Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Μέχρι να του το απαγορεύσουν οι κανονισμοί!

Μέχρι να του το απαγορεύσουν οι κανονισμοί!

players-olympiacos-piraeus-eb15

Ας ξεκινήσουμε το σχολιασμό του Ολυμπιακός – Λαμποράλ, με μια ιστορία πριν από 20 χρόνια που σίγουρα οι παλιοί θα θυμούνται πολύ καλά. Γράφει ο Βαλάντης Σιδέρης.

Πριν από περίπου 20 χρόνια λοιπόν, είχε συμβεί ένα παράξενο περιστατικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ. 7 Μοσχοβίτες, είχαν δηλητηριαστεί σε μια περίεργη υπόθεση στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να καταλήξουν να δηλωθούν για το ματς, μόλις 5 παίκτες. Όπως ήταν φυσικό, η αποβολή από φάουλ για τους Ρώσους δεν άργησε να έρθει με το παιχνίδι να ολοκληρώνεται με τρεις εναντίον τριών, αφού όταν ο αγώνας εξασφαλίστηκε, ο Γιάννης Ιωαννίδης, τότε ερυθρόλευκος κόουτς, απέσυρε τους 2 από την βασική 5άδα.

Τι σχέση έχει αυτό με το χθεσινό ματς με τη Λαμποράλ; Μα η κατάρα που κυνηγάει τον Ολυμπιακό, μοιάζει σε πολύ το ατυχές συμβάν που διαδραματίστηκε τότε. Χθες το ματς ξεκίνησε με τους Μουράτο και Τολιόπουλο στην 12άδα χωρίς αρχικά τους Γιανγκ, Λοτζέσκι και Πρίντεζη και τελείωσε χωρίς τον Σπανούλη που είχε πάλι ενοχλήσεις και για σημαντικό διάστημα εκτός τον Παπαπέτρου με διάστρεμμα. Ε και; Αυτός ο Ολυμπιακός δε λυγίζει, αυτός ο Ολυμπιακός δεν τα παρατάει, μέχρι να μείνουν στο παρκέ δύο παίκτες και να το απαγορεύσει ο κανονισμός, θα παλεύουν, θα βουτάνε για τη μπάλα, θα παίζουν λυσσασμένη άμυνα.

Χθες το σκορ ήταν γυναικείου μπάσκετ. Η ομάδα ήταν εξαιρετικά άστοχη, τόσο από την περιφέρεια όσο και από τη ρακέτα. Πολλά εύκολα καλάθια χαραμίστηκαν, ακόμα περισσότερα έσπασαν τη στεφάνη. Χαρακτηριστικό είναι το ισοδύναμο ασίστ-λάθη, από 15, φαινόμενο που σπάνια συναντάμε όχι μόνο στον Ολυμπιακό αλλά γενικότερα σε ομάδα που κερδίζει. Στο συνολικό PIR μάλιστα, η Κούτσα είχε μία μονάδα περισσότερη από τους Πειραιώτες!

Έλειπαν χθες οι πόντοι από το ποστάρισμα του Πρίντεζη, τα μεγάλα σουτ του Λοτζέσκι, τα ριμπάουντ του Γιανγκ, τα τρίποντα και οι ασίστ του Σπανούλη. Πολλές ομάδες θα είχαν εγκαταλείψει… Πολλές ομάδες θα το είχαν βάλει κάτω. Όχι όμως και ο Ολυμπιακός. Αυτός ο Ολυμπιακός έχει καρδιά και γεννάει ηγέτες. Έχει βαριά φανέλα και το μεταδίδει αυτό σ’ όλους του τους παίκτες.

Πόσο μεγάλο επίτευγμα είναι άραγε αυτό. Πόσο δύσκολο είναι ένας παίκτης όπως ο Αθηναίου, με μια μέτρια καριέρα με πολλά σκαμπανεβάσματα να τελειώνει το ματς πρώτος(!) σε λεπτά με 30:25 έχοντας τόση αυτοπεποίθηση και σιγουριά ώστε να πάρει το τρίποντo στα τελευταία λεπτά όταν μέχρι τότε η ομάδα του είχε βάλει μόλις 2/14; Πόσο τσαγανό πρέπει να έχει ο Βαγγέλης ο Μάντζαρης ο οποίος όταν η μπάλα έκαιγε φώναξε παρόν σαν γνήσιος αρχηγός και μ’ ένα μεγάλο τρίποντο μετά από τρίπλα μάλιστα, έδωσε ισχυρό προβάδισμα στην ομάδα του.

Άλλα δεν είναι μόνο αυτοί. Όλοι οι παίκτες με πρωτεργάτη τον Γιάννη Σφαιρόπουλο έβγαλαν πνεύμα πάρα πολύ μεγάλου συλλόγου. Τέτοιες εμφανίσεις δίνουν στοιχεία που δε γράφονται ούτε στο φύλλο αγώνα, ούτε στους πίνακες κατάταξης. “Μεγαλώνουν” τους παίκτες, τους χαλκεύουν, τους κάνουν πιο σκληρούς, πιο ανθεκτικούς, πιο απαιτητικούς με τον εαυτό τους. Γιγαντώνουν το πιστεύω τους, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμπαίκτες τους.

Θα κάνουν λάθη, θα χάσουν σουτ, ορισμένες φορές θα χάσουν και παιχνίδια. Δε πειράζει όμως, ο Ολυμπιακός κινείται σε πολύ αρμονικές ράγες γιατί πάνω απ’ όλα έχει σωστή νοοτροπία και μια ομάδα που ξέρει τι θέλει και έχει όρεξη να το πετύχει, μη τη φοβάσαι. Μπορεί να μη φτάσει ως το τέλος αλλά θα κάνει τη διαδρομή και το ταξίδι να αξίζει όσο δέκα κούπες. Αυτό άλλωστε δεν είναι ο Ολυμπιακός; Το ταξίδι…

 

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Θες πλεονέκτημα; Κάνε διπλό!

Photo credit: Fede Bocchio Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της RS της Ευρωλίγκας και πλέον κάθε ...