Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Ο επιμένων (δεν) νικά

Ο επιμένων (δεν) νικά

Πρώτη ήττα για τους “ερυθρόλευκους” στην φετινή Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός ανέτρεψε διαφορά 13 πόντων, έστειλε το ματς στην παράταση (80-80 κ.δ.), πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, όμως η Λαμποράλ ήταν αυτή που πανηγύρισε στο τέλος τη νίκη με 96-89. Άξιες συγχαρητηρίων οι δύο ομάδες, που διεκδίκησαν παθιασμένα μέχρι τέλους τη νίκη.

Ο αγώνας:

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δυνατά το ματς, βγάζοντας  πολύ πάθος σε άμυνα κι επίθεση, με τον Ολυμπιακό να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να διατηρεί ένα βραχύ προβάδισμα στο σκορ. Ο Βασίλης Σπανούλης οργάνωνε εξαιρετικά το παιχνίδι της ομάδας του, δίνοντας έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του. Από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι,  κυκλοφορούσαν με υπομονή την μπάλα στην επίθεση, δημιουργούσαν τα ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα κι έπαιρναν σκορ από μέση και μακρινή απόσταση.

Τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου, η Λαμποράλ «βραχυκύκλωσε» επιθετικά τους ερυθρόλευκους, κρατώντας τους χαμηλά σε παραγωγικότητα. Στην επίθεση οι Μπουρούσης και Άνταμς βρήκαν τους τρόπους να παραβιάσουν το «ερυθρόλευκο» καλάθι, δίνοντας ένα ισχνό προβάδισμα στην ομάδα τους. (21-18).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Βάσκοι εκμεταλλευόμενοι την αστοχία των Πειραιωτών στην επίθεση και, κυρίως, την χαλαρότητά τους στην άμυνα, κατάφεραν να τρέξουν ένα σερί 5-0 και ν’ ανεβάσουν την υπέρ τους διαφορά στο +8 (26-18) 8:54 πριν το ημίχρονο. Το time-out του Γιάννη Σφαιρόπουλου σ’ εκείνο το σημείο δεν βελτίωσε και πολύ τα πράγματα, καθώς στην άμυνα οι παίκτες του συνέχισαν να δέχονται εύκολα καλάθια.

Έξι λεπτά πριν την ανάπαυλα, οι παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς κατάφεραν να ξεφύγουν ακόμα και με 10 πόντους (33-23). Η επάνοδος του Σπανούλη στο παρκέ βοήθησε τους πρωταθλητές να ξεκολλήσουν «επιθετικά», όμως η αμυντική λειτουργία δεν ήταν, στο απαιτούμενο επίπεδο, αποτελεσματική γεγονός που επέτρεπε στην Λαμποράλ να σκοράρει και να διατηρεί την διαφορά κοντά στους δέκα πόντους.

Στον χρόνο που απέμενε μέχρι την λήξη του ημιχρόνου, το ματς κύλησε στον ίδιο ρυθμό. Ο Ολυμπιακός είχε τις λύσεις επιθετικά, όμως η άμυνά του ήταν κακή κι έδινε την δυνατότητα στους βάσκους να εκδηλώνουν προσπάθειες υπό καλές προϋποθέσεις (μεγάλη εμφάνιση από τον Γιάννη Μπουρούση με 13 πόντους, που… τιμώρησε την άμυνα των «ερυθρόλευκων» πίσω από την γραμμή των 6,75).

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης οι Πειραιώτες με διαδοχικές καλές άμυνες και πέντε συνεχόμενους αναπάντητους πόντους από τον Ματ Λοτζέσκι, έριξαν την διαφορά στο -4 (48-44). Οι παίκτες της Λαμποράλ, μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα αντέδρασαν, και πήραν εκ νέου τα ηνία του ματς. Βρίσκοντας τα πατήματά τους μέσα από την άμυνα, κατάφεραν να επιβάλλουν πλήρως τον ρυθμό τους στο παρκέ και να εκτοξεύσουν την διαφορά στο +13 (57-44), 6:45 πριν την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου . Μπουρούσης και Άνταμς έβαζαν όπως ήθελαν την μπάλα στο καλάθι, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στους Πειραιώτες. Μοναδική «όαση» για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που είχε χάσει εντελώς την συγκέντρωση και την ψυχολογία της, ήταν ο Ματ Λοτζέσκι ο οποίος έπαιζε μόνος του απέναντι στους Βάσκους (22 πόντοι από τον Βελγοαμερικανό με 5 τρίποντα).

Συγκλονιστικός ο Ματ Λοτζέσκι.

