Αρχική / ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Ο Ολυμπιακός στο πλευρό του «Piraeus 2021»

Ο Ολυμπιακός στο πλευρό του «Piraeus 2021»

piraeus5

Ο Ολυμπιακός στηρίζει την υποψηφιότητα του Δήμου Πειραιά για να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Ολυμπιακός και Πειραιάς, ως γνωστόν, είναι ένα. Φυσικό είναι λοιπόν ο μεγαλύτεροςΣύλλογος της χώρας να βρίσκεται στο πλευρό του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος για να κάνει τον Πειραιά πολιτιστικήπρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Στην παρουσίαση της υποψηφιότητας που έγινε σήμερα (23/2) στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ήταν παρών ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η παρουσίαση έγινε από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και επικεφαλής του Γραφείου Υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Πειραιά κ. Πέτρο Κόκκαλη.

Κατά την παρουσίαση, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, εξήγησε πως η απόφαση για την διεκδίκηση πάρθηκε μετά από ώριμη σκέψη και ανέλυσε τα οφέλη που θα έχει για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τους κατοίκους του όλη αυτή η διαδικασία.

«Η συμμετοχή μας σε αυτό τον τόσο σημαντικό θεσμό δεν είναι μια απόφαση που τη λάβαμε αβασάνιστα. Ειλικρινά και εμείς προβληματιστήκαμε πάρα πολύ για το αν μπορούμε παράλληλα με τα πολλά και σημαντικά προβλήματα της χώρας, αλλά και της πόλης να δουλέψουμε συγκεντρωμένοι και απερίσπαστοι για αυτόν τον θεσμό.

Όμως πιστεύουμε στην εξωστρέφεια του Πειραιά. Η πόλη πρέπει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που θα την θέτει στο επίκεντρο των εξελίξεων, όπως συνέβη και τον περασμένο Μάιο όταν διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, που κατά κοινή ομολογία ήταν μια διοργάνωση σταθμός για τον Πειραιά.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούμε ότι και η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την πόλη μας. Να ενισχύσει την εικόνα της και να ενδυναμώσει τους δεσμούς και τις σχέσεις των πολιτών, των φορέων αλλά και των επισκεπτών με τον Πειραιά.
Εμείς επιδιώκουμε με ένα ρεαλιστικό, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών σχέδιο, να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, εφόσον φυσικά μας δοθεί. Είναι δεδομένο ότι οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές του φακέλου υποψηφιότητας ως τεχνοκρατικό κείμενο, έχουν πλησιάσει τις προδιαγραφές που ισχύουν για την ανακήρυξη των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τις υποψηφιότητες για τις EXPO, τις ολυμπιακές προδιαγραφές και τις υπόλοιπες πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις.

Οι φάκελοι υποψηφιότητας δεν είναι υποσχετικές διογκωμένες, με ανακριβή στοιχεία. Στην πράξη, η προεπιλογή και η επιλογή της πόλης του πολιτισμού εξαρτάται από την συμπλήρωση μιας αίτησης ογδόντα σελίδων που περιέχουν 65 συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία η υποψήφια πόλη πρέπει να απαντήσει με συγκεκριμένη τεκμηρίωση.

Αυτά τα ερωτήματα που δείχνουν τον νέο δρόμο μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας, είναι που μας έδωσαν το θάρρος και την ευθύνη να προχωρήσουμε. Επειδή ο νέος τρόπος επιλογής δεν αφήνει στο περιθώριο την ΑΛΗΘΕΙΑ, την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της πόλης που υπηρετούμε!
Οι ερωτήσεις δεν είναι μόνον για το σλόγκαν και το πρόγραμμα, για μετακλήσεις σχημάτων και για τα γνωστά ζητήματα που καλώς γνωρίζουν οι ασχολούμενοι με τον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο. Ζητείται με ιδιαίτερη βαρύτητα, η συμμετοχή των δημοτών, η σημασία του θεσμού στις ευπαθείς ομάδες, στους ηλικιωμένους και στους νέους. Σε αυτό το πλαίσιο πορευθήκαμε και εμείς.

Στοχεύουμε σε μια λιτή διοργάνωση, με σκοπό την ενδυνάμωση του brand Πειραιάς και την αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης μας από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και τη μέγιστη δυνατή παραμονή των επισκεπτών στην πόλη, που άλλωστε όποιος παρακολουθεί τα δημοτικά δρώμενα, το επιχειρούμε εδώ και 12 μήνες συνεχώς, με μια συγκεκριμένη στρατηγική.

Δεν είμαστε φαβορί και αυτό διότι η Αθήνα έχει ήδη υπάρξει πολιτιστική πρωτεύουσα και αυτό πιθανότατα να λειτουργήσει αρνητικά στην υποψηφιότητά μας. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ακόμα δεν διακρίνουν την Αθήνα από τον Πειραιά. Νομίζουν ότι είμαστε το λιμάνι της Αθήνας. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Εκεί είναι και η δυσκολία που λέμε ότι επειδή η Αθήνα έχει υπάρξει Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θα πρέπει να καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις στην Επιτροπή μεθαύριο που εξεταζόμαστε, να κάνουμε διακριτή την παρουσία της πόλης μας σε σχέση με την Αθήνα.

Παρ’ όλα αυτά προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι την Πέμπτη, όπως είπα και πριν, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου να ανατρέψουμε τα προγνωστικά. Η δύναμη μας και η αισιοδοξία μας πηγάζει από το παρελθόν και το παρόν αυτής της όμορφης πόλης που αγαπάμε, τον Πειραιά μας».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και Επικεφαλής του Γραφείου Υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Πειραιά ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 κ. Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε:

«Είναι μια ημέρα-σταθμός σε αυτή την προσπάθεια διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Μεθαύριο Πέμπτη, γίνεται η παρουσίαση στην Επιτροπή επιλογής, η οποία και θα επιλέξει τις 4 από τις 14 πόλεις που θα συνεχίσουν.

Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον Πειραιά, διότι μέσα από όλη αυτή την δουλειά που έχει γίνει από τον Δήμο, τους πολίτες και τους συνεργάτες του Δήμου, έχει για πρώτη φορά νομίζω καταγραφεί -με βάση τις πολύ ορθολογικές προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης-η δυνατότητα του πολιτισμού να είναι ένας μοχλός ανάπτυξης μιας πόλης. Έχει καταγραφεί λοιπόν μια τέτοια πορεία.

Πιστεύω ότι έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να είμαστε στις τέσσερις πόλεις που θα συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε. Όμως είναι μια καινούρια διαδικασία που κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσει ακριβώς». 

Το παρόν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρώην Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF κ. Σοφία Τζιτζίκου και ο Γενικός Διευθυντής κ. Ηλίας Λυμπέρης. Παρούσα φυσικά ήταν και η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα. Ειρήνη Νταϊφά.

About kokkina.gr TEAM

Στα kokkina.gr, γράφουμε στα κόκκινα! Γράφουμε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό σε Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ και όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Για ό,τι γίνεται και δεν λέγεται και ό,τι λέγεται και δεν γίνεται. Ανεξάρτητα, ειλικρινά και πάνω απ' όλα... κόκκινα!

Δείτε επίσης

Δε χαλάει εύκολα του Βέλντε, που κολλάει όμως!

Ο Ολυμπιακός Πολύ Κοντά στην Απόκτηση του Κρίστοφερ Βέλντε από τη Λεχ Πόζναν για 4,5 ...

Βρείτε μας στο Twitter