Αρχική / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Θα τους κάνω μια προσφορά που δε μπορούν να αρνηθούν

Θα τους κάνω μια προσφορά που δε μπορούν να αρνηθούν

Ποιος δε ξέρει αυτή τη διάσημη φράση που εκστόμισε ο Μάρλον Μπράντο υποδυόμενος τον Βίτο Κορλεόνε στην πρώτη ταινία της τριλογίας «ο Νονός». Σίγουρα οι αφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι μαφιόζοι αλλά οπωσδήποτε θέλουν να εφαρμόσουν την ανωτέρω πρόταση υπερβάλοντας οικονομικό εαυτό, αναφορικά με τα συμβόλαια που λήγουν στον Ολυμπιακό και δη των εικονιζόμενων.

Κι αν για τον Παπανικολάου, η υπόθεση ανανέωση φαντάζει ως μια διαδικαστική και τυπική υπόθεση, δεν μπορεί επουδενί να ειπωθεί κάτι αντίστοιχο για τις περιπτώσεις των Σλούκα και Βεζένκοφ. Δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα τα οποία όμως ενέχουν παρόμοια βαρύτητα αναφορικά με τον επερχόμενο σχεδιασμό των νταμπλούχων Ελλάδας καθώς αμφότεροι αποτελούν αναπόσπαστα και εξαιρετικά πολύτιμα μέλη του οργανισμού και συνετέλεσαν δραστικά στην επίτευξη των υψηλών στόχων της σεζόν.


Υπόθεση Σλούκας


Σας είχα γράψει προ 20ημέρου πως η υπόθεση του Έλληνα γκαρντ δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Ο Σλούκας είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος με ξεχωριστό χαρακτήρα κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται γεγονότα και καταστάσεις. Το αντιληφθήκαμε και ‘μεις πλήρως όταν αποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ολυμπιακό με προορισμό τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς με τις παλινωδίες, τα κρυφά ταξίδια και γενικότερα με τον όχι τόσο κομψό τρόπο με τον οποίο επήλθε τότε το διαζύγιο.

Έχει νοοτροπία νικητή και θέλει όχι μόνο να αισθάνεται σημαντικός αλλά ηγέτης με ρόλο οικονομικό και αθλητικό, ο οποίος δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Να αγωνίζεται αρκετά και να τελειώνει τους αγώνες στα λεπτά που η μπάλα καίει. Κανείς προφανώς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις δυνατότητές του, ούτε και την ικανότητα να αναλαμβάνει την ευθύνη εκτέλεσης μιας επίθεσης σε κρίσιμο σημείο. Είναι ένας σπουδαίος παίκτης και ο πλέον έμπειρος στο υπάρχον ρόστερ.


Πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με τη σχέση που διατηρεί με τον προπονητή του, την αγωνιστική του αντιμετώπιση και κατά πόσο αυτή θα επηρεάζει την όποια απόφασή του για ανανέωση ή μη. Δεν ανήκω στο προσωπικό και γενικότερα κοντινό περιβάλλον του παίκτη και δε μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο τον συμπαθεί, τον εκτιμά ή απλά τον ανέχεται. Γνωρίζω ωστόσο ότι με τον τρόπο που χρησιμοποιείται από τον κόουτς, η ομάδα αποδίδει εξαιρετικό μπάσκετ, δεν παρουσιάζει μεγάλα διαστήματα καμπής σε ενέργεια και ποιότητα όπως επίσης δε βγάζει και τραυματισμούς. Επίσης γνωρίζω ότι στους αγώνες που ήταν απών, η ομάδα ανταπεξήλθε αποδεικνύοντας πως είναι ένα καλοδουλεμένο σύνολο και όχι μονάδες.


Αν με ρωτάτε, θα ήθελα να παραμείνει όπως και δήποτε ο παίκτης στο λιμάνι. Πέραν του γεγονότος πως είναι Έλληνας άρα και απαραίτητος με το υπάρχον καθεστώς των 6+6, είναι ένας top class playmaker, με τρομερή εμπειρία, έχει ταιριάξει με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, δε δημιουργεί πρόβλημα στα αποδυτήρια και δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί ακόμα κι αν ερχόταν ένας παίκτης για παράδειγμα τύπου Καμπάτσο τρόπος του λέγειν. Προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα φαίνονται στα στατιστικά και είναι πολύτιμος στο ερυθρόλευκο οικοδόμημα.


