Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Οπλίζεις χέρια; Θρηνείς θύματα…

Οπλίζεις χέρια; Θρηνείς θύματα…

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό μπάσκετ, μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και τις επικριτικές δηλώσεις του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Η ανακοίνωση αυτή επισημαίνει τη στήριξη και την προστασία των διαιτητών από την ομοσπονδία, καθώς και την καταδίκη κάθε μορφής βίας και εκφοβισμού.

Οι δηλώσεις από παράγοντες των ομάδων που περιέχουν υβριστικό και επιθετικό περιεχόμενο, ενισχύουν το κλίμα εχθρότητας και πόλωσης. Αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η βία και τα επεισόδια φαίνεται να είναι ανεκτά ή ακόμα και δικαιολογημένα. Η στοχοποίηση διαιτητών και οι επιθέσεις στις οικίες τους όχι μόνο υπονομεύουν το κύρος του αθλήματος αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων που υπηρετούν το μπάσκετ.

Οι έντονες και συχνά υπερβολικές δηλώσεις των παραγόντων υποκινούν βία με διάφορους τρόπους. Αρχικά, καλλιεργούν μια αίσθηση αδικίας και οργής στους φιλάθλους, οι οποίοι μπορεί να νιώσουν ότι πρέπει να “υπερασπιστούν” την ομάδα τους ή να “τιμωρήσουν” τους διαιτητές για τις αποφάσεις τους. Επιπλέον, δημιουργούν ένα κλίμα έντασης και ανασφάλειας, όπου οι ενέργειες βίας φαίνονται ως μια φυσική αντίδραση σε έναν διαρκή “πόλεμο” εντός και εκτός των γηπέδων.

Το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας είναι κρίσιμο. Όταν κάποιος δημόσια κατακρίνει και επιτίθεται λεκτικά σε διαιτητές, δημιουργεί ένα κλίμα εχθρότητας και έντασης, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες φιλάθλων. Έτσι, οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν αποκομμένες από τις συνέπειες που ενδέχεται να προκαλέσουν.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για την ομαλή διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων. Είναι καθήκον όλων των εμπλεκομένων να διασφαλίσουν ότι οι αγώνες θα κερδίζονται εντός του αγωνιστικού χώρου και όχι μέσω εκφοβισμών ή πράξεων βίας. Η εμπιστοσύνη στους διαιτητές και η προστασία της προσωπικότητάς τους είναι θεμελιώδεις αρχές για την ομαλή λειτουργία του αθλήματος.

Συνοψίζοντας, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διατήρησης της τάξης και της δικαιοσύνης στο ελληνικό μπάσκετ. Οι δηλώσεις των παραγόντων πρέπει να είναι υπεύθυνες και να προάγουν το πνεύμα του αθλητισμού, αντί να πυροδοτούν βίαιες συμπεριφορές. Η ηθική αυτουργία μέσω δηλώσεων και αναρτήσεων πρέπει να καταδικάζεται, και όλοι οι φορείς να συνεργάζονται για την προαγωγή ενός ασφαλούς και δίκαιου αθλητικού περιβάλλοντος.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΚΕ:

«Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στο χώρο της Καλαθοσφαίρισης, που αν μη τι άλλο προκαλούν λύπη σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με το άθλημα. Υπενθυμίζουμε και Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος στηρίζει όλους τους Διαιτητές της και προασπίζει το κύρος τους.

Καταδικάζει κάθε πράξη βίας και εκφοβισμού τόσο προς τους διαιτητές αλλά και στα πρόσωπα των οικογενειών τους, με αφορμή την χθεσινή καταδικαστέα πράξη στην οικία ενός από τους συμμετέχοντες διαιτητές των τελικών της Basket League.

Η Ομοσπονδία μας -όπως πάντα πράττει μέχρι σήμερα-, θα καταθέσει στις αρμόδιες αρχές κάθε στοιχείο που αποτελεί στοιχείο έκνομης ενέργειας σε βάρος των διαιτητών μας, εφόσον πρόκειται για συμπεριφορά αυτεπαγγέλτως διωκόμενη. Τονίζουμε για ακόμη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη στους Έλληνες Διαιτητές που είναι υψηλότατου επιπέδου και άρτιες προσωπικότητες.

Οι αγώνες κερδίζονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου με όλα τα ανθρώπινα λάθη παικτών και διαιτητών. Σε όποιους θέλουν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα με δηλώσεις τους ή αναρτήσεις και δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, απλά τους ενημερώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την προσβολή της προσωπικότητας των διαιτητών μας.

Επίσης καλούμε σε συνεργασία όλους τους φορείς, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων της σειράς των τελικών της Basket League».

About kokkina.gr TEAM

Στα kokkina.gr, γράφουμε στα κόκκινα! Γράφουμε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό σε Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ και όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Για ό,τι γίνεται και δεν λέγεται και ό,τι λέγεται και δεν γίνεται. Ανεξάρτητα, ειλικρινά και πάνω απ' όλα... κόκκινα!

Δείτε επίσης

Έντσο Ντίαζ στέλνουν οι Αργεντίνοι

Ο Ολυμπιακός Ενδιαφέρεται για τον Έντσο Ντίαζ της Ρίβερ Πλέιτ Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ...

Βρείτε μας στο Twitter