
XL τηλεοράσεις με έκπτωση έως -25%! Ισχύει για αγορές έως 27/11/2023.Η απόφαση πάρθηκε. Ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε ενίσχυση του ρόστερ του ενόψει της απαιτητικής συνέχειας σε Ελλάδα και κυρίως Ευρωλίγκα. Ο Πετρούσεφ, ο Πάνγκος και οι πραγματικές ανάγκες. Γράφει ο Β. Σιδέρης
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το επιβεβαίωσε δις, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο κοιτάζει στην αγορά αλλά προχωρά ήδη σε διαπραγματεύσεις με ομάδες και παίκτες προκειμένου να προσθέσει στο ρόστερ του τουλάχιστον έναν παίκτη.
Οι πολυάριθμοι τραυματισμοί, η λειψανδρία στη ρακέτα και οι συνέπειες που μεταφέρει στην τρέχουσα σεζόν η προηγούμενη όπως και η διεξαγωγή του Μουντομπάσκετ, αναγκάζουν τους ερυθρόλευκους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προσθήκες, ώστε η ομάδα να αγγίξει τα περσινά της υψηλά στάνταρ απόδοσης και διάρκειας.
Στα γκαρντ ο Γουόκαπ έχει έλλειψη φρεσκάδας και σταθερότητας. Αυτά τα οποία τα έκανε εξαιρετικά τα προηγούμενα χρόνια, φέτος τα κάνει ένα βήμα πιο αργά ενώ αρκετές φορές καλείται να αναλάβει επιθετικό ρόλο και δράση στον οποίο δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό που οι συνθήκες και οι δυνατότητές του απαιτούν.
Ο Γκος όταν παίζει είναι καλός αλλά μοιάζει αρκετά εύθραυστος ενώ οι Μπραζντέικις και Σίκμα, ακόμα δε δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα νέα τους καθήκοντα. Οι Φαλ και Μιλουτίνοφ αποτελούν πολυτέλεια στο 5, όμως μια η απουσία του ενός, μια η μεγάλη καταπόνηση που δέχονται τα μεγάλα κορμιά τους, επιτάσσουν ποιοτικότερη διαχείριση και φυσικά αποκατάσταση.
Αναμφίβολα, το τεράστιο step up των Κάναν και Πίτερς, γεμίζει χαμόγελα στον προπονητή αλλά και αυτοπεποίθηση τους ίδιους, όμως ο Ολυμπιακός είναι ομάδα συνόλου και όχι μονάδων, γι’ αυτό και παρά τις διαστημικές εμφανίσεις σε ορισμένα ματς των προαναφερθέντων, διακρίναμε κάποιες μέτριες σε απόδοση βραδιές της ομάδας που μοιραία έχουν στοιχίσει σε νίκες και ξεθωριάζουν τη λάμψη τους.
Τι θέλει ο Ολυμπιακός, τι χρειάζεται και τι μπορεί να πάρει.
Οι απαιτήσεις μιας ομάδας είναι ένα ζήτημα υποκειμενικό. Ο Γ. Μπαρτζώκας δικαίως αισθάνεται σ΄ένα βαθμό συγκρατημένος και αδικημένος καθώς ούτε προετοιμασία έκανε, ούτε έχει δει την ομάδα του πλήρη τουλάχιστον σε μια σειρά αγώνων ώστε να εφαρμόσει αυτό που έχει στο μυαλό του. Ο αρχικός σχεδιασμός πρότασσε ένα σφικτό rotation με ποιότητα σε κάθε θέση, όχι όμως ποσότητα. Η χαμηλής δυναμικότητας basket league πλην ελαχίστων ματς, δίνει τη δυνατότητα για ξεκούραση όμως όταν απουσιάζουν παίκτες, οι εναπομείναντες αναγκάζονται -ενώ δεν πρέπει- να αγωνιστούν σε υψηλούς ρυθμούς και πάλι για 20-25′ λεπτά. Χθες ο Φαλ απέναντι στο Μαρούσι, έκανε δύο συνεχόμενα airball, το ένα μάλιστα σε βολές. Ο Πίτερς έπαιξε επίσης 28′ μετά από τα 39′ που σημείωσε την Πέμπτη απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.
Με τέτοιους ρυθμούς λοιπόν, ακόμα και μη ευπαθείς σε μυικούς τραυματισμούς παίκτες, αναγκάζουν τον προπονητή των Πειραιωτών να αναθεωρήσει το αρχικό του πλάνο και να φέρει κάποιον ή κάποιους ώστε και να ξεκουράσουν τους υπάρχοντες αλλά και να δώσουν ενδεχομένως ορισμένα στοιχεία που έτσι κι αλλιώς λείπουν. Δεν υπάρχει για παράδειγμα αθλητικότητα στη ρακέτα, μάθημα που ο Ολυμπιακός δίδαξε μέσω των undersized centers σε όλη την Ευρώπη, Δεν υπάρχει post παιχνίδι, το οποίο επίσης μέσω του Πρίντεζη χρησιμοποίησε κατά κόρον για πολλά χρόνια. Τα παραπάνω δεν είναι φυσικά απαραίτητα αλλά ομολογουμένως δεν υπάρχουν και σε πολλά ματς οι συνθήκες του αγώνα και του αντιπάλου μπορεί να αναδείξουν. Ο κόουτς Μπι, εφαρμόζει ως επί το πλείστον ένα set game με πολύ off ball motion, πολλά screens ‘n cuts, περιορισμένο σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά πάντα εκεί pick ‘n roll, υποστηριζόμενος βέβαια από εξαιρετικούς σουτέρ και διορατικούς ψηλούς.