Το γεγονός ότι πλέον έχει φτάσει στα 33 και σε συνδυασμό με τη δημιουργία οικογένειας εκ μέρους του, με κάνει αισιόδοξο πως δε θα επιθυμεί να αλλάξει παραστάσεις, σπίτι και συνήθειες. Από την άλλη σίγουρα ρόλο θα παίξει και αν υπάρξει πρόταση η οποία θα προέρχεται από σημαντικό κλαμπ και προφανώς τα χρήματα που του προσφερθούν. Παρτιζάν, Φενέρ, Αρμάνι, ακόμα και Μπάγερν, δεν αποτελούν μεγαλύτερα μπασκετικά μεγέθη από τον Ολυμπιακό, έχουν όμως προπονητές από το υψηλότερο επίπεδο και μπορούν να αγγίξουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν την πρόταση των αφών Αγγελόπουλων. Εκτιμώ λοιπόν πως ενδεχομένως να καθυστερήσει η υπόθεσή του αν και ξαναλέω πως είμαι αισιόδοξος πως ο παίκτης θα κλείσει την καριέρα του στον Πειραιά. Ποσά και διάρκεια συμβολαίου δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου, ωστόσο δε θεωρώ απίθανο να γίνει πρόταση με παρόμοια οικονομικά μεγέθη της τάξης του 1,8 ετησίως, το οποίο έχει λαμβάνειν μέχρι και φέτος.


Υπόθεση Βεζένκοφ


Η συμμετοχή στο ΝΒΑ αποτελεί τον υψηλότερο στόχο στην καριέρα ενός αθλητή. Είναι σαν να είσαι προγραμματιστής Η/Υ και να σε ζητάει η Google, να είσαι μηχανικός αυτοκινήτων και να σε θέλει η Ferrari. Πόσο μεμπτό είναι λοιπόν κάποιος να θέλει να δοκιμάσει την τύχη του εκεί, να ζήσει αυτή την εμπειρία και να γράψει στο βιογραφικό του αυτά τα τρία γράμματα που όλοι στη γη ξέρουν τι αντιπροσωπεύουν;


Ο Ολυμπιακός διέρρευσε πως ετοιμάζει πρόταση ρεκόρ για τον Βούλγαρο forward της τάξεως των 2Μ το χρόνο μετατρέποντάς τον στον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας μετά τον Βασίλη Σπανούλη και τις καραβιές χρημάτων επί εποχής Τσίλντρες και Κλέιζα. Αρκεί αυτό για να πείσει τον παίκτη; Σίγουρα μόνο αυτό όχι, αφού τα χρήματα δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην απόφαση για μετακίνηση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.


Η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι ο ρόλος που θα του προσφέρουν στο Σακραμέντο. Το ΝΒΑ έχει κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες βάσει των οποίων μπορεί να διαπραγματεύεται και να υπογράφει παίκτες. 23 Ιουνίου οι ομάδες έχουν δικαίωμα να εκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ενώ 30 Ιουνίου μπορούν να καταθέσουν προσφορές.


Ο Βεζένκοφ λοιπόν εκτιμώ ότι θα περιμένει σε πρώτη φάση την πρόταση από τους Κινγκς οι οποίοι και διατηρούν τα δικαιώματά του και αναλόγως το τι θα ακούσει, θα αποφασίσει. Αν πάλι έχουν ατύπως γίνει κάποιες κουβέντες με τον GM του Σακραμέντο οι οποίες μπορεί να επισπεύσουν τις αποφάσεις, πάλι δεν το γνωρίζω. Η Αμερικάνικη ομάδα έχει μόλις 8 ενεργά συμβόλαια που σημαίνει πως όλα είναι ανοιχτά. Ο Βεζένκοφ τους ενδιαφέρει όντως, αφού αρκετές φορές είδαμε ανθρώπους της ομάδας στο ΣΕΦ ή σε άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα για να τον παρακολουθήσουν. Μοιρασμένες λοιπόν οι πιθανότητες για παραμονή του MVP της Ευρωλίγκας κάτι που επηρεάζει εξαιρετικά τη χρονική δυνατότητα του Ολυμπιακού να βρει επάξιο αντικαταστάτη ή να προσαρμόσει το υπόλοιπο ρόστερ μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας.

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Οι δηλώσεις Μπαρτζώκα και Γουόκαπ ενόψει Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Ισπανία για τους δύο προημιτελικούς της Ευρωλίγκας με την Μπαρτσελόνα, χωρίς ...