Για όσους δεν ξέρουν το παρελθόν του γνωστού “φίλαθλου” τις ΑΕΚ και τον πρότερο ανέντιμο βίο του, σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία με πολύ ενδιαφέρον όπως αυτά υπάρχουν και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια.
Από τη σελίδα RATM
Ανοίγουμε σήμερα το φάκελο Μελισσανίδη. Μία προς μία, όλες οι βρωμιές του ”εκλεκτού” αυτού παράγοντα, σε εκείνα τα ”αγνά” χρόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα έρθουν στην επιφάνεια. Πολλοί δεν τα ξέρουν. Άλλοι τα ξέρουν και δεν μιλάνε, επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με το μικρομέτοχο του ΟΠΑΠ (με κίνδυνο να κοπεί η χορηγία του Οργανισμού προς τα ΜΜΕ που δουλεύουν και να χάσουν το ψωμάκι τους). Εμείς εδώ δεν τραβάμε τέτοια ζόρια και κάνουμε την αρχή με την υπόθεση καταδίκης του Μελισσανίδη για απόπειρα δωροδοκίας ποδοσφαιριστή.
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 1980 και στα πλαίσια της 18ης αγωνιστικής του Α’ Ομίλου της Γ’ Εθνικής=”Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα” της σεζόν 1979-80, ο Ιωνικός Νικαίας που έχει γενικό αρχηγό το Δημήτρη Μελισσανίδη πηγαίνει στα Λιόσια για να αντιμετωπίσει τον τοπικό Ολυμπιακό. Κρίσιμο ματς, αφού και οι δύο ομάδες διεκδικούν την άνοδο στη Β’ Εθνική (οι δύο πρώτες ομάδες του ομίλου θα ανέβαιναν). Τελικό σκορ 2-0 και νίκη για τον Ολυμπιακό (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-1-1980


Μετά το τέλος του ματς, μαθαίνουμε πως υπήρξε καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας δύο παικτών του Ολυμπιακού Λιοσίων, των Δαδίτσου-Καμπόλη, από παράγοντες του Ιωνικού.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-1-1980

Την επόμενη μέρα, κυκλοφορεί ολοκληρωμένα το σενάριο της υπόθεσης. Οι παράγοντες του Ιωνικού Μιχάλης Σπανός και Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσαν 100.000 δραχμές σε έναν τρίτο, τον Κωνσταντίνο Μπούσουλα, για να τα δώσει στους παίκτες του Ολυμπιακού Λιοσίων Δαδίτσο-Καμπόλη, ώστε ”να κάτσουν να χάσουν”.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-1-1980

Ο τότε γενικός αρχηγός της ομάδος του Ιωνικού, Δημήτρης Μελισσανίδης, με δηλώσεις του κάνει λόγο για ”σκευωρία”.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-2-1980

Έρχεται η ώρα να εκδικαστεί η υπόθεση από τη Διοικητική Ανακριτική Επιτροπή=Δ.Α.Ε., την τότε αρμόδια Αρχή σε θέματα δωροδοκιών. Στις 12 Φεβρουαρίου 1980 η Δ.Α.Ε. συνεδριάζει στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού=Γ.Γ.Α.. Γίνονται επεισόδια και η έκδοση της απόφασης πηγαίνει μία εβδομάδα πίσω.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 13-2-1980






Σμηνίτης της Αεροπορίας λοιπόν ο Κωνσταντίνος Μπούσουλας εκείνη την περίοδο. Υπηρετούσε τη θητεία του στο Τατόι μαζί με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Λιοσίων Καμπόλη. Τον Μπούσουλα προσέγγισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ώστε να μεσολαβήσει για να τον φέρει σε επαφή με τους παίκτες του Ολυμπιακού που ήθελε να δωροδοκήσει. Ο Δαδίτσος του Ολυμπιακού Λιοσίων κατήγγειλε πως υπήρξε και συνάντησή του με το Μελισσανίδη, ενώ η συναλλαγή ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, εξαιτίας της επέμβασης της Αστυνομίας. Υπήρξε και κασέτα με συνομιλία των εμπλεκομένων, αλλά ήταν κακής ποιότητας και δεν έγινε αποδεκτή από τη Δ.Α.Ε.. Ο Μελισσανίδης με τον Σπανό εμφανίζονταν σίγουροι για την αθώωση του Ιωνικού.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-2-1980

Αυτή η σιγουριά τους έφαγε. Η Δ.Α.Ε. αποφάσισε αφαίρεση 20 βαθμών αρχικά από τον Ιωνικό.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-2-1980





