
Ο Βαλάντης Σιδέρης γράφει για τα πλέι οφ της Euroleague
Τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν
Και ναι, μπήκαμε στα πλέι-οφς! Μετά από μια μακρά, επίπονη και απαιτητική regular season, ήρθε η ώρα για αυτό που λένε οι Αμερικάνοι, το πραγματικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός (24-10) τερμάτισε μετά από μια εξαιρετική χρονιά στην κορυφή της βαθμολογίας, επίτευγμα σημαντικό από κάθε άποψη. Όχι μόνο διότι πρώτη φορά ελληνική ομάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση στο νέο format της Ευρωλίγκας αλλά κυρίως επειδή απέδωσε το ποιοτικότερο και πλέον ολοκληρωτικό μπάσκετ στη διοργάνωση. Αντίπαλος η Φενέρμπαχτσε (19-15) η οποία μετά από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, “ξεφούσκωσε” στην πορεία και έφτασε να παίζει την πρόκρισή της στην τελευταία αγωνιστική.
Πολλοί εικάζουν πως φέτος ήταν η καλύτερη κανονική περίοδος από συστάσεως Euroleague. Θα διαφωνήσω. Η ΤΣΣΚΑ απουσίαζε, η Εφές πρωτίστως και δευτερευόντως Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν έθελξαν με την παρουσία τους, ενώ άλλες παροδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως ο ΠΑΟ, είχαν ισχνή έως τραγική κατάληξη. Βέβαια, είχαμε την newcomer Παρτιζάν που έκλεψε εντυπώσεις, τη Μονακό που συνεχίζει το περσινό της θαύμα αλλά και μια Μακάμπι που βελτίωσε τα δικά της ρεκόρ στην διοργάνωση.
Προφανώς δεν μειώνει διόλου αυτό την επιτυχία του Ολυμπιακού η οποία ήταν πέρα για πέρα δίκαιη και ξεκάθαρη, ωστόσο καλό είναι να μην βλέπουμε τα πράγματα μέσα από το δικό μας πρίσμα αλλά περισσότερο αντικειμενικά.
Για πολλούς η Φενέρ με την Παρτιζάν ήταν οι λιγότερο επιθυμητές αντίπαλοι για τη φάση των προημιτελικών, ωστόσο για κάποιο λόγο ο μεν Ολυμπιακός τελείωσε 1ος, η δε τουρκική ομάδα 8η. Η σταθερότητα, η συνέπεια όπως αυτή μετουσιώνεται στη διάρκεια σ’ έναν μαραθώνιο 34 αγωνιστικών δεν μπορεί να είναι άδικος κριτής.
Είναι άρα ο Ολυμπιακός το φαβορί για τη σειρά; Ξεκάθαρα! Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επέδειξε πρωτοφανή ικανότητα να αποδίδει ένα συγκεκριμένο στυλ μπάσκετ υψηλού επιπέδου απέναντι σε κάθε αντίπαλο και σε οποιαδήποτε έδρα. Οι δύο νίκες επί της προσεχούς αντιπάλου του, τα τρία σπουδαία δίπλα στην Ισπανία, καταμαρτυρούν του λόγου το αληθές. Θα είναι εύκολη σειρά; Επουδενί! Τα πλέι-οφς είναι μια άλλη ιστορία και η ιστορία έχει δείξει πως όλα ανατρέπονται στο μπάσκετ. Εξάλλου η Φενέρ έχει πέρα από ταλέντο και σκληρή έδρα και έναν ικανό αλλά κυρίως έμπειρο προπονητή που ξέρει να χειρίζεται τέτοιες αναμετρήσεις.
Ενισχύθηκε με Ντόρσεϊ και Κώστα Αντετοκούμπο τους οποίους δεν έχει αφομοιώσει πλήρως, ωστόσο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην εγχώρια Λίγκα τα πράγματα δεν της πάνε πολύ καλά, όμως οι Γουιλμπέκιν, Γκούντουριτς, Καλάθης και Μπιέλιτσα είναι παίκτες με προσωπικότητα και εμπειρία, ο Μότλει κάνει τρομερή rookie χρονιά ενώ Χέιζ και Μαχμούτογλου δείχνουν ανεβασμένοι όπως και ο ασταθής αλλά ικανός σκόρερ Έντουαρντς.
Η σειρά θα κριθεί προφανώς στα γκαρντ, εκεί που ο Ολυμπιακός δείχνει να υπερτερεί όπως και στο 5. Ο Κάναν ίσως αποτελέσει το κρυφό χαρτί στα χέρια του προπονητή του Ολυμπιακού, εφόσον αντιδράσει θετικά στον προ ημερών αποκλεισμό του από τους παίκτες που αγωνίζονται στη basket league. Ο Σλούκας δείχνει επίσης να επέστρεψε έτοιμος από τον προηγούμενο τραυματισμό του και να δώσει την ποιότητα και εμπειρία του. Το γεγονός ότι η ομάδα δεν θα αγωνιστεί σε τρίτο παιχνίδι με τον Άρη μόνο ως θετικό μπορεί να λογιστεί αφού θα παρουσιαστεί περισσότερο ξεκούραστη. Ο παράγοντας έδρα είναι μείζονος σημασίας για όλες τις ομάδες, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για το ΣΕΦ το οποίο είναι ήδη sold out.
Ετοιμαστείτε λοιπόν, διότι τώρα ξεκινάει το πραγματικό μπάσκετ, τώρα οι ομάδες θα δείξουν ότι αξίζουν και ότι μπορούν να βρεθούν στις 4 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Αν ο Ολυμπιακός είναι υγιής και σοβαρός, δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι αυτός που θα βρεθεί στο Κάουνας και γιατί όχι, σε μια σειρά με ίσως και λιγότερα από πέντε παιχνίδια.