Αρχική / ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ / Μ. Κουντούρης: «Μόνο ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός πληρώνει την Εφορία»

Μ. Κουντούρης: «Μόνο ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός πληρώνει την Εφορία»

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλης Κουντούρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο «Καραϊσκάκη». Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως ενώ ο σύλλογος του Πειραιά μόνο για τους αθλητές πληρώνει στην εφορία 1,7 εκ. ευρώ άλλοι συλλόγοι δεν πληρώνουν ούτε ευρώ με συνέπεια τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Το μόνο που έκαναν για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ήταν να βάλουν εφορία!»

«Από το 2015 και μετά, βγήκε μια εγκύκλιος που έλεγε ότι όλα τα σωματεία, όλα τα συμφωνητικά συμβόλαια, πρέπει να καταβάλουν 20% στην εφορία. Δηλαδή, ένας αθλητής που κάνει 100.000, πρέπει να βάλεις 125.000. Αυτό ήταν υποχρεωτικό, δεν ήταν προαιρετικό. Καμία εφορία δεν είναι προαιρετική. Η εφορία είναι εφορία. Το 2020, βγήκε μια νέα εγκύκλιος και το 20% έγινε 22%. Εμείς ακολουθήσαμε τη νόμιμη οδό και καταβάλλουμε κάθε χρόνο την εφορία μας. Πήγαμε, λοιπόν, στο υπουργείο οικονομικών, στο υπουργείο αθλητισμού, αρκετές φορές και είπαμε: Κύριοι, τι έχετε κάνει για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό; Το μόνο που κάνατε ήταν να βάλετε εφορία, δεν έχετε κάνει το παραμικρό, μόνο εφορία. Αυτό κάνατε, κύριοι. Όλοι όσοι πέρασαν. Δεν έκαναν το παραμικρό. Δεν μιλάω για τους προηγούμενους, δεν ήθελαν να βλέπουν τον αθλητισμό. Οι τωρινοί προσπαθώ να καταλάβω τι θέλουν, που θέλουν να φτάσουν, θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν να κάνουν αυτό που τους έχουν αναθέσει. Θα μπορούσα να πω βαριές κουβέντες, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο, ώστε να μην φανούμε ότι ήρθαμε εδώ να τους βρίσουμε, αλλά σε κάποιους αρμόζει αυτό. Λοιπόν, δεν έκαναν τίποτα, απλά έβαλαν φόρους.

«Μόνο ο Ολυμπιακός πληρώνει φόρους»

«Πήγαμε και τους λέμε: Κύροι, έχουμε πληροφορίες ότι μόνο εμείς πληρώνουμε φόρους, ο Ολυμπιακός. Κάνετε κάτι, κάνετε το 10% και να πληρώσει και κανένας άλλος, μόνο εμείς πληρώνουμε. Εμείς τα λέγαμε, εμείς τα ακούγαμε. Στην υγειά του κορόιδου που λέγεται Ολυμπιακός! Φτάσαμε στο 2023-24. Ο Ολυμπιακός, τα τρία τελευταία φορολογικά έτη, έχει μόνο για αθλητές 1.700.000, μόνο για φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Ούτε για φόρο εισοδήματος, ούτε για λοιπούς έμμεσους φόρους, ούτε για λοιπές έκτακτες φορολογίες, ούτε για ΕΝΦΙΑ, ούτε για τίποτα. Μόνο για αυτό 1.700.000! Στα υπόλοιπα σωματεία, έχουμε μηδενικές! Μιλάμε για μηδενικές, αυτές είναι οι πληροφορίες μας. Εμείς το χρόνο, μαζί με τους διακανονισμούς και τα υπόλοιπα, πληρώνουμε στο κράτος πάνω από 2.000.000. Ερασιτεχνικό σωματείο πληρώνει πάνω από 2.000.000. Και οι άλλοι μηδέν! Αν είναι λάθος και δεν είναι μηδέν, να μας το πουν. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, να δούμε τι θα απαντήσουν. Οι υπεύθυνοι»

«Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβαζε στην αρχή συμφωνηθέντα ποσά, αλλά έχει φτάσει και βάζει δεκαπλάσια!»

«Αυτό που παρουσιάσαμε τώρα είναι το επίτευγμά μας, όλων όσων δουλέψαμε, όλων αυτών που έβαλαν χρήματα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, ήταν ο δύσκολος δρόμος, ο δρόμος που δεν κοιμάσαι το βράδυ, που δεν πας διακοπές το καλοκαίρι, για να φτάσεις να πετύχεις αυτό. Αρωγοί μας σε αυτό ήταν η ΠΑΕ, η ΚΑΕ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης! Τον λέω ξεχωριστά, γιατί έτσι είναι η πραγματικότητα, γιατί ΠΑΕ, ΚΑΕ έκαναν το καθήκον τους με τα ποσοστά, με το άνοιγμα του τμήματος Μελών και Φιλάθλων στα διαρκείας τους και ό,τι περίσσευε, έβαζε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος στην αρχή έβαζε συμφωνηθέντα ποσά, αλλά έχει φτάσει και βάζει δεκαπλάσια! Τώρα πως έφτασε και βάζει δεκαπλάσια είναι κάτι που θα το συζητήσουμε. Μεγάλο μπράβο στα Μέλη μας, στους φιλάθλους μας, που από τότε που αναλάβαμε, έχουμε περίπου τριπλασιαστεί. Έχουν αυξηθεί τα έξοδα. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Και δεν μπορεί να πέφτει στις πλάτες ενός ανθρώπου αυτό το έξοδο»

«Κάποιοι πρέπει να μπουν μπροστά»

«Όπως είπε και ο κ. Μαρινάκης, έχουμε αλλάξει την ιστορία, δουλέψαμε, πληρώσαμε, φέραμε αποτελέσματα, αλλά πρέπει να έρθουν και κάποιοι κοντά στην ομάδα, για να συνεχίσουμε. Στο χάντμπολ είναι ο κ. Ξυνής και κ. Πουρνάρας, είναι κάποιοι χορηγοί μας χρόνια μαζί, όμως δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι να είναι εδώ κοντά. Η θέση του προέδρου είναι ανοιχτή, προέδρου Τ.Α.Α., προέδρου Ερασιτέχνη, αρκεί να βοηθήσουν τον σύλλογο. Να ξεκουραστούμε λιγάκι, δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε. Κάποιοι πρέπει να μπουν μπροστά, να βοηθήσουν λίγο, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Εμείς διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Το 2014-15, κάποιοι μας έλεγαν να μειώσουμε ομάδες, είχαμε τέσσερις και φτιάξαμε άλλες δύο, το χάντμπολ και το μπάσκετ Γυναικών. Τα έξοδα ήταν πολλά, αλλά δεν το μετανιώνω, γιατί τα τμήματα αυτά πήραν 20 τίτλους, 10 πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα και συμμετείχαν στην πορεία αυτή των τίτλων. Έχουμε πάνω από 300 αθλητές, έχουμε χιλιάδες παιδάκια, είμαστε στον αθλητισμό από πάνω και προσπαθούμε να έχουμε καλές ομάδες, ώστε τα παιδάκια να βλέπουν κάτι και να θαυμάζουν και να συνεχίσουν τον αθλητισμό. Τις Κάρτες Μέλους και Φιλάθλου κάποιοι τις χλεύαζαν, αλλά το ακολούθησαν κι αυτοί. Είδαν κάποιες θετικές απολαβές οικονομικές και συνέχισαν σε αυτή την πορεία αυτοί που όλοι το χλευάζανε. Μας ακολούθησαν εκεί, δεν μας ακολούθησαν σε άλλες διαδικασίες, όπως η εφορία».

