Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Μάγκικη νίκη

Μάγκικη νίκη

01

Ο Ολυμπιακός παίζοντας ωραίο μπάσκετ σο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, κέρδισε με 71-77 την Νταρουσάφακα και επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα. Έκτη νίκη για τους «ερυθρόλευκους» στην διοργάνωση.

Ο αγώνας:

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά το παιχνίδι και με τον Σπανούλη να δίνει τις λύσεις στην επίθεση είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας, πήρε από νωρίς προβάδισμα τεσσάρων πόντων. Η Νταρουσάφακα αντέδρασε και παίρνοντας σκορ από τον Κλάιμπερν, κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου συνέχισε να έχει άριστη λειτουργία στην επίθεση και να φτάνει με άνεση μέχρι το αντίπαλο καλάθι, ανεβάζοντας στο +5 την υπέρ της διαφορά (9-14), 4:37 πριν το τέλος τη πρώτη περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» όσο καλά τα πήγαιναν στο επιθετικό κομμάτι, άλλο τόσο αναποτελεσματικοί ήταν στην άμυνα, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να βρούνε διαδρόμους προ το καλάθι και να μειώσουν το σκορ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν ξανά την απάντηση μέσα από την επίθεσή τους, ξεφεύγοντας με +6 (16-22), 1:43 πριν το τέλος, αλλά οι Τούρκοι χτυπώντας ξανά την αδύναμη άμυνα των «ερυθρολεύκων», μάζεψαν την διαφορά τους τρεις με την λήξη (21-24).

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, ο Ολυμπιακός συνέχισε να παίζει κάκιστη άμυνα κι έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του Μπλατ να σκοράρει εύκολους πόντους και να μπει σε θέση οδηγού (25-24), 8 λεπτά πριν το ημίχρονο. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα ανέβασαν την απόδοσή τους και ξαναπήραν τα ηνία του ματς. Η παρουσία του Κεμ Μπιρτς στο παρκέ «έδεσε» αμυντικά τους Πειριώτες, οι οποίοι έπαιξαν με περισσότερη ενέργεια και μπλόκαραν επιθετικά τους αντιπάλους τους. Στην επίθεση, ο Ματ Λοτζέσκι ανέλαβε δράση και με διαδοχικά εύστοχα σουτ, βοήθησε τον Ολυμπιακό να «χτίσει» διαφορά 9 πόντων (28-37), 5:48 πριν την ολοκλήρωση του Α΄ μέρους.

Η Νταρουσάφακα σ’ εκείνο το σημείο «αφυπνίστηκε». Βελτιώνοντας την αμυντική της λειτουργία και βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση από τον Κλάιμπερν, κατάφερε να μειώσει ξανά την διαφορά στους πέντε πόντους (34-39), 1:42 πριν το τέλος. Η απάντηση του Ολυμπιακού σ’ εκείνο το σημείο, ήταν καίρια και αποτελεσματική. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, βρίσκοντας τα πατήματά τους μέσα από την άμυνα, κατάφεραν να τρέξουν ένα σερί 4-0 στον διαθέσιμο χρόνο και να πάνε με προβάδισμα 9 πόντων στ’ αποδυτήρια (34-43).

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Μάντζαρης σκόραρε και ανέβασε για πρώτη την διαφορά σε διψήφιο νούμερο (34-45). Ο Άντερσον απάντησε άμεσα και μείωσε ξανά, αλλά ο Πρίντεζης με διαδοχικές εύστοχες προσπάθειες επανέφερε την διαφορά σε διψήφιο νούμερο.

