
Στην πέμπτη θέση των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης αναρριχήθηκε το ελληνικό, τρεις θέσεις ψηλότερα από ό,τι πέρυσι.
Η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, οι προϋπολογισμοί των ομάδων, η ποιότητα των παικτών, η προώθηση του προϊόντος, η ανάπτυξη και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι τα βασικά κριτήρια που διαχωρίζουν τα πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών χωρών σε ισχυρά και μη. Η Ελλάδα -με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις- βρίσκεται στην πέμπτη θέση.
Η φετινή σαιζόν στην Basket League αναμένεται να είναι η πιο ανταγωνιστική των τελευταίων ετών, καθώς πέρα από τους δύο γίγαντες (Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό), αισθητά έχουν δυναμώσει ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και η ΑΕΚ, που έχουν θέσει υψηλούς στόχους.
Η κατάσταση έξω από τα σύνορα
Για πρώτη φορά το τούρκικο πρωτάθλημα έριξε από την κορυφή την ισπανική ACB (!). Αν το καλοσκεφτεί κανείς, κάτι τέτοιο θα συνέβαινε από στιγμή σε στιγμή, μιας και η τούρκικη λίγκα έχει κάνει… άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι τουρκικές αερογραμμές “Turkish Airlines” που είναι ο μεγάλος χορηγός της Ευρωλίγκας).
Το τουρκικό πρωτάθλημα αυτή την στιγμή “κοσμούν” οι δύο εμβληματικότερες προπονητικές φυσιογνωμίες. Ο λόγος φυσικά για τους κόουτς της Αναντολού Εφές και Φενέρμπαχτσε, Ντούντα Ίβκοβιτς και Ζέλικο Ομπράντοβιτς αντίστοιχα. Χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η προσέλευση κόσμου στα γήπεδα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας αναδεικνύουν το άθλημα και το έχουν σε περίοπτη θέση, ενώ μεγάλες εταιρίες το προτιμούν, καθώς αποτελεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις.
Επίσης, οι περισσότεροι παίκτες επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο τούρκικο πρωτάθλημα, ακόμα και αυτοί που προέρχονται από το ΝΒΑ, αφού μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εκεί συλλόγους, έναντι ενός αδρότατου συμβολαίου. Χαρακτηριστικά, φετινά, παραδείγματα, ο Τζίτζι Ντατόμε, ο Νίκολα Κάλινιτς και ο Τζέισον Γκρέιντζερ. Επιπλέον, ομάδες όπως η Καρσίγιακα (πρωταθλήτρια την σαιζόν που μας πέρασε), η Νταρουσάφακα και η Μπάνβιτ, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον εγχώριο ανταγωνισμό.
“Η ACB είναι πιο όμορφο, πιο ελκυστικό σαν θέαμα πρωτάθλημα, όμως η τούρκικη λίγκα είναι οικονομικά ισχυρότερη” είπε χαρακτηριστικά, ένας εκ των κορυφαίων μάνατζερ του κόσμου, ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς.
Αντίθετα με τους Τούρκους, η ισπανική λίγκα παρουσιάζει μια στασιμότητα. Αν εξαιρέσει κανείς την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι δεν έχουν να επιδείξουν κάποια εντυπωσιακή πορεία τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που τους θέτουν από νωρίς εκτός συναγωνισμού.
Από την πλευρά τους Ρώσοι και Γάλλοι βρίσκονται σε ανοδική πορεία κι έχουν μειώσει την απόσταση από Τουρκία και Ισπανία. Το γεγονός όμως ότι το κοινό δεν παρακολουθεί/υποστηρίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άθλημα, εξακολουθεί να αποτελεί το βασικότερο κώλυμα.
Όσον αφορά την Γερμανία, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση της λίστας, αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στην Άλμπα Βερολίνου, την Μπάγερν Μονάχου και την Μπάμπεργκ, οι οποίες κάθε χρόνο παρουσιάζονται όλο και ισχυρότερες. Σε αυτό, βέβαια, συμβάλλει αποφασιστικά και ο τρόπος με τον οποίο προωθούν το προϊόν τους. Οι κορυφαίοι στον τομέα του marketing και της διαφήμισης Γερμανοί, “πουλάνε” υποδειγματικά τα… προσόντα τους και κατορθώνουν σε κάθε παιχνίδι να έχουν τα γήπεδά τους γεμάτα.
Εδώ η λίστα με τα 10 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης:
- τούρκικο πρωτάθλημα
- ισπανικό πρωτάθλημα
- ρώσικο πρωτάθλημα (VTB)
- γερμανικό πρωτάθλημα
- ελληνικό πρωτάθλημα
- γαλλικό πρωτάθλημα
- ιταλικό πρωτάθλημα
- βαλκανικό πρωτάθλημα (ΑΒΑ)
- ισραηλινό πρωτάθλημα
- λιθουανικό πρωτάθλημα