«Θεωρούμε, ότι μας έχουν κλέψει τίτλους»

«Περιμένουμε απαντήσεις! Αν έχουν κάτι άλλο να μας πουν, με χαρά μας να ζητήσουμε συγγνώμη. Θεωρούμε, ότι μας έχουν κλέψει τίτλους. Όταν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, σου κλέβουν και τίτλους. Τελευταία επτά χρόνια, έχουμε χάσει 11 πρωταθλήματα, έχουμε πάρει πολλά περισσότερα, πως όμως; Με αθέμιτο ανταγωνισμό. Ας μας διαψεύσουν, λοιπόν, ας μας πουν ότι δεν έχουμε δίκιο. Αυτό είναι το παρελθόν. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Εμείς τα είπαμε, περιμένουμε απαντήσεις. Υπάρχει ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Θεοχάρης, ο κ. Βρούτσης, τα ξέρουν. Τα άκουσαν, είναι υπεύθυνοι από εδώ και πέρα για ό,τι και να γίνει. Ο πρωθυπουργός βγήκε και είπε: Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Ο Χατζηδάκης τα ίδια, ότι θα έχουμε δίκαιη μοιρασιά στους φόρους. Δεν ξέρω τι να πω, περιμένουμε. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, στο Τ.Α.Α., στο βόλεϊ, δώσανε κάτι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό με τη φορολογία του στοιχήματος. Δώσανε, όμως, τα λεφτά με μια μοιρασιά νομίζω όχι δίκαιη, αλλά επικίνδυνη. Επικίνδυνη, σε σημείο που να λέμε: Μην μας ξαναδώσεις! Μας λένε ότι θα πάρουμε κάποια χρήματα και στο τέλος της χρονιάς, ο Ολυμπιακός έχει εισπράξει 400.000 ευρώ λιγότερα. Μας είχαν τη μονάδα την ευρωπαϊκή 7.200, μας την πήγαν 4.200. Γιατί, χωρίς να μας ενημερώσετε; Δίκιο έχεις, μας είπαν. Σε ό,τι τους λέμε, αυτό μας απαντούν: Δίκιο έχεις! Ξαφνικά έβαλαν κι άλλες ομάδες στο μητρώο, ήθελαν να δώσουν κάποια ψίχουλα στη δεύτερη κατηγορία, τα έκοψαν από την Α1. Το θέμα είναι να υπάρχει σοβαρό πρωτάθλημα. Μειώσανε λεφτά από το πρωτάθλημα, μείωσαν από την Ευρώπη. Εδώ μας μειώσανε από το Κύπελλο που πήραμε στην Ευρώπη, γιατί υπάρχουν μπόνους. Δύο ομάδες πήραν ευρωπαϊκό πέρυσι, ο Ολυμπιακός και ο Απόλλων στο πόλο. Ο Απόλλων τα πήρε, ο Ολυμπιακός όχι, έγινε λάθος. Δίκιο είχαμε κι εκεί! 400.000 μείωση. Δηλαδή, εμείς τι προϋπολογισμό να κάνουμε για του χρόνου; Με τι έσοδα κάνουμε προϋπολογισμό; Με αυτά που μας έκοψαν τώρα; Όλα στον αέρα. Δεν γίνεται να μην ξέρουμε πότε θα τα πάρουμε. Δώσε μια σταθερή να μπορεί να υπολογίσει το σωματείο και τα άλλα τέλος του χρόνου. Ποιος μπορεί να υπολογίζει χωρίς να ξέρει τα έσοδά του; Δεν είμαστε ομάδα που τρέχουμε να πάρουμε ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο και να φύγουμε, να φεσώσουμε το σύλλογο. Είμαστε πάρα πολλά χρόνια, το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να έχουμε το σύλλογο υγιή, να μην τον έχουμε χρεωμένο. Και πραγματικά, δεν τον έχουμε χρεωμένο, πλην του διακανονισμού της εφορίας».

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού αναφέρθηκε και στην άρνηση της ΕΡΤ να βοηθήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό λέγοντας: «Αφήνουμε την εφορία και πάμε στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και στον τρόπο που δόθηκαν τα χρήματα στα αθλήματα. Πήγε μία πρόταση που ανέφερε δώστε μας 2εκ. για όλες τις Α1. Και τις Εθνικές ομάδες και οι άνθρωποι αυτοί, της ΕΡΤ είπαν όχι, δεν ξέρω τι κάνουν. Ίσως να μην αγαπάνε τον αθλητισμό, ίσως να μην τον θέλουν. Ίσως δεν θέλουν τα παιδιά μας να ασχολούνται με τον αθλητισμό».

