Αρχική / ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Όχι, να μη φύγει ο Κορμπεράν

Όχι, να μη φύγει ο Κορμπεράν

Ο Βαλάντης Σιδέρης γράφει για την έσχατη προσπάθεια αποδόμησης του Κορμπεράν και της αξίας του να βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Σύμπτωση επαλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Ήδη από την επόμενη της ήττας από τη Ναντ, φαίνεται να έχει ξεκινήσει προσπάθεια αποδόμησης της επιλογής Κάρλος Κορμπεράν ως προπονητή του Ολυμπιακού ή καλύτερα της προπονητικής του αξίας και ικανότητάς να διαχειριστεί την πίεση και τις απαιτήσεις που αποπνέει ο σύλλογος.

Όντως ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός και στη Γαλλία και δεν παρουσίασε κατ’ ελάχιστο αξιόμαχη εικόνα. Είχε παθητικό ρόλο ο οποίος μεταφράστηκε και στην στατιστική από τις μηδέν τελικές στο τέρμα αλλά και γενικότερα από τις ευκαιρίες που δέχθηκε. Οξεία κριτική ασκείται και για την επιλογή του να παίξει με τρία στόπερ αλλά και γενικότερα στις επιλογές προσώπων και καταστάσεων.

Για το θέμα του συστήματος η άποψη των σπουδαιότερων διαχρονικά τεχνικών λέει πως αφενός οι παίκτες καταδεικνύουν τη διάταξη και η προπόνηση την εφαρμογή της. Άνω τελεία.

Σίγουρα κανείς δεν πέταξε τη σκούφια του άκουσμα του ονόματός του όταν αυτός ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ. Δεν έχει εμπειρία, ούτε σημαντικό βιογραφικό ωστόσο κάποιοι κάτι είδαν και τον επέλεξαν ανάμεσα σε δεκάδες άλλους. Ακόμα και να θυμηθούμε τα λόγια του Μπίλιτς και την άρνησή του να αναλάβει την ομάδα, σίγουρα στο συρτάρι θα υπήρχαν από προτάσεις μάνατζερ προπονητές με «καλύτερα» ονόματα.

Φταίει λοιπόν ο Κορμπεράν που ο Ολυμπιακός έχασε στη Ναντ; Προφανώς πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί αφού καλώς ή κακώς αυτός κάθεται στον πάγκο της ομάδας, αυτός λαμβάνει τις αποφάσεις ή εν τέλει συμφωνεί για τις προσθαφαιρέσεις ποδοσφαιριστών και κυρίως είναι αυτός που εκτελεί την καθημερινή προπόνηση και επιλέγει την εντεκάδα και την αποστολή. Πόσο ηθικό ομως αλλά και ποδοσφαιρικά λογικό είναι να στήνεις στον τοίχο έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται στου Ρέντη για 35(!) μέρες, δεν έκανε προετοιμασία και είχε απανωτούς τραυματισμούς άσχετα αν αυτοί προέρχονται από την προετοιμασία ή ήταν απότοκος ατυχίας;

Δε λέμε ότι είναι στο απυρόβλητο αλλά λέμε ότι δικαιούται να έχει τον χρόνο προσαρμογής που του αναλογεί ακόμα και αν ο Ολυμπιακός δεν έχει την υπομονή να αντέξει άσχημα αποτελέσματα.

Τέλειος δεν είναι κανείς και αν θες να βρεις ελαττώματα και αδυναμίες του θα βρεις όπως και σε όλους του ανθρώπους που εκτίθενται δημόσια αλλά στερείται σοβαρότητας να δείχνουμε με το δάχτυλο τον φταίχτη επειδή έτσι μας βολεύει ή έτσι θεωρούμε.

Έχουν γίνει απανωτά και σημαντικά λάθη στον οργανισμό που λέγεται ΠΑΕ Ολυμπιακός και εφόσον αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν τον συνολικά επιτυχημένο στην 4ετια Μαρτίνς, οφείλουν να στηρίξουν την επιλογή τους δηλαδή τον Κορμπεράν. Ο Ισπανός δεν πήρε μόνος του το αεροπλάνο και ήρθε στο Ελ. Βενιζέλος, του κάνανε κάποιοι πρόταση και την αποδέχθηκε. Ο προπονητής του Ολυμπιακού είτε λέγεται Βαλβέρδε, είτε Μπάγεβιτς είτε Κορμπεράν είναι και θα είναι στο μάτι του κυκλώνα αφού μιλάμε για τον κορυφαίο σύλλογο της Ελλάδας με τεράστιο κοινό και ιστορία, άλλο όμως η αξιολόγηση και η καλοπροαίρετη κριτική και άλλο η κατακεραύνωση που βλέπουμε εσχάτως από τις αθλητικές εφημερίδες κυρίως και ορισμένα (ελάχιστα ευτυχώς) άρθρα σε ιστοσελίδες.

Με αυτή τη λογική λοιπόν ο προπονητής του Ολυμπιακού θα πρέπει να κρίνεται και να παρακολουθείται ώστε να αποδείξει αν αξίζει να βρίσκεται στον Πειραιά όμως με τα δεδομένα που τον διέπουν. Λέγαμε για την τεράστια προβολή που πήρε ο σύλλογος με την άφιξη του Μαρσέλο. Ποιο μεγάλο κλαμπ όμως όπως πιστεύουμε ότι είναι ο Ολυμπιακός, αλλάζει τρεις προπονητές μέχρι τον Σεπτέμβριο; Ούτε μάγος είναι, ούτε εκείνος παίζει μπάλα. Η αξία και η εργατικότητα αργά ή γρήγορα θα φανούν. Υπομονή και στήριξη χρειάζεται και εδώ θα είμαστε πάλι όταν και αν χρειαστεί να μιλήσουμε. Και αν πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί αποδιοπομπαίος τράγος αυτός, ο πρώτος που πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο της άστοχης αν αποδειχθεί επιλογής, είναι αυτός που προτείνε και επέμεινε για την συγκεκριμένη επιλογή και έπειτα αυτός που την έκανε κτήμα του και την υλοποίησε.

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες του αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Περί Ρατάο, Μόντες και λοιπές μεταγραφές του Ολυμπιακού

Ο Κορδόν, ο Ρατάο και ο Μόντες που “ενδιαφέρουν” τον Ολυμπιακό Μετά από λίγες εβδομάδες ...