Η άμυνα ξαναέδωσε… ζωή

Στα τρία λεπτά που απέμεναν μέχρι τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου, το σχήμα με Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ, Χάκετ, Λοτζέσκι και Παπαπέτρου απέδωσε καρπούς. Οι «ερυθρόλευκοι»  κατάφεραν ν’ ανακόψουν τον… φρενήρη ρυθμό των αντιπάλων τους, θωράκισαν την ρακέτα τους, μπλόκαραν τα ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, γεγονός που βοήθησε να μετατρέψουν το -13 σε -6 (69-63) και να επιστρέψουν στην διεκδίκηση της νίκης.

Στην τελευταία περίοδο οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου συνέχισαν να παίζουν με την ίδια συνέπεια κι ένταση στην άμυνα, κρατώντας τους αντιπάλους τους χωρίς σκορ για 2:32΄΄. Οι γηπεδούχοι μ’ ένα «ξέσπασμα» κατάφεραν να ξεφύγουν, προσωρινά με εφτά πόντους μπροστά στο σκορ (71-64), όμως ο Ολυμπιακός είχε βρει το ρυθμό του κι έδειχνε ικανός να πετύχει την ανατροπή.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, παρά το γεγονός ότι ο Σπανούλης συμπλήρωσε τρία φάουλ στα 7:18΄΄, τον διατήρησε εντός παρκέ. Ο αρχηγός είτε σκοράροντας είτε δημιουργώντας, βοήθησε την ομάδα του να πλησιάσει, αρχικά, στον έναν πόντο (71-70) και στη συνέχεια να προσπεράσει. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και με συνεχόμενες καλές άμυνες που οδήγησαν σε εύκολα λέι-απ, ανέκτησαν το προβάδισμα στο σκορ.

Στο τελευταίο λεπτό πριν τη λήξη, η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο. Η Λαμποράλ κρατούσε με νύχια και με δόντια την διαφορά των δύο πόντων, με τους «ερυθρόλευκους» ν’ ακολουθούν. 32΄΄ πριν το τέλος ο Πρίντεζης έφερε το ματς στα ίσια (80-80). Οι παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς δεν θέλησαν να εξαντλήσουν τα 24 δευτερόλεπτα που είχαν στην διάθεσή τους, εκδηλώνοντας επίθεση στα 8. Ο Μπουρούσης έσωσε την κατοχή με το επιθετικό ριμπάουντ, όμως ο Ολυμπιακός αμύνθηκε σωστά και κέρδισε την μπάλα, επτά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Ο Σπανούλης κατέβασε γρήγορα την μπάλα στην άλλη πλευρά του γηπέδου, όμως το σουτ που επιχείρησε ήταν μαρκαρισμένο και με κακή ισορροπία και δεν βρήκε στόχο. Ο Τζέιμς μάζεψε το ριμπάουντ έκανε το σουτ πίσω από το κέντρο και βρήκε στόχο.

Οι διαιτητές πριν κατακυρώσουν το καλάθι συμβουλεύτηκαν και το ριπλέι, τ’ οποίο έδειξε πως το σουτ του Αμερικάνου γκαρντ ήτα εκπρόθεσμο, με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο οι δύο αντίπαλοι συνέχισαν να παίζουν με το ίδιο πάθος, προσφέροντας υπέροχο θέαμα. Για την Λαμποράλ οι Μπουρούσης, Τζέιμς και Κοζέρ έδιναν σκορ, ενώ για τον Ολυμπιακό ο Μάντζαρης και ο Πρίντεζης ήταν αυτοί που πήραν την σκυτάλη στο σκοράρισμα από τον Λοτζέσκι.

Στα κρίσιμα σημεία οι γηπεδούχοι αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί, διάβασαν καλύτερα το παιχνίδι, ευστόχησαν σε μεγάλα σουτ και κατάφεραν να φτάσουν σε μια σπουδαία νίκη, την πρώτη τους στην φετινή Ευρωλίγκα.

MVP:

Εξαιρετικός Γιάννης Μπουρούσης με 28 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 3 ασίστ και καταπληκτική δουλειά σε άμυνα κι επίθεση.

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 48-39, 69-63, 80-80 κ.δ. 96-89

Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέιμς 13 (3), Ντιόπ Μ., Κοζέρ 9 (1), Πλάνινιτς 4, Χάνγκα 17 (2), Μπουρούσης 28 (2), Μπλάζιτς 3 (1), Ντιόπ Ιλ. 2, Τιγί 4, Κανγκούρ 5 (1), Άνταμς 8 (2), Κορμπάτσο 3 (1).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 5, Χάντερ 7, Παπαπέτρου, Σπανούλης 11 (9 ασ.), Στρόμπερι 7, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 11, Αγραβάνης, Μάντζαρης 13 (3), Χάκετ 5 (1), Λοτζέσκι 28 (6), Αθηναίου.

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Θες πλεονέκτημα; Κάνε διπλό!

Photo credit: Fede Bocchio Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της RS της Ευρωλίγκας και πλέον κάθε ...