Οι παράγοντες του Ιωνικού θεώρησαν την ποινή εξοντωτική, επειδή ουσιαστικά με τόσους βαθμούς μείον, ήταν σαν να υποβιβάζεται η ομάδα τους. Απείλησαν με προσφυγή στο ΣτΕ και όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, βρέθηκε η ”χρυσή τομή”. Με νέα της απόφαση η Δ.Α.Ε. αφαίρεσε 10 και όχι 20 βαθμούς από τον Ιωνικό, του οποίου οι παράγοντες όμως πάλι κλαίγονταν, με το επιχείρημα ”η διαιτησία μας κυνηγάει για να μην ανέβουμε”.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-3-1980

Όπως είδαμε στον πίνακα της βαθμολογίας του Α’ Ομίλου της Γ’ Εθνικής εκείνης της σεζόν, στην ίδια κατηγορία με τον Ιωνικό Νικαίας βρισκόταν και η Νεάπολη Πειραιώς, η οποία χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο του Ιωνικού. Το παιχνίδι Νεάπολη-Ολυμπιακός Λιοσίων στις 6 Μαρτίου 1980 αναβλήθηκε, επειδή παράγοντες και παίκτες της Νεάπολης ξυλοκόπησαν ποδοσφαιριστές και λοιπά μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο. Ο γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού Λιοσίων, με αφορμή αυτό το περιστατικό, δήλωσε πως δεν σκόπευε να καταγγείλει στο μέλλον νέα απόπειρα δωροδοκίας, αφού βρήκε τον μπελά του, ενώ πρότεινε να απονεμηθεί το ”Κύπελλο Ήθους” στον Ιωνικό. Ήταν σαν να μας έλεγε αυτός ο κακοπροαίρετος άνθρωπος πως ο Μελισσανίδης με τον Σπανό έβαλαν τους παράγοντες και τους παίκτες της Νεάπολης να ξυλοκοπήσουν τα μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού Λιοσίων στο γήπεδο του Ιωνικού, για να τους τιμωρήσουν που κατήγγειλαν την απόπειρα δωροδοκίας και τους έμπλεξαν με τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν και κακεντρεχείς άνθρωποι εκεί έξω, που τόλμησαν να πετάξουν λάσπη σε αυτά τα διαμάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, Σπανό-Μελισσανίδη. Τι να πει κανείς…
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-3-1980


Η ποινή της αφαίρεσης των 10 βαθμών παρέμεινε για τον Ιωνικό, που τελικά έσωσε την κατηγορία κι έμεινε στη Γ’ Εθνική έπειτα από αγώνα μπαράζ. Σε αγώνα μπαράζ με τον Αθηναϊκό κέρδισε την άνοδό του στη Β’ Εθνική και ο Ολυμπιακός Λιοσίων εκείνη τη σεζόν. Η υπόθεση της δωροδοκίας κρίθηκε από τα αθλητικά όργανα, αλλά παραπέμφθηκε και στα ποινικά δικαστήρια. Όταν κάποιος αποπειράται να δωροδοκήσει έναν παίκτη, δεν κινδυνεύει μόνον η ομάδα του, αλλά και αυτός ο ίδιος απειλείται με φυλάκιση. Τα ποινικά δικαστήρια λοιπόν καταδίκασαν το Μελισσανίδη, σε μία υπόθεση που ξαναήρθε στο φως της δημοσιότητας το 1992, όταν ο πρώην γενικός αρχηγός του Ιωνικού Νικαίας έγινε μεγαλομέτοχος (μαζί με τον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά) της ΠΑΕ ΑΕΚ. Πέρα από τη θέση του στην ΑΕΚ, ήταν και στο Δ.Σ. της ΕΠΑΕ, αλλά απαγορευόταν σε κάποιον άνθρωπο που είχε λερωμένο ποινικό μητρώο να είναι παράγοντας του ποδοσφαίρου. Ας δούμε την άποψη του τότε νομικού συμβούλου της ΕΠΑΕ (σημερινή Superleague για τους πολύ νεότερους) Τάκη Μπαλτάκου (ναι, ο γνωστός…).
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-11-1992


