Αρχική / ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Γαλλικό αφιέρωμα στο “αιώνιο” ντέρμπι

Γαλλικό αφιέρωμα στο “αιώνιο” ντέρμπι

Στο μικροσκόπιο των Γάλλων το “αιώνιο” ντέρμπι.

Η γαλλική ιστοσελίδα “foot365” έκανε αφιέρωμα στα μεγάλα ποδοσφαιρικά ντέρμπι του πλανήτη και ζήτησε την βοήθεια του Φρανσουά Μοδέστο για την ελληνική μάχη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Όπως στο Μπουένος Άιρες, το ντέρμπι της Αθήνας γεννήθηκε από τον ταξικό ανταγωνισμό που έχουν οι υποστηρικτές των δύο ομάδων και τους διαφορετικούς τρόπους ζωής. Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας το 1908 και προσέλκυσε γρήγορα το ενδιαφέρον της υψηλής κοινωνίας.  Αντίθετα, ο Ολυμπιακός συστάθηκε το 1925 στον Πειραιά, υποστηριζόμενους από ανθρώπους της εργατικής τάξης».

Φ. Μοδέστο:

«Δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Στο γαλλικό πρωτάθλημα να φανταστείτε, δεν υπάρχει ανάλογο παιχνίδι. Δεν υπάρχει, τα τελευταία 15 χρόνια, ένα ματς στην Γαλλία που να ξεχωρίζει για το πάθος του. Οι αγώνες του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό δεν είναι απλά ποδοσφαιρικοί αγώνες. Ο κόσμος ασχολείται με το παιχνίδι, ένα μήνα πριν αυτό διεξαχθεί. Άλλος μετράει αντίστροφα τις ημέρες! Την ημέρα του αγώνα τα πάντα είναι κλειστά. Όλοι κινούνται στον ρυθμό του ματς.

Όποια ομάδα κερδίσει φτάνει στην απόλυτη καταξίωση, όποια χάσει “καταστρέφεται” Είναι τιμή μου πάντως που φόρεσα την φανέλα του Ολυμπιακού και συμμετείχα σ’ ένα τέτοιο παιχνίδι. Οι οπαδοί παρακολουθούν με τρομερή ένταση και πάθος. Σωστή τρέλα! Η πίεση που έχουμε εμείς οι ξένοι ποδοσφαιριστές είναι μεγάλη, αλλά για τους Έλληνες παίκτες ξεπερνάει τα όρια. Την αισθάνονται 100 φορές περισσότερο απ’ ότι εμείς.

Το διάστημα που έπαιξα στον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μέσα σε είκοσι χρόνια κατάφερε να πάρει μόλις δύο τίτλους. Στα ματς που τον αντιμετώπισα έχω μόνο μία ήττα, οπότε οι αναμνήσεις μου είναι ευχάριστες».

 

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Auf Wiedersehen…

Auf Wiedersehen στα γερμανικά σημαίνει εις το επανιδείν και αυτό ίσως ταιριάζει σε απόλυτο βαθμό ...