
Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος εκτός από προπονητικές αρετές καλείται να δείξει και την προσωπικότητά του ώστε να “επιβιώσει” στον απαιτητικό ερυθρόλευκο πάγκο.
Σίγουρα, η τελική επιλογή της διοίκησης του Ολυμπιακού για τον αντικαταστάτη του Βίτορ Περέιρα στην τεχνική ηγεσία προκάλεσε έκπληξη. Ελάχιστοι περίμεναν πως ο διάδοχος στον ερυθρόλευκο “θρόνο” θα είναι ξανά Πορτογάλος. Ο Περέιρα μπορεί να κατέκτησε το νταμπλ με την ομάδα, αλλά έφυγε χωρίς να… στενοχωρηθεί κανείς. Δεν είναι κακός προπονητής. Βρήκε δουλειά αμέσως, σε ένα μεγάλο σύλλογο της Τουρκίας, ενώ έχει να διαχειριστεί ένα τεράστιο μπάτζετ. Ήδη, η Φενέρ απέκτησε τον Νάνι και στοχεύει σε παίκτες τύπου Φαν Πέρσι (πλην του ίδιου του Ολλανδού!).
Ο Βίτορ Περέιρα δεν “κόλλησε” στον Ολυμπιακό. Στο πεντάμηνο της παραμονής του, κοίταξε να κάνει τα απολύτως απαραίτητα για να κατακτήσει η ομάδα τους στόχους της στην Ελλάδα. Η διοίκηση έψαξε καλά στην ισπανική αγορά, που παραμένει αρεστή και στην κορυφή των προτιμήσεων, ωστόσο δεν βρήκε αυτό που ήθελε. Το σκεπτικό της ήταν να “… προσλάβουμε ένα νέο και φιλόδοξο προπονητή”. Ο 50άχρονος Εσκριμπά, ο οποίος βρέθηκε ψηλά στη λίστα και είχε προϋπηρεσία κυρίως ως βοηθός και στην Έλτσε ως πρώτος προπονητής, δεν ήταν αυτό που λέμε και το πιο ελκυστικό πακέτο. Αν κρίνουμε και τον επόμενο προορισμό του, καθώς συμφώνησε με τη Χετάφε, ο Ολυμπιακός επιθυμούσε κάτι πιο ελπιδοφόρο για την άκρη του πάγκου.
Οι πιστοί αναγνώστες γνωρίζουν την άποψή μου: δεν υπάρχει ο ιδανικός προπονητής για τον Ολυμπιακό. Κι αν υπάρχει, αυτός μπορεί να είναι μόνο ο Μουρίνιο. Και ο Περέιρα παρουσιάστηκε επίσημα με μεγάλα λόγια από τους ανθρώπους της ομάδας, αλλά είδαμε την κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, εξετάζουμε πάντα τα υπέρ και τα κατά. Ο Μάρκο Σίλβα στις 12 Ιουλίου συμπληρώνει 38 χρόνια ζωής. Είχε μία σχετικά αδιάφορη καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Εδώ και τέσσερα χρόνια είναι προπονητής και κάνει διαρκώς βήματα προς τα εμπρός.
Ανέβασε την Εστορίλ από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού Πρωταθλήματος. Στην πρώτη του σεζόν στην πρώτη κατηγορία οδήγησε τη νεοφώτιστη Εστορίλ στην 5η θέση και το Europa League. Στην επόμενη αγωνιστική χρονιά, η Εστορίλ δεν αποδείχθηκε “φούσκα”. Τερμάτισε στην 4η θέση και βγήκε πάλι στην Ευρώπη! Την προηγούμενη σεζόν ανέλαβε τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας και η Εστορίλ κατετάγη… 12η! Οδήγησε τα “λιοντάρια” στον πρώτο τίτλο τους ύστερα από οκτώ “άγονα” χρόνια, κατακτώντας το Κύπελλο Πορτογαλίας κόντρα στην Μπράγκα στη διαδικασία των πέναλτι. Μέχρι το 84′, στην κανονική διάρκεια του τελικού, η Σπόρτινγκ έχανε με 2-0, ενώ έπαιζε με δέκα παίκτες από το 15′! Και κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 με γκολ στο 84′ και το 93′! Με μόλις δύο ήττες στο Πρωτάθλημα, η πρώην ομάδα του Σίλβα τερμάτισε στην τρίτη θέση και εξασφάλισε ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, στο οποίο έχασε την πρόκριση στη φάση των “16”, της σεζόν που τελείωσε, λόγω ενός ανύπαρκτου πέναλτι από τον Καράσεβ, ο οποίος αδίκησε τον Ολυμπιακό στο Μάλμε.
Μπορεί να έμεινε μόλις μία σεζόν στη Σπόρτινγκ και να αποχώρησε με επειδοσιακό τρόπο, αλλά έκανε έργο. Προώθησε παίκτες από τη δεύτερη ομάδα (Ζοάο Μάριο) και εδραίωσε τους Γουίλιαμ Καρβάλιο και Μανέ, επίσης από τη δεύτερη ομάδα (παίκτες που είχε πιστέψει τη σεζόν 2013/14 ένας πρώην ερυθρόλευκος, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ), ενώ εμπιστεύτηκε νεαρούς ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν από άλλες ομάδες (Πάουλο Ολιβέιρα, Οριόλ Ροσέλ, Τόμπιας Φιγκουερέντο). Παίζοντας κυρίως σύστημα 4-3-3, με έναν αμυντικό μέσο και δύο εσωτερικούς χαφ, ενώ δεν ήταν λίγες φορές που χρησιμοποίησε το πιο επιθετικό 4-4-2.
