Αρχική / ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Τι σημαίνει η αύξηση 10εκ.€ από τον Β. Μαρινάκη

Τι σημαίνει η αύξηση 10εκ.€ από τον Β. Μαρινάκη

Τι είναι αυτή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ολυμπιακού και πόσο μας ενδιαφέρει; Σημαίνει λεφτά για μεταγραφές ή κάτι άλλο; Εξηγεί ο Βαλάντης Σιδέρης

Γέμισαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα άρθρα των site από την κατάθεση μέσω του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό 10 εκ. ευρώ για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, «για την συνέχιση της γιγάντωσης του συλλόγου». Τι σημαίνει όμως πράγματι στην πράξη αυτή η ενέργεια; Ότι θα έχει η ομάδα επιπλέον 10 εκ. για μεταγραφές; Για μισθούς ή απλά ισοσκελίζει τα έσοδα με τα έξοδα, κατάσταση για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία;


Καταρχάς να πούμε ότι η αύξηση δεν αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε χθες (4/7/22)αλλά απλώς καταβλήθηκε η τελευταία δόση από τις 4 που προαποφασίστηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά την ετήσια σύγκλησή της στις 28/2/22. Επίσης να αναφέρουμε ότι αν και συνήθως το οικονομικό έτος συμπίπτει με το ημερολογιακό, ο Ολυμπιακός λόγω της φύσης της δραστηριότητας και της διενέργειας μεταγραφών, άρα αγορών και πωλήσεων, το έχει μεταθέσει από 1/7 έως 30/6 του επόμενου χρόνου, κάτι που έχει δικαίωμα να πράξει.


Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λοιπόν δε σημαίνει τίποτα παραπάνω από ζεστά χρήματα που εισρέουν στην εταιρία προς υλοποίηση των στόχων της ή για κάλυψη ζημιών. Κατά την οικονομική ορολογία, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι μία ενέργεια που κάνει μία εταιρία ώστε να αντλήσει κεφάλαιο, αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών ο οποίος βγαίνει σε πώληση.‘ Άρα παίζουν ρόλο δύο παράγοντες: α) Η ΑΕ την προηγούμενη χρονιά είχε θετικό ή αρνητικό ισολογισμό β) ποιος καλύπτει την αύξηση, όλοι οι μέτοχοι ή ο μεγαλομέτοχος.


Οι οικονομικές καταστάσεις που καθορίζουν λοιπόν την αξιοπιστία και την δύναμη μιας εταιρίας λοιπόν, αφορούν πάντα την προηγούμενη λογιστική χρήση, άρα και τη σεζόν 2020/21. Το καθαρό αποτέλεσμα λοιπόν για την ΠΑΕ μετά τους φόρους διαμορφώθηκε σε κέρδη 4,287 από 2,639 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση. Οπότε θέμα εισροής χρημάτων για κάλυψη ζημιών δε τίθεται παρά το κύμα της πανδημίας του Κορωναιού που έπληξε την παγκόσμια οικονομία.


Τα 10 εκατομμύρια τα έβαλε μόνος του ο Βαγγέλης Μαρινάκης αφού βάσει αποφάσεως του ΔΣ, οι υπόλοιποι Μέτοχοι της Εταιρείας με συνολικό ποσοστό συμμετοχής 17,24% στο μετοχικό κεφάλαιο είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι για το σωματείο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ (μέτοχο με ποσοστό 10% της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) ισχύουν οι ρυθμίσεις του άρθρου 71 του ΚΝ 2725/99, το 27,24% από το 30,43% του μετοχικού κεφαλαίου που δεν ανήκει στην ABISSO HOLDINGS LTD, δε θα συμμετάσχει στην αύξηση. Η Abisso όπως καταλαβαίνετε είναι του μεγαλομετόχου, λέξη που λαμβάνει πραγματικά την σημασία που της ανήκει εν προκειμένω.


Με βάσει τα παραπάνω λοιπόν και λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες του FFP για ορθολογική οικονομική διαχείριση των ομάδων ώστε να μην ζημιώνονται και να μπορούν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά κυρίως να πραγματοποιούν μεταγραφές, η αύξηση του ΜΚ της ΠΑΕ Ολυμπιακός αφήνει περιθώρια ενίσχυσης του σωματείου κατά την κρίση της Διοίκησης, οτιδήποτε αυτή αφορά, μέχρι επιπλέον 10 εκατ. αν θεωρήσουμε ότι τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία είναι παρόμοια σε σχέση με την περυσινή σεζόν (έτος αναφοράς).

About Βαλάντης Σιδέρης

Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες του αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Ερασιτέχνης αθλητής και στα δύο σπορ, απόφοιτος σχολής διαιτησίας και σχολής προπονητών. Αρχισυντάκτης ενός πολύ όμορφου ταξιδιού από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι το 2015, του RedCampeon.gr. Ραδιοφωνικός παραγωγός στον Redonair για μία σεζόν. Πλέον διευθυντής του kokkina.gr με περισσότερη εμπειρία και υπομονή.

Δείτε επίσης

Ανανεώσεις, μεταγραφές και ο Ολυμπιακός 2024

Ο Βαλάντης Σιδέρης μέσα από 1876 λέξεις, λύνει απορίες και απαντά σε καυτά ερωτήματα για ...