
Γράφει ο Βαλάντης Σιδέρης
Τα kokkina.gr παίρνουν θέση για την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού και παρουσιάζουν τον ίσως ιδανικότερο βάσει των συνθηκών και καταστάσεων υποψήφιο για τον καυτό ερυθρόλευκο πάγκο! Το όνομα του, Σεργκέι Ρεμπρόφ!
Ο Ουκρανός τεχνικός δεν είναι ούτε χθεσινός, ούτε περαστικός στο ποδόσφαιρο. Στα νιάτα του υπήρξε ένας εξαιρετικός επιθετικός με θητεία σε Ουκρανία κυρίως αλλά και Αγγλία. Τρομερό επιθετικό δίδυμο στη Ντιναμό Κιέβου παρέα με τον Άντρι Σεφτσένκο, σάρωναν στο ουκρανικό πρωτάθλημα και φτάσαν μέχρι τους 4 του Τσάμπιονς λιγκ. Έπειτα, μεταγραφή στην γηραιά Αλβιώνα σε Τότεναμ και Γουέστ Χαμ, Τουρκία σε Φενέρμπαχτσε, Ρωσία σε Ρούμπιν Καζάν και υπό της οδηγίες προπονητών σπουδαίας αξίας και εμπειρίας.
“Παιδί” του θρυλικού Βαλερί Λομπανόφσκι. Ο ίδιος ως προπονητής έχει δείξει ήδη τα διαπιστευτήρια του με 6 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, 1 league cup και ένα Super Cup στα μόλις 48 του χρόνια! Θιασώτης του 4-2-3-1 το οποίο εφάρμοσε επί των πλείστον σε όλες τις ομάδες που ηγήθηκε (Ντιναμό Κιέβου, Φερεντσβάρος και Αλ Αΐν), έχοντας επιδείξει όμως ευελιξία δεδομένων των αναγκών και απαιτήσεων. Μέσο όρο παραμονής 2,15 χρόνια ανά σύλλογο, αρκετά υψηλό και στη στέγη ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία μάνατζερ του κόσμου, του CAA με το οποίο ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω της Νότιγχαμ έχει συνεργαστεί αρκετά αλλά και ο Ολυμπιακός, αφού εκεί ανήκει ο Ινμπεόμ Χουάνγκ.
Υπάρχει δηλαδή καλός δίαυλος επικοινωνίας. Το συμβόλαιο του λήγει τον προσεχή Ιούνιο και έχει δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας κάποιο ενδιαφέρον και από άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Το όνομα του είχε ακουστεί πέρυσι για τους πετεινούς του Λονδίνου, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε.
Στα αρνητικά, λογίζεται πώς παρά την κυριαρχία εντός συνόρων, με καμία ομάδα που διαχειρίστηκε δεν έκανε κάποια αξιοσημείωτη διεθνή πορεία παρά μόνο μια πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς λιγκ το 2016 με τη Ντιναμό. Κατάφερε ωστόσο να βάλει στους ομίλους της Φερεντσβάρος μέσω των προκριματικών, μια φορά στο Γιουρόπα λιγκ και μια στο Τσάμπιονς λιγκ.
Είναι ο Ρεμπρόφ ο ιδανικότερος απ’ όλους του διαθέσιμους προπονητές; Όχι. Υπάρχουν πιο αστραφτερά ονόματα που κυκλοφορούν ως ελεύθεροι. Το ερώτημα είναι θα έρθουν αυτοί στον Ολυμπιακό; Ήδη έχει γραφτεί ότι ο Μαρσελίνο απέρριψε πρόσφατη πρόταση. Είναι πιο ταιριαστή περίπτωση από τον Γκατούζο βάσει δειγμάτων γραφής; Ξεκάθαρα. Το θέμα είναι πόσο διατεθειμένοι είναι στην πλατεία Αλεξάνδρας να αλλάξουν άρδην το ισπανοπορτογαλικό μοντέλο που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια. Χάσι δεν είναι ο Ρεμπρόφ αλλά ούτε και Βαλβέρδε. Έχει τεράστια προσωπικότητα ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, εμπειρία πρωταθλητισμού έστω και σε συλλόγους με χαμηλότερη πίεση από τον Ολυμπιακό και κυρίως δε θα ζητήσει τον ουρανό με τα άστρα αφού δεδομένα το μπάτζετ δε μπορεί να είναι υψηλό ελλείψει συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ξανά. Για κανένα δεν μπορείς να προκαταβάλεις την πορεία του. Εδώ αποτυγχανουν τεράστιοι και σπουδαίοι προπονητές.
Το ζήτημα είναι πως ο Ολυμπιακός στη φάση που είναι, δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει ξανά στην επιλογή του κόουτς. Το ρίσκο με τον Γκατούζο είναι τεράστιο ενώ με τον Ρεμπρόφ ελεγχόμενο. Ξέρεις τι παίρνεις και τι ζητάς. Δεμένη ομάδα, πειθαρχημένη, με συγκεκριμένο πλάνο και σύστημα. Εμπειρία πρωταθλητισμού, καμία αποτυχία και κυρίως σοβαρότητα. Δεν έχει αίγλη, φινέτσα και γκλαμουριά αλλά δεν ψάχνουμε γαμπρό ούτε pr σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Προπονητή ψάχνουμε που θα σου συμμαζέψει την ομάδα και έχει τα εχέγγυα να σε βάλει ξανά καβάλα στο άλογο.
ΥΓ: Και ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο, είναι ένα όνομα που ιντριγκάρει. Έχει τεράστια συμβολή στην σύγχρονη ιστορία της Ρίβερ και το όνομα του ακούγεται για αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Οι τίτλοι του Ρεμπρόφ:
