Άλλη μια μέρα πιο κοντά στην προετοιμασία (13 Ιούνη η πρώτη συνάντηση) και ακόμα ο Ολυμπιακός να επιλέξει το νέο τεχνικό που θα τον οδηγήσει στην επόμενη σεζόν. Ιστορία απείρου ερυθρόλευκου κάλλους, όχι όμως ασυνήθιστη.
Περίπου 3 μήνες αφότου απολύθηκε ο Μπέντο και ανέλαβε ως υπηρεσιακός ο Τάκης Λεμονής και ακόμα ψάχνουμε τον άγνωστο Χ, τον εκλεκτό της διοίκησης που δε θα ανήκει στο αρχικά προσδοκόμενο Γαλλικό μοντέλο. Ούτε όμως στο ισπανικό θα ανήκει και όπως όλα δείχνουν ούτε στο πορτογαλικό. Θα είναι Αλβανικό; Ακούγεται αστείο όπως διαβάζεται αλλά τα πράγματα δεν είναι σίγουρα όσο σοβαρά θα έρπεπε αρχές Ιούνη με τα προκριματικά να ελοχεύουν και τις μεταγραφές να βρίσκονται σε στάσιμο στάδιο. Όπως προκύπτει βέβαια από τα ρεπορτάζ, επαφές για νέους παίκτες μάλλον υλοποιούνται όμως στην ουσία, πόση σημασία έχουν εφόσον απουσιάζει ο επικεφαλής και αυτός που θα αποφασίζει για τα πρόσωπα, το σύστημα και τη διάταξη της ομάδας; Αν τα χαρακτηριστικά του όποιου Μόρα ταιριάζουν μ’αυτά που θα θέλει να εφαρμόσει στο χορτάρι;
Ο κόσμος σίγουρα δυσφορεί με τις εξελίξεις όμως εφόσον έρθει τελικά ο προπονητής, είτε αυτός είναι ο Χάσι, είτε ο Λουτσέσκου, είτε ο Αγκίρε (ακούστηκε και αυτός ναι!), είτε κάποιος άλλος και ειδικότερα αν πραγματοποιηθούν και μια, δυο προσθήκες όπως για παράδειγμα ο Γκονζάλο Ροντρίγκεζ και ο Τοροσίδης, τότε αναμφίβολα το κλίμα θα αλλάξει. Φυσικά υπάρχουν επιλογές όπως οι προαναφερόμενοι, στους οποίους κανείς προπονητής δε θα έλεγε όχι αν έπιαναν λιμάνι, ακόμα κι αν αυτός ήταν ο Μουρίνιο!
Κανείς και σας το λέω με ασφάλεια, δεν μπορεί να προβλέψει το όνομα του επόμενου κόουτς του Ολυμπιακού. Οι ανατροπές στη λίστα είναι μεγαλύτερες και απ’ το Survivor και ούτε ο Τσανγκ θα εξασφάλιζε ασυλία μετά από τόσα σκαμπανευάσματα. Ο Μάρτινς φαινόταν μέχρι χθες κλεισμένος αφού ανέλαβε κατά τα φημολογούμενα ο ίδιος την αποδέσμευσή του από τη Γκιμαράες, γλιτώνονοντας για την επόμενη συνεργασία του (Ολυμπιακός;), τη ρήτρα του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Γιατί όμως η πορτογαλική ομάδα να χάσει ένα τέτοιο σημαντικό έσοδο στα πενιχρά οικονομικά της δεδομένα; Ο Ολυμπιακός φέρεται να έχει ως πάγια τακτική, τη μη καταβολή ρήτρας για πρόσληψη προπονητή. Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως να προσδοκάς την αποδέσμευση κάποιου που δεσμεύεται με συμβόλαιο και δεν υπήρξε πουθενά πρόθεση της Γκιμαράες για κουβαρνταλίκια;
Το γεγονός ότι η ομάδα δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στο επερχόμενο Τσάμπιονς λιγκ, άρα ούτε και διαθέσιμο μεγάλο μπάτζετ, όπως και η κάκιστη περσινή εικόνα με τις 5(!) αλλαγές τεχνικών, σίγουρα δημιουργεί δισταγμό στον όποιο σοβαρό στόχο για τους Πειραιώτες, μειόνοντας δραματικά τη λίστα των υποψηφίων. Ο Λουτσέσκου ενδεχομένως είναι καλός προπονητής, όπως ήταν και ο Ουζουνίδης όμως για τον απαιτητικό κόσμο του Ολυμπιακού δεν αποτελεί θελκτική επιλογή κάτι που σημαίνει πως ακόμα κι αν τελικά επιλεγεί, θα πρέπει να αποδείξει από το καλημέρα αλλά και με διάρκεια την αξία του και να υπερκεράσει τις αρκετές αμφιβολίες που άδικα θα τον συνοδεύουν.
Η αλήθεια είναι πως μας αρέσει και εκτιμούμε σαν λαός το ξένο, χωρίς απαραίτητα να είναι και ευδιάκριτα ποιοτικότερο από το γηγενές προϊόν. Αν υποθέσουμε πως το Πορτογαλικό πρωτάθλημα για παράδειγμα είναι ελαφρώς καλύτερο από το ελληνικό, πόσο πιο “μεγάλο” όνομα και διακρίσεις, είχαν οι Σίλβα, Ζαρντίμ και Μάρτινς από τους Μιλόγεβιτς και Λουτσέσκου. Προσοχή, δε λέω ότι είναι το ίδιο, σαν backround προπονητή για τον Ολυμπιακό, δεν με καλύπτουν πλήρως οι ημέτεροι, όμως κι αυτή η παράμετρος είναι μια προοπτική που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.
Ο γέγονε, γέγονε, οπότε πρέπει να δούμε άμεσα αλλά και με σοβαρότητα την επόμενη μέρα στο λιμάνι. Αυτή επιβάλλεται να συνοδεύεται με την πρόσληψη ενός προπονητή ο οποίος θα χαίρει της πραγματικής στήριξης της διοίκησης και του κόσμου και θα συμπληρωθεί από μεταγραφές ποιοτικές, με παίκτες σαφώς καλύτερους από τους προηγούμενους. Τέτοιοι υπάρχουν όμως αγνοώ αν υπάρχει και η ανάλογη διάθεση και υπομονή για έναν Ολυμπιακό που θα κληθεί να αγωνιστεί ως ένα παντελώς καινούριο σύνολο, στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης απέναντι σε ομάδες πιθανόν ισάξιες αλλά σαφώς πιο έτοιμες.