Πέντε λεπτά πριν την ολοκλήρωση του τρίτου δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόμενος το μομέντουμ του αγώνα, ανέβασε την διαφορά στο +12 για πρώτη φορά, με το εύστοχο τρίποντο του Μάντζαρη. Σ’ εκείνο το σημείο όμως ο Μιλουτίνοφ έκανε το 4ο προσωπικό του φάουλ και αποσύρθηκε στον πάγκο. Η έξοδος του Σέρβου απορρύθμισε τους Πειραιώτες, κυρίως, αμυντικά, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Νταρουσάφακ και ξαναμπήκε στο παιχνίδι με τα τρίποντα του Μπέρτανς. Οι Τούρκοι κυκλοφόρησαν σωστά την μπάλα, έδωσαν τα ελεύθερα σουτ στον Λετονό, ο οποίος ευστόχησε και μείωσε στους 4 την διαφορά (51-55), 1:30 πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου.

Στον χρόνο που υπολείπονταν, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρατήσει χωρίς σκορ τους αντιπάλους του και με το καλάθι του Γκριν ανέβασε στους έξι πόντους την διαφορά (51-57).

Στην τελευταία περίοδο, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να παίζουν με ηρεμία και συγκέντρωση στην επίθεση και με τα καλάθια των Γκριν και Λοτζέσκι, συνέχισαν να διατηρούν την διαφορά πάνω από τους πέντε πόντους.

Έξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, η Νταρουσάφακα σημαδεύοντας σε κάθε επίθεση τον Γιανγκ, άνοιγε εύκολα την άμυνα του Ολυμπιακού μ’ ένα απλό πικ εν ρολ στην κορυφή, μειώνοντας την διαφορά στους δύο (61-63), 5:43 πριν την εκπνοή.  Η επάνοδος τους Μπιρτς στο παρκέ σε πρώτο χρόνο και του Μιλουτίνοφ σε δεύτερο, καθώς ο Κναδός αποβλήθηκε με 5ο φάουλ, έκανε πιο συμπαγής την άμυνα των Πειραιωτών, οι οποίοι βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση από Χάκετ κι Γκριν, κατάφεραν ν’ αυξήσουν και πάλι την διαφορά πάνω από τους πέντε.

Οι γηπεδούχοι στα τέσσερα λεπτά που απέμεναν, πήγαν και πάλι να γυρίσουν το παιχνίδι με τα τρίποντα του Ουίλμπεκιν, αλλά ο Ολυμπιακός ανταπεξήλθε αποτελεσματικά και σε αυτή την αντεπίθεση. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, έχοντας καθαρό μυαλό και σωστές επιλογές στην επίθεση, ευστόχησαν σε μεγάλα σουτ με τους Γκριν και Πρίντεζη και πήραν απόσταση ασφαλείας (68-76 ), 1:42 πριν το τέλος.

Ο χρόνος που είχαν στην διάθεσή τους οι Τούρκοι ήταν λίγος και ο Ολυμπιακός πολύ έμπειρος για ν’ απολέσει αυτό το προβάδισμα. Οι Πειραιώτες διαχειρίστηκαν σωστά την υπέρ τους διαφορά κι έφτασαν τελικά στο θετικό ποτέλεσμα.

Τα δεκάλεπτα: 21-24, 34-43, 51-57, 71-77

MVP: 

Ο Έρικ Γκριν με τους πόντους που πέτυχε στο τελευταίο δεκάλεπτο, διατήρησε μπροστά στο σκορ την ομάδα του στα σημεία που η Νταρουσάφακα πήγε να γυρίσει το ματς.

Νταρουσάφακα (Mπλατ): Γουίλμπεκιν 8 (2), Μπατούκ, Ερντέν 4, Γουαναμέικερ 11 (3), Κλάιμπερν 21 (1), Μοερμάν 2, Αλντεμίρ 10, Άντερσον 7 (1), Μπερτάνς 8 (2).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (2), Μπιρτς 5, Γιανγκ, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 13 (1), Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 15, Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης 5 (1), Χάκετ 3, Λοτζέσκι 15 (3).

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Θες πλεονέκτημα; Κάνε διπλό!

Photo credit: Fede Bocchio Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της RS της Ευρωλίγκας και πλέον κάθε ...