Αρχική / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Έξω-μέσα την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και όλα γίνονται…

Έξω-μέσα την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και όλα γίνονται…

oly7
Κομβικά τα δύο σερί ματς με τους Κροάτες

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει στο blog του στα kokkina.gr για την κλήρωση του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Champions League και τη νέα ευρω-ξεφτίλα του Παναθηναϊκού.

Eίμαστε πια “μπαρουτοκαπνισμένοι” σε αυτήν τη διαδικασία. Μία ακόμα κλήρωση για τη φάση ομίλων του Champions League, όπου ο Ολυμπιακός θα δώσει το “παρών” για 17η φορά τα τελευταία 19 χρόνια. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται ως σύλλογος στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με τα αστέρια και θέμα χρόνου να περάσουν στο επόμενο επίπεδο, δηλαδή σε μία δεύτερη νοκ-άουτ φάση του θεσμού ύστερα από αυτή των “16”. Το 2014 η πρόκριση στα προημιτελικά χάθηκε στις λεπτομέρειες κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για να μην ξεχνιόμαστε. Θυμίζω πως ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που σε έξι διαδοχικές παρουσίες σε ομίλους έχει μαζέψει, και τις έξι φορές, 9+ βαθμούς!

Κάθε κλήρωση σε αυτό το επίπεδο είναι δύσκολη και απαιτητική. Θεωρητικά και πρακτικά το έργο των Πειραιωτών για την πρόκριση στις “16” καλύτερες ομάδες της Ευρώπης δεν είναι εύκολο. Η Μπάγερν Μονάχου συγκαταλέγεται στις τρεις-τέσσερις κορυφαίες του Champions League. Kαι ύστερα από 35 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται ξανά στο δρόμο του Ολυμπιακού. Η Άρσεναλ δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από φάση ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (αλλά γιατί πάλι Άρσεναλ, ρε κληρωτίδα;)! Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που οι Λονδρέζοι διασταυρώνονται με τους Πειραιώτες σε φάση ομίλων του θεσμού. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ διεκδικεί κι αυτή το “κομμάτι” της στο θεσμό. Τη σεζόν 1998-1999, ως Κροάσια Ζάγκρεμπ, είχε κοντραριστεί με τους ερυθρόλευκους στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League.  Στο… παγωμένο Ζάγκρεμπ, ο Θρύλος είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στην προημιτελική φάση του θεσμού για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ρεαλιστικά, η τρίτη θέση του 6ου γκρουπ είναι στα μέτρα του Ολυμπιακού. Είναι καλύτερος ο νταμπλούχος Ελλάδας από την νταμπλούχο Κροατίας. Η Ντιναμό παίζει άναρχο ποδόσφαιρο και στηρίζεται κυρίως στο επιθετικό ταλέντο των παικτών της. Στην άμυνα έχει προβλήματα, ενώ το “Μαξιμίρ” δεν είναι η καυτή και απροσπέλαστη έδρα. Πρώτο μέλημα του Ολυμπιακού είναι να υπερκεράσει το κροατικό εμπόδιο και να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή παρουσία του και στις αρχές του 2016 μέσω του Europa League.

Από εκεί και πέρα, η δυναμική των Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ είναι δεδομένη. Ξεχειλίζουν από ποιότητα και στην καλή τους βραδιά μπορούν να διαλύσουν τον οποιονδήποτε. Έχουν πολλαπλάσια μπάτζετ έναντι των Πρωταθλητών Ελλάδας. Ωστόσο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον Ολυμπιακό να ονειρεύεται το κάτι παραπάνω. Οι ερυθρόλευκοι είναι ανταγωνιστικοί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, έχοντας πολύ περισσότερες καλές από ό,τι κακές στιγμές. Η πρώτη ανάγνωση του προγράμματος; Ο Ολυμπιακός αρχίζει με την Μπάγερν Μονάχου και αν γίνει η έκπληξη, με ένα θετικό αποτέλεσμα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, ο όμιλος “παίρνει φωτιά”. Υπάρχει, όμως, και ο κίνδυνος να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος χωρίς πολλούς βαθμούς στο σακούλι, καθώς μετά την Μπάγερν, ο Ολυμπιακός έχει δύο διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια με Άρσεναλ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μετά υπάρχει το εντός με την Ντιναμό, το εκτός με την Μπάγερν, ενώ το φινάλε είναι με την Άρσεναλ στο “Καραϊσκάκης”, όπου είναι ευχής έργον να παίζεται η πρόκριση στην επόμενη φάση σε αυτό το παιχνίδι. Τα δύο ματς με την παρέα του Πάουλο Μασάντο είναι κομβικά. Μην ξεχνάμε πως πέρυσι οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν την ήττα στο Μάλμε ελέω και της άθλιας διαιτησίας του Ρώσου, Καράσεβ. Αν κατακτηθούν οι έξι βαθμοί, έξω-μέσα, στους δύο αυτούς διαδοχικούς αγώνες με τους Κροάτες, όλα γίνονται.

Βέβαια, επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω με “αν” και να κάνω υποθέσεις, τα πάντα κρίνονται στο γήπεδο. Και τα θα πούμε πιο αναλυτικά όταν έρθει η ώρα. Παιχνίδι με το παιχνίδι. Με έξυπνη τακτική πάνω στο χορτάρι και καλή ομαδική λειτουργία, αρκετούς πρωταγωνιστές σε κάθε ματς, τύχη, διαιτησία 50%-50%, ο Ολυμπιακός έχει κάθε λόγο να διεκδικήσει τις πιθανότητές του μέχρι τέλους. Να εκμεταλλευτεί τις καλές στιγμές του σε κάθε ματς. Να παλέψει κόντρα στα δύο μεγαθήρια και ό,τι βγει. Κανείς δεν θα έχει να του προσάψει τίποτα στην τελική… σούμα του γκρουπ, αν δεν καταφέρει να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις και καταλήξει τρίτος στον όμιλο, αλλά η τέταρτη θέση θα είναι ξεκάθαρη αποτυχία. Έχω δει αρκετά την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και είναι από τις πιο προσιτές αντιπάλους που μπορούσαν να τύχουν από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι πολύ καλό και ανώτερο από την περυσινή σεζόν. Ωστόσο, για να αυξηθούν οι πιθανότητες ευρωπαϊκής διάκρισης χρειάζεται και κάτι ακόμα. Έναν αριστερό οπισθοφύλακα (είτε παραμείνει, είτε φύγει ο Μαζουακού), έναν κεντρικό αμυντικό (ο Σιόβας δεν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση), έναν επιθετικό (η ομάδα χρειάζεται και έναν δεύτερο ικανό σκόρερ, όταν δεν θα πηγαίνει καλά ο Φινμπόγκασον). Αυτή είναι η γνώμη μου προκειμένου ο Μάρκο Σίλβα να έχει ένα πλήρες ρόστερ στη διάθεσή του. Φόβος, πάντως, δεν πρέπει να υπάρχει. Ποτέ των… ποτών. Αυτός ο όμιλος είναι πρόκληση, όπως και να τον δει κανείς. Το κίνητρο, δε, όλων σε αυτήν τη διοργάνωση είναι πάντα πολύτιμο και καθοριστικό.

Πράσινο ανέκδοτο

Κάποτε, όταν ο Ολυμπιακός έχανε από τη Ρόζενμποργκ και τη Μόλντε (που ήταν Πρωταθλήτριες στη χώρα τους), κάθε καρυδιάς, καρύδι, ειρωνευόταν και έκανε πλάκα. Την ώρα που ο Ολυμπιακός κατακτούσε τον έναν μετά τον άλλον τίτλο στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν παρήκμαζε αγωνιστικά. Τώρα, που ο Παναθηναϊκός ξεφτιλίζεται από κάθε πιθανή και απίθανη ομάδα στην Ευρώπη και έχει ένα περιορισμένο δυνατοτήτων ρόστερ, το οποίο παραμένει στάσιμο και δεν εξελίσσεται, βλέπετε πως δεν “κουνιέται φύλλο”. Όλα είναι καλά! Μιλάμε για “πλύση εγκεφάλου”, άνευ προηγουμένου.