Προέρχεται από την πιο καταρτισμένη προπονητική σχολή στον κόσμο, την πορτογαλική. Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες στη δουλειά τους. Θα δούμε ποιες είναι οι σκέψεις του για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν και τη φιλοσοφία ποδοσφαίρου που θέλει να εφαρμόσει στους ερυθρόλευκους. Το πόσο επιθετικός μπορεί να γίνει ένας Πορτογάλος προπονητής εξαρτάται από το έμψυχο δυναμικό που καλείται να διαχειριστεί. Θα δούμε στην πράξη αν θέλει η ομάδα να πιέζει ψηλά και να πρεσάρει παντού. Ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, έχει τη συντριπτική κατοχή της μπάλας υπέρ του. Η Ευρώπη είναι ένα άλλο κεφάλαιο και μένει αν δούμε αν κι εκεί αυτό θα είναι το πλάνο. Γενικότερα, οι Πορτογάλοι προπονητές ποντάρουν πολλά στην κόντρα επίθεση. Για να το πούμε πιο σωστά, θέλουν οι ομάδες τους όταν έχουν την μπάλα στην κατοχή τους να την κυκλοφορορούν σωστά και γρήγορα, αλλά και να “τρέχουν” το γήπεδο όπως πρέπει. Μέρος της φιλοσοφίας του Σίλβα θα δούμε σίγουρα στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας στο Ζέεφελντ και θα σας μεταφέρουμε στο 100% τα “θέλω” του.
Ξέχωρα από τις ικανότητές του σε επίπεδο προπόνησης και κοουτσαρίσματος, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αντιληφθούμε και την προσωπικότητά του. Στα 38, βγαίνει πρώτη φορά από την πατρίδα του. Όσο να ‘ναι, το άγχος υπάρχει. Είναι δεδομένο. Οι σχέσεις που θα αναπτύξει με τους ποδοσφαιριστές, το κλίμα που θα επικρατεί στα αποδυτήρια, η εικόνα που θα “χτίσει” απέναντι στον Τύπο βάσει της συμπεριφοράς του προς αυτόν και της γενικότερης παρουσίας του στις υποχρεώσεις της ομάδας, αναμφίβολα θα παίξουν το ρόλο τους. Οι πληροφορίες μου κάνουν λόγο για έναν προπονητή αποφασισμένο να πετύχει. Η πλειοψηφία των Πορτογάλων προπονητών έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: είναι παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο, ζουν για αυτό. Προσέχουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Όλη η δουλειά τους διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Είναι οργανωμένοι, μεθοδικοί και ό,τι εφαρμόζουν τόσο στην προπόνηση όσο και τους αγώνες είναι βάσει σχεδίου. Από το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθούν οι παίκτες στην προσωπική τους ζωή μακριά από το προπονητικό κέντρο στο Ρέντη, μέχρι το πλάνο της ομάδας την ώρα του ματς.
Αποτελεί ένα ελκυστικό προπονητικό πρότζεκτ ο ο Μάρκο Σίλβα. Αν καταφέρει να μη γίνει αναλώσιμος στα μάτια της διοίκησης και του πάντοτε απαιτητικού κόσμου, αλλά και μπορέσει να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα της καριέρας του, διαθέτει τις βάσεις για να πετύχει. Επειδή το να είναι κάποιος προπονητής στον Ολυμπιακό αποτελεί και ευλογία και κατάρα μαζί, ας ελπίσουμε πως ο Πορτογάλος προπονητής δεν θα αποδειχθεί περαστικός από τον Πειραιά. Του το ευχόμαστε, γιατί οι ερυθρόλευκοι καλούνται να δημιουργήσουν μία ομάδα τουλάχιστον διετίας και δεν προσδίδει κύρος στον Ολυμπιακό το να αλλάζει προπονητή κάθε έξι μήνες.
ΥΓ: Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την πρωτοβουλία της να μειώσει ακόμα και ως 50% τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016. Δεν το γράφω απλά για τους τύπους. Η αβεβαιότητα που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και της πολύ δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, σε κάνει να σκέφτεσαι ακόμα και που θα δώσεις το ένα ευρώ. Για την επόμενη σεζόν, κάθε φίλαθλος της ομάδας θα μπορεί να επισκέφτεται το “Γεώργιος Καραϊσκάκης” με το μικρότερο δυνατό κόστος αν συνυπολογίσουμε το συνολικό αριθμό των εντός έδρας αγώνων, σε Πρωτάθλημα, Champions League, Κύπελλο (και όποιο φιλικό ματς προκύψει). Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες λεπτομέρειες. Η απόφαση της διοίκησης να διαμορφώσει όσο πιο οικονομικά γίνεται τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας μόνο για τη νέα σεζόν, πρέπει να επικροτηθεί από όλους. Και μακάρι να “αγκαλιάσουν” αυτήν την προσπάθεια οι φίλαθλοι της ομάδας και να βλέπουμε ξανά ένα γεμάτο Καραϊσκάκης σε κάθε παιχνίδι από εδώ και πέρα.