιτσα 6, Πρέλτζιτς 4, Ρέντινγκ 1, Τσετίν, Σαβάς 2, Αρσλάν 9 (1), Σλότερ 6, Χαραγκόντι 3 (1).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 9 (6ριμπ), Παπαπέτρου 4 (8ριμπ, 3ασ), Στρόμπερι 6 (6ριμπ, 2κλεψ), Αγραβάνης 4 (2ριμπ), Μάντζαρης 5 (1τριπ, 3ριμπ, 3ασ), Μιλουτίνοφ 13 (6ριμπ), Τσαϊρέλης 4 (4ριμπ, 2ασ), Τολιόπουλος 1, Μουράτος 3 (1τριπ), Καββαδάς, Αθηναίου 12 (2τριπ, 1ριμπ, 1ασ, 2κλεψ).

*Ούτε σήμερα ο κόουτς Σφαιρόπουλος χρησιμοποίησε τους Σπανούλη, Πρίντεζη και Χάκετ. Ο Ματ Λοτζέσκι δεν αγωνίστηκε, εξαιτίας ενός μικροπροβλήματος στη μέση.

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Θες πλεονέκτημα; Κάνε διπλό!

Photo credit: Fede Bocchio Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της RS της Ευρωλίγκας και πλέον κάθε ...