Στη συνέχεια έθιξε το θέμα των γηπέδων: «Πάει κι αυτό, πάμε παρακάτω. Να πούμε για τις τεράστιες γηπεδάρες που μας έχουν χαρίσει. Πλάκα κάνω φυσικά, έχουμε το Καραϊσκάκης για 49 χρόνια το οποίο το πληρώνουμε κανονικά. Δεν μας το χάρισε κανείς, μακάρι όλοι να φτιάξουν γήπεδα, αλλά στην Αγιά Σοφιά έκαναν δώρο 35εκ ευρώ. Για τον Βοτανικό χαρίζουν στον Παναθηναϊκό 150-200 εκατομμύρια ευρώ. Πήραν ένα χρέπι όπως στη Λεωφόρο και του δίνουν νέο, είναι η Πυλαία, τα Λιόσια και γενικά χαρίζουν γήπεδα σε όλους εκτός από τον Ολυμπιακό. Η σύμβαση του Καραϊσκάκης λέει ότι ό,τι πάρουν οι άλλοι θα πάρει και ο Ολυμπιακός. Τίποτα δεν έχει πάρει ο Ολυμπιακό. Ποιο; Το ΣΕΦ; Που παλεύουν οι Αγγελόπουλοι το πάρουν και δεν βγάζουν άκρη; Που θέλει 20-30 εκ. ευρώ για να γίνει γήπεδο. Που παίζει το πόλο στο Παπαστράτειο που η LEN το χαρακτηρίζει γκαράζ; Τραγικό όλο αυτό με τα γήπεδα».

Σε ερώτηση του Καναλιού Ένα για το νέο κολυμβητήριο που θα κατασκευαστεί στο ΣΕΦ είπε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις έως το τέλος του έτους.

Επίσης σχολίασε τη στάση της αθλητικής δικαιοσύνης: «Φυσικά έχουμε και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, άλλο αυτό, απίθανα πράγματα, δεν θα πω ή θα πούμε για τα αν πρέπει να πέφτουν κροτίδες ή όχι, αλλά πλέον ο καθένας κάνει ότι θέλει, βγαίνουν αποφάσεις απίστευτες. Αλλά όλα αυτά τα πολεμάμε και θα τα πολεμήσουμε. Μας κάνει πολύ δυνατούς τέτοιες αποφάσεις και τέτοιες αδικίες.

Αναμένουμε το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα του φόρου του στοιχήματος και το πως θα αλλάξει κι αν αλλάξει. Αναμένουμε για να δούμε τις προθέσεις όλων γιατί πλέον τώρα όλοι ξέρουν, έχουν ενημερωθεί και ξέρουν τι γίνεται. Έχω μιλήσει μαζί τους όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά γενικά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν έχουμε γήπεδα, δεν έχουν γήπεδα ούτε οι Εθνικές ομάδες, εμείς δεν μιλάμε ή ζητάμε για οταν Ολυμπιακό, αλλά για όλους. κάποιοι αρνούνται να μιλήσουν για τον αθλητισμό, ελπίζω να αλλάξουν πράγματα. Εμείς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, γιατί βλέπουμε ότι ασχολούνται μόνο με φωτογραφικούς νόμους για παράδειγμα να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τους προέδρους των Ομοσπονδιών, μπας και σωθεί ο Μπαλτάκος, αλλά όπως είπα, εμείς περιμένουμε.

Κάποιοι θέλουν να δώσουν το πρωτάθλημα σ’ αυτόν που έχει χρόνια να πάρει.
Κάποιοι στην πολιτική σκηνή του τόπου μας θέλουν να δώσουν το πρωτάθλημα σ’ αυτούς που έχουν χρόνια να το πάρουν, αυτό το έχουν ονομάσει “κοινωνική συνοχή”, έτσι μας το είπαν».

About Χρήστος Παπαμιχαήλ

Δείτε επίσης

Η συνέντευξη Τύπου ενόψει Γουέστ Χαμ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ο ποδοσφαιριστής, Ροντινέι, μίλησαν από πλευράς «ερυθρόλευκων» ενόψει ...