Αρχική / SLIDER / Η ωμή πραγματικότητα και η υποκειμενική αντιμετώπιση

Η ωμή πραγματικότητα και η υποκειμενική αντιμετώπιση

Μια ενέργεια απερίσκεπτη αλλά τόσο δυστυχώς συνηθισμένη για τα ελληνικά γήπεδα, προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων και ενδεχομένως να επηρεάσει την έκβαση ενός ολόκληρου πρωταθλήματος.

Γράφει ο Βαλάντης Σιδέρης

Ήταν το 47ο περίπου λεπτό. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει και κάποιος αποφασίζει να ρίξει μια κροτίδα, ένα βαρελώτο, πείτε το όπως θέλετε και να “ρίξει” στον χορτάρι του Χουανκάρ του Παναθηναϊκού, ο οποίος έκανε ζέσταμα λίγο πιο πέρα από το σημείο που εκείνη προσγειώθηκε. Κάτω λοιπόν ο Ισπανός, αποχώρηση των πρασίνων και προσωρινή διακοπή του ματς, η οποία εν τέλει έγινε οριστική. Πόντιος Πιλάτος ο διατητής και ο γιατρός και τέλος της βραδιάς. Τρίτη, ανακοινώνονται οι κλήσεις σε απολογία από το αθλητικό δικαστικό όργανο. Εντός ο Ολυμπιακός, εκτός ο Παναθηναϊκός. Πάμε όμως να δούμε τα πράγματα χωρίς παρωπίδες και χωρίς οπαδικά γυαλιά, καθώς δυστυχώς τα γεγονότα πάντα τα μεταφράζουμε μέσα από το δικό μας κατά το δοκούν συμφέρον ή όφελος.

Δε θα κάτσω να αναλύσω τα άρθρα για τα οποία θα απολογηθεί ο Ολυμπιακός σε πρώτο χρόνο, όποιος θέλει τα γκουγκλάρει. Πάμε στο δια ταύτα και αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί. Στα ελληνικά γήπεδα επικρατεί μια κατάσταση δυστοπική, παράτυπη και διηνεκής. Τα εισιτήρια, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών δεν είναι ονομαστικά, ούτε ταυτοποιείται έστω δειγματοληπτικά η κυριότητα αυτών επί των ατόμων που εισέρχονται σ’ έναν αγωνιστικό χώρο. Λέει χαρακτηριστικά ο νόμος “Για τους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων, καθώς και του κυπέλλου Ελλάδος όπου μετέχουν Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες ή Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών τα εισιτήρια εκδίδονται πάντοτε αριθμημένα και ονομαστικά, με τον αριθμό του εισιτηρίου να αντιστοιχεί σε μία θέση καθήμενου θεατή.” Δεν εφαρμόζεται. Κάποιος θα σκεφτεί ότι η κροτίδα δεν εκσφενδονίστηκε από τους οργανωμένους. Μα δεν είναι το θέμα μου οι οργανωμένοι που και γι΄αυτούς ισχύουν αντίστοιχα. Λέει λοιπόν ο νόμος πιο κάτω “Αναγνωρισμένος κατά τον παρόντα νόμο σύνδεσμος φιλάθλων δικαιούται να λαμβάνει για τα Μέλη του αριθμό εισιτηρίων της κατώτερης τιμής από οικείο αθλητικό σωματείο, Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών ή Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία (Εάν για μία αθλητική συνάντηση εκδοθούν ονομαστικά εισιτήρια, οι σύνδεσμοι φιλάθλων λαμβάνουν για τα Μέλη τους μόνο τέτοια εισιτήρια). Απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων σε συνδέσμους φιλάθλων που δεν είναι αναγνωρισμένοι κατά τον παρόντα νόμο.” Άρα πάλι έπρεπε να είναι ονομαστικά. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο αν πετάχτηκε από την 7, την 23 ή τα επίσημα. Δεν πρέπει να είναι αυτό το ζήτημα, αυτό είναι το δέντρο και όχι το δάσος. Το δάσος επίσης μας λέει ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος επί της ουσίας, για το τι μπορεί να κουβαλήσει κάποιος μαζί του, όταν εισέρχεται σ’ ένα παιχνίδι. Φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, λέιζερ, κροτίδες, αλκοόλ κλπ. Τα παραπάνω τα αναπαράγει και το επίσημο σάιτ του Ολυμπιακού όπως και των περισσότερων ΠΑΕ.