Τι κρατάμε λοιπόν από τα παραπάνω;
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ 1982, Ο ΤΟΤΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΕΝΤΑΜΗΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ, ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΛΙΟΣΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΛΗ.
Μιλάμε για οριστική καταδίκη. Τελεσίδικα. Όχι ”ναι, αλλά θα δούμε στην πορεία τι θα γίνει και θα λάμψει η αλήθεια”. Ο Μελισσανίδης προσπάθησε να δωροδοκήσει παίκτη και φυλακίστηκε (με αναστολή, δεν πήγε μέσα).
Αυτά σε πρώτη φάση. Αύριο η συνέχεια για το ”μπουμπούκι” αυτό που τολμάει να μιλάει για ”ήθος” στις ανακοινώσεις του…
Υ.Γ. 1 Η δεύτερη υπόθεση που μνημονεύει ο Μπαλτάκος, για την οποία ο Δημήτρης Μελισσανίδης τιμωρήθηκε με φυλάκιση 2 ετών για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια σε δωροδοκία, δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Αφορά τις επιχειρήσεις του Μελισσανίδη. Αυτά δεν μας ενδιαφέρουν, γιατί εδώ είμαστε οπαδικό site. Το τι κάνει ο Μελισσανίδης στις επιχειρήσεις του και το αν μεταχειρίζεται δόλια μέσα για να αποκομίσει όφελος, είναι δουλειά άλλων να το κρίνουν. Αν όμως η κουβέντα πάει και εκεί, μπορούμε να πούμε πολλά. Με στοιχεία και αποφάσεις δικαστηρίων, όχι με κουτσομπολιά και ”επιχειρήματα” καφενείου.
Υ.Γ. 2 Κανονικά το 1992 ο Μελισσανίδης με το λερωμένο ποινικό μητρώο έπρεπε να εκπέσει όλων των αξιωμάτων που κατείχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έπρεπε να φύγει δηλαδή και από την ΑΕΚ. Ο τρόπος που την γλύτωσε θα αναφερθεί σε ξεχωριστή ανάρτηση. Όλα τα πρόσωπα που βρίσκονταν τότε στα θεσμικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μην χάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό το ”μπουμπούκι” που λέγεται Μελισσανίδης. Έτσι παρέμεινε στην προεδρία της ομάδος του και πανηγύρισε μαζί της 2 πρωταθλήματα. Τα νομικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να την ”σκαπουλάρει” πρέπει να διδάσκονται από τους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο ως παράδειγμα κακής εφαρμογής διατάξεων του Αθλητικού Δικαίου.
Υ.Γ. 3 Επειδή κυκλοφορούν και περίεργοι εκεί έξω που παίρνουν μπρος με τετάρτη, χρησιμοποιήσαμε αποκόμματα της ”Ηχούς” και όχι του ”ΦΩΤΟΣ”, για να μην πει κανείς ”αυτά τα λένε οι γαύροι”. Αν τώρα πιστεύει κάποιος πως η ”Αθλητική Ηχώ” είχε προηγούμενα με το Μελισσανίδη και γι’αυτό σπίλωνε έναν παράγοντα του… Ιωνικού Νικαίας, ομάδα Γ’ Εθνικής τότε, ας κουμπώσει και πέμπτη, μπας και αρχίσει να στροφάρει…
Συνεχίζουμε την ανάγνωση των στοιχείων από το φάκελο του Μελισσανίδη, σε εκείνα τα ”αγνά” χρόνια της δεκαετίας του ’80 που ήταν παράγοντας στην ομάδα της Νίκαιας (συγκεκριμένα μπήκε στη διοίκηση του Ιωνικού το 1977 και παρέμεινε -με κάποια διαλείμματα- για όλη τη δεκαετία του ’80). Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 1986. Ο Ιωνικός αγωνίζεται στη Β’ Εθνική για τη σεζόν 1985-86. Στα γραφεία της ΕΠΟ, κατά την κλήρωση των διαιτητών της Β’-Γ’ Εθνικής για τα ματς της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 1986, διαδραματίζονται τα παρακάτω (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω σε όλες τις φωτογραφίες, για να μεγεθυνθούν και να διαβαστούν πιο άνετα).
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 29-1-1986




”Θα δολοφονηθεί ο διαιτητής που θα αδικήσει τον Ιωνικό στην Κοκκινιά” και στο καπάκι ξύλο στον παρατηρητή Μεταλλόπουλο, από τον ”ηθικό” Μελισσανίδη. Την επόμενη μέρα μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-1-1986







Ο Κουρ(αδ)οπαλάτης πάει να τα μαζέψει, αλλά σύμφωνα με τον παρατηρητή Μεταλλόπουλο, ο Μελισσανίδης μαζί με άλλους παράγοντες του Ιωνικού τον ξυλοκόπησαν και του φώναζαν
”Όπου σε βρούμε, θα σε σκοτώσουμε. Τομάρι θα πεθάνεις. Δεν θα γλυτώσεις γαμώ την Παναγία σου, τον Χριστό σου, όλοι οι παρατηρητές είσαστε πουλημένοι, με ένα ποτήρι ουίσκι μπορεί να εξαγορασθείτε”.
Ο ”Κουροπαλάτης” Μελισσανίδης όλα αυτά, που τον βλέπουμε εδώ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Ιωνικός κλήθηκε σε απολογία και αρχικά τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 10 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή για όλα τα ματς που θα γίνονταν σε αυτές τις 10 ημέρες, ο Ιωνικός θα μηδενιζόταν και θα τα έχανε δίχως να αγωνιστεί).
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-1-1986

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-2-1986

Η απόφαση ανετράπη σε δεύτερο βαθμό από την ΕΠΟ και ο Ιωνικός την γλύτωσε, επειδή επισήμως εκείνη την περίοδο ο Μελισσανίδης δεν εμφανιζόταν ως μέλος του Δ.Σ. του Ιωνικού, παρά το ότι ουσιαστικά εκτελούσε χρέη γενικού αρχηγού της ομάδος.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-2-1986


Ο Μελισσανίδης έφαγε 4 μήνες αποκλεισμό από την ΕΠΟ, αλλά προσπάθησε να ανατρέψει αυτήν την απόφαση, με δικηγόρο του τον Αλέκο Κούγια.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-2-1986


Η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας=Ε.Φ.Ι. εκδίκασε την υπόθεση και τιμώρησε με διετή αποκλεισμό το Μελισσανίδη, δύο χρόνια μετά.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-5-1988

Φυσικά αυτές οι ποινές δεν εμπόδισαν τον Άρχοντα Κουρ(αδ)οπαλάτη να συνεχίσει να τραμπουκίζει διαιτητές.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-12-1986

”Θα σας περάσω από σούβλα και ηλεκτρική καρέκλα στη Νεάπολη”, φώναζε ο Άρχοντας Κουραδ(οπ)αλάτης στους παίκτες και στους παράγοντες του Μακεδονικού μέσα στη Θεσσαλονίκη.

Συνέχεια στο φάκελο Μελισσανίδη με ένα άλμα στον χρόνο (θα επανέλθουμε στα πεπραγμένα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο κατά τη δεκαετία του ’80, όταν και ήταν παράγοντας του Ιωνικού Νικαίας). Οκτώβριος του 1995. Οι πρώην μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Καρράς και Δημήτρης Μελισσανίδης, έχουν πουλήσει την ΠΑΕ ΑΕΚ στο Μιχάλη Τροχανά. Οι σχέσεις των Καρρά-Μελισσανίδη είναι πολύ κακές και συνεχώς ο ένας πετάει μπηχτές στον άλλον. Σε συνέντευξη Τύπου που παραθέτει ο Γιάννης Καρράς στις 6 Οκτωβρίου 1995, δηλώνει τα παρακάτω.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-10-1995
– ”Στα χαρτιά ήμασταν ιδιοκτήτες και οι δύο. Εγώ όμως ποτέ δεν είχα πάρει επιστροφές στα λεφτά που έδινα”.
– ”Εγώ είμαι εκ γενετής άνθρωπος λόου προφάιλ. Ποτέ δεν είχα την ανάγκη να γίνω όνομα μέσω ΑΕΚ ή να επιδοθώ σε θεατρινισμούς για να διακριθώ. Κάποιοι άλλοι που δεν έχουν βιώματα, δεν έχουν να δείξουν τίποτε άλλο, το κάνουν. Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις, είσαι. Τώρα ποιοι είναι οι μάγκες και ποιοι οι τζάμπα μάγκες, πηγαίνετε να ρωτήσετε κάτω στον Πειραιά, στο λιμάνι, που λέει και το τραγούδι”.
– ”Είχα υποψίες για ατασθαλίες στο λογιστήριο αλλά κάνε είπα πως δεν βλέπεις. Εγώ όμως έχω τα στοιχεία μου και ας μας πουν πότε θα ξεκινήσει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού για να πιάσουμε την…αλεπού”.
Ο πρώην φίλος και συνεταίρος του Δημήτρη Μελισσανίδη στις επιχειρήσεις και στην ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Καρράς, έκανε τις παραπάνω δηλώσεις. Ο Μελισσανίδης πήρε επιστροφές από τα λεφτά που έδωσε για την ΑΕΚ, κατηγορήθηκε για λογιστικές αταξίες (μπηχτές ότι παντελόνιασε λεφτά από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ) και κατηγορήθηκε ως ”τζάμπα μάγκας, όπως ξέρουν κάτω στον Πειραιά”. Κι επειδή κάτι πήγε να ψελλίσει ως απάντηση ο Μελισσανίδης, χρεώνοντας στον Καρρά καλές σχέσεις με το Βαρδινογιάννη, ο Καρράς επανήλθε.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-10-1995
πηγές: RedAgainstTheMachine, Unfollow, Star Channel