Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Ο «νέος» που είναι ωραίος και η… εγγύηση Μάντζαρης

Ο «νέος» που είναι ωραίος και η… εγγύηση Μάντζαρης

Πρωταγωνιστές στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού Αθηναίου και Μάντζαρης.

Ο Ολυμπιακός «χτυπήθηκε», και φέτος, από τους τραυματισμούς. Μέχρι στιγμής βασικοί του παίκτες απέχουν από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας λόγω τραυματισμού. Οι συμπαίκτες τους όμως έχουν φροντίσει να μην φανεί το κενό τους, με τους Αθηναίου και Μάντζαρη να δείχνουν τον δρόμο.

Από τα μέσα Νοέμβρη ο Ολυμπιακός παίζει χωρίς τον βασικό του center, Πάτρικ Γιάνγκ. Παρέα στην Κων/πόλη με τον Γιάνγκ τραυματίστηκε και ο Βασίλης Σπανούλης στο αριστερό γόνατο. Ακολούθησε  ο τραυματισμός του Γιώργου Πρίντεζη στα Τρίκαλα, και του Ματ Λοτζέσκι στο Ζάγκρεμπ. Μέσα σε όλο αυτό το κακό συνυπολογίστε και το ελαφρύ διάστρεμμα που υπέστη ο Παπαπέτρου στον αριστερό του αστράγαλο στο παιχνίδι με την Λαμποράλ Κούτσα, με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί καθόλου το Σάββατο απέναντι στην Καβάλα.

Τα πρώτα βιολιά δηλαδή του Ολυμπιακού ή αν προτιμάτε οι 292 πόντοι από τους 544 συνολικά και τα 107 από τα 283 ριμπάουντ της ομάδας, ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς το τελευταίο διάστημα (και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, όπως ο Πάτρικ Γιάνγκ για παράδειγμα που χάνει την φετινή σαιζόν) και δεν έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες των «ερυθρολεύκων» στα τελευταία παιχνίδια. Ε και; Υπάρχουν οι υπόλοιποι που παίζουν και για τους τραυματίες. Ο Χάκετ που βρίσκει σιγά σιγά τα πατήματά του και δείχνει έτοιμος να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος, ο Χάντερ που «μασάει σίδερα», σε κάθε παιχνίδι δίνει ομηρικές μάχες απέναντι στους αντίπαλους ψηλούς και βγαίνει νικητής. Ο Αγραβάνης, ο Μιλουτίνοφ, ο Τσαϊρέλης, όλοι οι παίκτες που δίνουν σε κάθε παιχνίδι πολλά περισσότερα από το 100% των δυνατοτήτων τους, που μάχονται για κάθε κατοχή και για κάθε ριμπάουντ.

Όποιος βρίσκεται στο παρκέ, είτε ξεκινάει στο βασικό σχήμα, είτε έρχεται από τον πάγκο, βγάζει πάθος κι ενέργεια στον βαθμό που απαιτείται για να παίρνει η ομάδα τα θετικά  αποτελέσματα. Οι δύο παίκτες όμως που είναι άκρως εντυπωσιακοί στα τελευταία ματς, έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή τους, είναι ο Γιάννης Αθηναίου και ο Βαγγέλης Μάντζαρης.

Ο Αθηναίου αγωνίζεται για πρώτη φορά στον Ολυμπιακό. Έχει αφομοιώσει την φιλοσοφία της ομάδας, επιδεικνύοντας σε κάθε ματς τρομερή μαχητικότητα. Με τις τελευταίες εμφανίσεις του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος -ελλείψει και του Βασίλη Σπανούλη- του δίνει μεγάλο χρόνο συμμετοχής (για 30:25 τον χρησιμοποίησε στο ντέρμπι κορυφής του δευτέρου ομίλου με την Λαμποράλ Κούτσα). Ο 27χρονος γκαρντ από αγώνα σε αγώνα παρουσιάζεται όλο και καλύτερος. Παίζει με αυτοπεποίθηση, εμπιστεύεται το σουτ του και τις περισσότερες φορές είναι αποτελεσματικός. Πιο συγκεκριμένα, στα τελευταία τέσσερα ματς (κόντρα σε Λιμόζ, Εφές, Τσεντεβίτα και Λαμποράλ), σουτάρει με 63,6% πίσω από τα 6,75. Από τα επτά τρίποντα που έχει πετύχει μέχρι στιγμής, τα τέσσερα (ένα στην Εφές και τρία στην Τσεντεβίτα) ήταν κρίσιμα και βοήθησαν τον Ολυμπιακό να φτάσει στη νίκη.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι η σταθερή αξία στην περιφέρεια του Ολυμπιακού. Ο διεθνής γκαρντ, είναι «σεληνιασμένος» τον τελευταίο καιρό, καλύπτοντας επάξια το κενό του Βασίλη Σπανούλη. Παίζει σαν πραγματικός ηγέτης, σαν αρχηγός. Με την παρουσία του στο παρκέ, με την «σκυλίσια» άμυνα που παίζει, με το πάθος και την ενέργεια που βγάζει δίνει το παράδειγμα στους συμπαίκτες του, τους παρασέρνει στον ρυθμό τους και όποτε τα πράγματα ζορίζουν βγαίνει μπροστά και δίνει τις λύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα παιχνίδια με Λαμποράλ και Τσεντεβίτα, εκεί που ο Ολυμπιακός χρειάστηκε το μεγάλο σουτ για να «ξεκολλήσει», φώναξε «παρών».

Στα τελευταία παιχνίδια, ο Μάντζαρης μετράει, κατά μέσο όρο, 10 πόντους, 4 ριμπάουντ και  4 ασίστ, σουτάροντας με 58,3% στα τρίποντα ( έχει επιχειρήσει 12 κι έχουν βρει στόχο τα 7).

 

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Θες πλεονέκτημα; Κάνε διπλό!

Photo credit: Fede Bocchio Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της RS της Ευρωλίγκας και πλέον κάθε ...