Ενδεχομένως αυτό που λείπει περισσότερο είναι ένας παίκτης τύπου Μονέκε ή Μίκι. Αθλητικός, δυναμικός, με καλό πρώτο βήμα, αξιόπιστος στις αλλαγές και στις περιστροφές, που να μπορεί κατά συνθήκη να παίξει και στις δύο θέσεις των ψηλών. Ή ίσως και ένας rim protector αν και όταν θα παίζει στο 5 ή δίνοντας περισσότερη ενέργεια όταν θα είναι στο 4. Τέτοιος παίκτης δεν είναι ο Πετρούσεφ για παράδειγμα, ο οποίος προφανώς θα ήταν πολύ καλή προσθήκη με παρόν και μέλλον και θα βοηθούσε, αν και εφόσον έμενε ελεύθερος από το Σακραμέντο και κατηφόριζε στο λιμάνι. Αναφορικά με τα γκαρντ, δε θεωρώ ότι ο Πάνγκος ή παίκτης με τέτοιες προδιαγραφές και απαιτήσεις χωράνε στο υπάρχον ρόστερ. Καταρχάς θα πρέπει 4(!) ξένοι να παίζουν μόνο Ευρώπη. Ποιον ρεαλιστικά και με ακραιφνώς μπασκετικά επιχειρήματα και κριτήρια να αφήσεις εκτός; Δε θεωρώ λοιπόν ρεαλιστική προσθήκη από το προπονητή να φέρει παίκτη που θα θέλει (και θα μπορεί) να είναι βασικός. Η ιδανική λύση θα ήταν κάποιος Έλληνας για την περιφέρεια αλλά ποιος; Να παίζει στην Basket league 10″+ και να βοηθάει σε ειδικές καταστάσεις στην Ευρώπη. Ο Μωραϊτης είναι στον ΠΑΟ, ο Τολιόπουλος δύσκολα θα γίνει αποδεκτός πάλι εκτός του ότι αμυντικά ίσως είχε θέματα, ο Νικολαϊδης (και φυσικά ο Ζούγρης) είναι άγουροι, ο Μουράτος δεν προσέγγισε το ταβάνι του όπως και ο Κόνιαρης, ενώ ο Αρσενόπουλος κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Ο Νετζήπογλου θα μπορούσε άνετα να είναι στο rotation αντί του Πάπας αλλά δεν έγινε κίνηση το καλοκαίρι όταν και ήταν ελεύθερος και κατέληξε στην ΑΕΚ.
Θεωρώ λοιπόν πως ένας ξένος με εμπειρία, χαμηλές απαιτήσεις σε χρόνο και χρήματα που θα σου δώσει λίγα αλλά ποιοτικά λεπτά, είναι ο Κόρι Χίγκινς (εφόσον αποδειχθεί ότι έχει ξεπεράσει πλήρως το θέμα με τη μέση του που τον ανάγκασε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση). Ναι, έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, ναι είναι 34 στα 35, ναι, καμία ομάδα δεν τον υπέγραψε φέτος φοβούμενη το ρίσκο υποτροπών, ναι δεν είναι καθαρός point guard αλλά περισσότερο 2. ΌΜΩΣ, είναι ένας παίκτης με τρομερό skill set και μη εξαγοράσιμες παραστάσεις. Μπορεί να παίξει έστω και κατά συνθήκη από 1-3 αναλόγως τους αντιπάλους, έχει winning mentality, θα μείνει χωρίς την παραμικρή γκρίνια εκτός basket league, θα ζητήσει ελάχιστα χρήματα και μπορεί να υπογράψει σε πρώτη φάση ακόμα και συμβόλαιο 2 μηνών (τύπου Ταρίκ Μπλακ). Ο Ολυμπιακός δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει αν υπογράψει τον Χίγκινς, αντίθετα έχει να κερδίσει πάρα πολλά και να του δώσει αυτό το κάτι παραπάνω για να αγγίξει την τεράστια προοπτική του.
Αναφορικά με τη θέση των ψηλών, οι κομμένοι του ΝΒΑ έχουν στοιχεία που ανέπτυξα πιο πάνω και αν ο προπονητής υποκύψει στο δικό του δεδομένο που γράφει δίπλα Euroleague experience, τότε μπορεί να βρει παίκτη όχι απαραίτητα …λαχείο αλλά να του δώσει αυτά τα μικρά πραγματάκια ώστε να αποσυμφορήσει και τους υπόλοιπους και να προσδώσει χαρακτηριστικά που τώρα απουσιάζουν.