Οι πράσινοι διαπομπεύουν, αγωνιστικά και μη, το ελληνικό ποδόσφαιρο διεθνώς. Ο αποκλεισμός από την άσημη Γκαμπάλα είναι ο μεγαλύτερος εξευτιλισμός ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Ο σύλλογος από το Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 2005, ενώ έχει τη μικρότερη βαθμολογία στην ειδική βαθμολογία της UEFA από όσες ομάδες συμμετέχουν στο φετινό Europa League! Αυτή η ομάδα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό από την Ευρώπη, πριν καν βγει ο Αύγουστος. O Ολυμπιακός πραγματοποιεί διαρκώς βήματα προς τα εμπρός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι 23ος στην ειδική λίστα της UEFA, ενώ ο Παναθηναϊκός βολοδέρνει 113ος! Ανέκδοτο κατάντησαν οι πράσινοι.

Κάποτε, έβγαιναν πηχαία πρωτοσέλιδα για τον… Σκρουτζ, Σωκράτη Κόκκαλη, που δεν έκανε επενδύσεις (κάτι που φυσικά ήταν ένα ακόμα μεγάλο ψέμα της αντί-Ολυμπιακής προπαγάνδας). Έχετε δει κάτι ανάλογο να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, στις συνεχόμενες πράσινες ευρωπαϊκές αποτυχίες; Πού είναι τα πρωτοσέλιδα του… αντικειμενικού Τύπου για τις επενδύσεις που δεν γίνονται στον Παναθηναϊκό προκειμένου να ανέβει επίπεδο; Γιατί δεν πιέζεται ο νυν πρόεδρος του Παναθηναϊκού να γίνει πιο… ανοιχτοχέρης για να του αλλάξει τη μοίρα; Ο Ολυμπιακός ήταν πάντοτε ο εύκολος στόχος για όλους. Πλέον, με την πλειοψηφία του ελληνικού αθλητικού Τύπου να ελέγχεται και να κατευθύνεται απο συσσωρευμένο αντί-Ολυμπιακό μένος και κόμπλεξ (και από συγκεκριμένα πρόσωπα, εννοείται), το άσπρο γίνεται μαύρο. Κάθε ώρα, κάθε ημέρα. Υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός.

Εμείς προσπαθούμε να τους… ανοίξουμε τα μάτια, αλλά εφόσον τα βλέπουν όλα καλά εκεί στον Παναθηναϊκό, ας μείνουν όπως είναι. Ας μην αλλάξουν τίποτα. Ας βολεύονται κάθε χρόνο με την πρώτη θέση στα πλέι-οφ της Super League. Σχεδόν όλο το καλοκαίρι, αποθεωνόταν από τον… αμερόληπτο Τύπο ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Παναθηναϊκού επειδή ολοκλήρωσε σχετικά νωρίς τις περισσότερες βασικές προσθήκες. Κι ας έπαιρνε παίκτες δεύτερης και τρίτης διαλογής. Είδαμε και τα αποτελέσματα στο χορτάρι, στα δύο ματς με την Κλαμπ Μπριζ για τα προκριματικά του Champions League και στα δύο παιχνίδια με την Γκαμπάλα για τα προκριματικά του Europa. Όταν, όμως, προτιμάται από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να δοθεί ένα ποσό κοντά στις 300.000 ευρώ για τα έξοδα σχετικά με τις προσφυγές σε UEFA και CAS προκειμένου να μην παίξει ο Ολυμπιακός στη φάση των ομίλων του Champions League (γιατί αυτό είναι το κύριο μέλημά τους εδώ και χρόνια στους πράσινους, να κατηγορούν για όλα τον Ολυμπιακό και να του… φράξουν το ευρωπαϊκό όραμα), αντί να δοθούν αυτά τα χρήματα σε μία μεταγραφή, τότε ο κατήφορος για αυτούς δεν θα έχει τελειωμό.

About freesniper

Ο ελεύθερος σκοπευτής γράφει όποτε θέλει, για ότι θέλει γιατί έτσι θέλει... Έχει πηγές ιαματικές και κοριούς εκεί που δεν το βάζει ο νους σου! Κυκλοφορεί και οπλοφορεί...

Δείτε επίσης

Αυτο ήταν ένα ανήθικο σφύριγμα!

Σπάνια αναφέρομαι σε διαιτητές, ακόμα και στις “λαμπρές” μέρες της Basket league που οδήγησαν στην ...