Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Όταν ο ΠΑΟ επέβαλε τους 6 ξένους στο πρωτάθλημα

Όταν ο ΠΑΟ επέβαλε τους 6 ξένους στο πρωτάθλημα

Αναδρομή: Όταν ο Παναθηναϊκός Επέβαλε την Αλλαγή με Έξι Ξένους Παίκτες στην Basket League

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες που πληθαίνουν για τις ελληνοποιήσεις στο πρωτάθλημα μπάσκετ, ας θυμηθούμε κάτι που έγινε το όχι πολύ μακρινό 2016. Τότε, μια σημαντική απόφαση άλλαξε το τοπίο της Basket League, καθώς η γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ ενέκρινε την πρόταση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την αύξηση του αριθμού των ξένων παικτών σε έξι ανά ομάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Μέχρι τότε, το ισχύον καθεστώς επέτρεπε σε κάθε ομάδα να διαθέτει τέσσερις ξένους και δύο κοινοτικούς παίκτες. Ωστόσο, πολλές ομάδες εκμεταλλεύονταν παραθυράκια στους κανονισμούς, βαφτίζοντας Αμερικανούς παίκτες ως κοινοτικούς για να μπορέσουν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους.

Η Πρόταση και η Απόφαση

Η πρόταση του Παναθηναϊκού ήρθε για να “εξορθολογίσει” το σύστημα, επιτρέποντας στις ομάδες να έχουν έξι ξένους παίκτες χωρίς περιορισμούς στην εθνικότητα και χωρίς να καταφεύγουν σε παραθυράκια και επιπλέον έξοδα. Η αλλαγή αυτή πέρασε με πλειοψηφία στη γενική συνέλευση, με ψήφους 12-2. Οι μοναδικές ομάδες που αντιτάχθηκαν ήταν ο Ολυμπιακός και ο νεοφώτιστος Προμηθέας.

Το Παρασκήνιο

Ο βασικός και μοναδικός λόγος πίσω από την πρόταση του Παναθηναϊκού ήταν η δυσκολία του να βρει τους κοινοτικούς παίκτες που ήθελε για τη σεζόν. Αντίθετα, είχε ήδη συμφωνήσει με αρκετούς Αμερικανούς παίκτες και η υφιστάμενη κατάσταση των κανονισμών τον περιόριζε. Έτσι, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός επέβαλε ουσιαστικά την αλλαγή του κανονισμού, για να μπορέσει να εντάξει τους παίκτες που είχε ήδη κλείσει και να διαμορφώσει μια ισχυρή ομάδα για τη νέα σεζόν.

Τη χρονιά εκείνη, ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ του επτά Αμερικανούς παίκτες, τους οποίους είχε κλείσει τους περισσότερους προτού αλλάξει ο κανονισμός. Τυχαίο; Ίσως όχι, καθώς η αλλαγή αυτή φαίνεται να εξυπηρετούσε άμεσα τις ανάγκες του Παναθηναϊκού.

Η απόφαση για την αύξηση του αριθμού των ξένων παικτών σε έξι ανά ομάδα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη σύγχρονη ιστορία της Basket League. Ο Παναθηναϊκός, με τη στρατηγική του κίνηση, επηρέασε καθοριστικά το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, δημιουργώντας νέα δεδομένα για όλες τις ομάδες εξυπηρετώντας πρωτίστως τα δικά του συμφέροντα .

About kokkina.gr TEAM

Στα kokkina.gr, γράφουμε στα κόκκινα! Γράφουμε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό σε Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ και όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Για ό,τι γίνεται και δεν λέγεται και ό,τι λέγεται και δεν γίνεται. Ανεξάρτητα, ειλικρινά και πάνω απ' όλα... κόκκινα!

Δείτε επίσης

Η πόρτα με Ρίο Άβε τους βοηθάει όλους!

Ο διαύλος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Ολυμπιακού και της Ρίο Άβε, ομάδες που ανήκουν ...

Βρείτε μας στο Twitter