Τα παραπτώματα λοιπόν που ενδεχομένως να συλληφθεί κάποιος να διαπράττει, στην συντριπτική πλειοψηφία αποτελούν πταίσματα ενώ από την πλευρά των ΠΑΕ υπάρχει δικαίωμα απαγόρευσης εισόδου δια βίου στο εν λόγω γήπεδο που τελέστηκε μια αξιόποινη πράξη. Πόσα άτομα έχουν συλληφθεί που έκαναν κάτι παράνομο εντός του γηπέδου; Ο ρίπτης για παράδειγμα της φωτοβολίδας που δέχθηκε κάποτε ο Φινμπόγκασον πιστεύετε ότι απολογήθηκε ποτέ γι΄αυτό στις αρμόδιες αρχές; Εκείνη στον Χάινς; Εκείνος που έριξε την φωτοβολίδα εντός του αγωνιστικού χώρου όταν η ΑΕΚ σκόραρε κατά του Ολυμπιακού, τιμωρήθηκε από οποιονδήποτε; Να σας πω κάτι που ξέρω για το Καραϊσκάκης; Πριν από καμιά δεκαριά και βάλε χρόνια, έτυχε να βρίσκομαι λόγω ενός συγγενή μου να για λίγα λεπτά στο μπουθ της αστυνομίας. Είναι το μοναδικό με καθρεφτιζόμενα τζάμια στα οποία τελείται ο αστυνομικός έλεγχος και η διασφάλιση της τάξης του αγώνα. Αυτά τα λίγα λεπτά λοιπόν που ήμουν εκεί προσπαθούσα να αντλήσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ ώστε να ικανοποιήσω των περιέργειά μου. Οι κάμερες που είχαν τότε λοιπόν και θεωρώ ότι δεν έχουν αλλάξει, όντως μπορούσαν να ζουμάρουν σχετικά καλά και σε πρόσωπα σε όλες τις θύρες. Ορισμένα μάλιστα ήταν ταυτοποιημένα όπως μου είπαν, όμως δεν μπορούσαν προφανώς να πάνε έτσι απλά και να τα συλλάβουν στην 7. Θα γινόταν μακελείο το καταλαβαίνετε. Η τακτική λοιπόν που θεωρητικά ακολοθούνταν τότε ήταν να εκτυπώνεται η φωτογραφία κάποιου ο οποίος καταζητείται για τον χ λόγο, να μοιράζεται στους αστυφύλακες που ήταν έξω από τις θύρες και ΑΝ τυχόν τον εντόπιζαν και μπορούσαν, να τον πιάνουν. Πείτε μου εσείς πόσους ξέρετε να συνέλαβαν έξω από το γήπεδο μετά το τέλος ενός αγώνα. Όχι πως η ΕΛ.ΑΣ. είναι καλή και άγια, σε καμία περίπτωση αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Κλείνει η παρένθεση.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει είτε να αλλάξουν ή να εφαρμοστούν. Πρόθεση πραγματική δε φαίνεται ωστόσο να υπάρχει από οποιονδήποτε για κάτι ουσιαστικό και αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι τίποτα δε θα αλλάξει. Φυσικά για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι οπαδοί, μην τρελαθούμε. Η τοξικότητα ξεκινάει από τα υψηλότερα κλιμάκια και καταλήγει στη βάση. Ωστόσο αυτή η τοξικότητα επηρεάζει τον απλό αγνό φίλαθλο τον οποίο θεωρητικά δεν υπολογίζουν, όμως αυτός είναι ο πνεύμονας ενός αθλητικού σωματείου.

Κι αν θέλετε να πάμε στα κουτσομπολίστικα, την κροτίδα ακούγεται ότι την πέταξε ανήλικος, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα σύνδεσμο και απλά ήθελε να κάνει το κομμάτι του. Το έκανε όμως γιατί ήξερε, ή πίστευε ότι κανείς δεν θα τον “μαλώσει”, κανείς δεν θα τον επικρίνει αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα. Τώρα βέβαια με την πορεία που πήρε το πράγμα, δεν είναι απίθανο το ματς να κατοχυρωθεί υπέρ των φιλοξενούμενων με τον Ολυμπιακό να δεχθεί μείωση βαθμών, αλλοιώνοντας το πρωτάθλημα. Το γεγονός ότι δεν κλήθηκε καν σε απολογία ο Παναθηναϊκός παρά το γεγονός ότι αποχώρησε χωρίς προηγούμενη εντολή του διαιτητή, δε ξέρω αλλά μου δημιουργεί κακό προαίσθημα για τη συνέχεια. Προφανώς δε θέλω να την …πληρώσει η ομάδα μου αλλά θέλω και να κάνει ότι μπορεί για να μην συμβεί κάτι “παράνομο” ξανά εντός του σταδίου. Αν το είχε κάνει νωρίτερα, δε θα συζητάγαμε κάτι τώρα. Και ναι, δεν πιστεύω ότι ο Χουανκάρ υποκρίθηκε, τουλάχιστον στην αρχή του συμβάντος. Στη συνέχεια αν το παρατράβηξε και κατόπιν οδηγίας συνέχισε και διόγκωσε το περιστατικό, το ακούω αλλά δε θεωρώ -κατά την προσωπική μου άποψη- ότι υπήρχε σχέδιο εφόσον ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζονταν να εκμεταλλεύονταν μια κατάσταση ώστε να διακοπεί το ματς. Εξάλλου ας μην κρυβόμαστε, στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερος.

Το χειρότερο όλων αναφορικά με τα αθλητικά δρώμενα στη χώρα μας, είναι ότι τίποτα πλέον δε μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Τίποτα δε με ξαφνιάζει και τίποτα δεν με κάνει να θυμώσω. Πλέον -δυστυχώς- με διακατέχει μια αποστασιοποίηση, μια καλώς εννούμενη απάθεια για την οποία δεν ευθύνομαι επουδενί εγώ καθώς ούτε η αγάπη μου για τον Ολυμπιακό μειώθηκε, ούτε η ζωή μου έχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα-εμπόδιο να με απασχολεί. Είναι απλά το αποτέλεσμα των χειρισμών όλων αυτών που διαχρονικά σφετερίζονται το φίλαθλο κοινό εξυπηρετώντας υμέτερα συμφέροντα. Είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε παράγοντες, είτε δημοσιογράφοι είτε ότι άλλο θέλετε…

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Τι κάνει και τι Δεν κάνει ο Πετρούσεφ: Player Analysis – Scouting report

Ο Πετρούσεφ ίσως γίνει μετά τον Λο, η σπουδαιότερη προσθήκη εντός της σεζόν, φτάνει να ...