Αρχική / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / Η έλλειψη ρευστότητας και η αιτία πρόσληψης του Κορδόν

Η έλλειψη ρευστότητας και η αιτία πρόσληψης του Κορδόν

Η… επιβαλλόμενη σφικτή οικονομική πολιτική και οι αρνητικοί ισολογισμοί που φέρνουν μεταγραφές της Segunda. Του Β. Σιδέρη

Ίσως είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που βλέπουμε τόση νωθρότητα και κυρίως οικονομική ύφεση στις μεταγραφές της ομάδας. Πρέπει να ανατρέξουμε στο όχι τόσο μακρινό 2012 όταν ο Ολυμπιακός ξόδεψε μόλις 5 εκ. για αγορές παικτών, τότε όμως είχε πάρει ως ελεύθερο τον Μανωλά που έλαμψε και τους Σιόβα, Σάμαρη με μικρό αντίτιμο αλλά τεράστια προσφορά όπως μη ξεχνάμε ότι επίσης είχε και έναν σχετικά καλό κορμό Ελλήνων και ξένων. Τότε λοιπόν είχαν δοθεί 2,7 εκ. για τον Μασάδο που ήταν με διαφορά του δεύτερου (Γκρέκο 850 χιλ) η ακριβότερη προσθήκη και ορισμένες ακόμα με πόσα κοντά στο μισό εκατομμύριο.


Φέτος ενώ βρισκόμαστε 20 μέρες πριν το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν και έχουν έρθει δύο ελεύθεροι παίκτες από τη Segunda, ο ένας 35 ετών και ο άλλος 33, ενώ φαίνεται ότι επίσης έρχεται ένας νεαρός Σκωτσέζος από την ίδια κατηγορία. Σίγουρα όλα κρίνονται στο χορτάρι αλλά σε πρώτη ανάγνωση ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι προβληματισμένος και σε συνδυασμό με την απώλεια του πρωταθλήματος δημιουργούνται εύλογα απορίες και πρώιμη απογοήτευση.


Κάποιος θα πει, εμπιστοσύνη στον Κορδόν και το επιτελείο του. Άλλωστε ο Ισπανός έχει λαμβάνειν 2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα και για τη θέση ενός αθλητικού – τεχνικού διευθυντή. Άρα μπορεί επίσης να ειπωθεί το ερώτημα, είναι δυνατόν να έδωσε ο Ολυμπιακός τόσα λεφτά για διοικητικό πόστο και δε θα δώσει για ποδοσφαιριστές; Αυτοί φέρνουν τις επιτυχίες άλλωστε και τους τίτλους. Αυτοί και ο προπονητής.


Το δικό μου ερώτημα όμως έγκειται στον κύριο λόγο έλευσης του Κορδόν. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν ο πολύπειρος τεχνικός διευθυντής ήρθε πρωτίστως για να φέρει χρήματα και έτσι να αποσβέσει πρώτον εύκολα το μεγάλο του συμβόλαιο και δεύτερον και σημαντικότερο, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από τις πωλήσεις του υπεράριθμου ρόστερ των Πειραιωτών για το οποίο έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα. Αν καταφέρει παράλληλα να βρει και ορισμένα “λαυράκια” τότε ακόμα καλύτερα. Οι λεγόμενες έξυπνες μεταγραφές ή αν θέλετε ψαγμένες, φυσικά υπάρχουν και όλοι τις θέλουν. Σίγουρα ο Κορδόν δεν είναι τυχαίος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έχει εξαιρετικά διαπιστευτήρια και οργανωμένο δίκτυο scouting το οποίο έχει ονόματα για όλα τα βαλάντια.


Προφανώς λοιπόν ο Ολυμπιακός θα έπρεπε ήδη να είχε πάρει τουλάχιστον έναν επιθετικό και έναν στόπερ. Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τελείωσε όποτε και σήμερα να έρθουν, σίγουρα ο χρόνος αφομοίωσής τους θα είναι λιγότερος και σε διάρκεια και σε ποιότητα.


Η δήλωση του προαναφερθέντος αναφορικά με την κατάλληλη χρονική στιγμή υλοποίησης των “καλών” μεταγραφών, προσδιορίζοντάς τη ξεκάθαρα στα τέλη Αυγούστου, ίσως έχει βάση αλλά το θέμα είναι πως μέχρι τότε ενδεχομένως να έχει κριθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της ομάδας οριστικά με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για το οικονομικό καθεστώς του συλλόγου όσο και το πρεστίζ της. Επιπλέον, ίσως ήθελε να αποφορτίσει την κατάσταση για το μεταγραφικό πλάνο και τις απαιτήσεις του ερυθρόλευκου λαού που είναι πάντα αρκετά υψηλές κάτι που δήλωσε έμμεσα αποφεύγοντας τεχνηέντως και ο Μαρτίνεθ σε πρόσφατες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.


Ένα ακόμη στοιχείο που ωθεί την άποψη μου περί σοβαρής έλλειψης ρευστότητας της ΠΑΕ, είναι οι δυο συνεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όπως έχω ξαναγράψει άρθρο αποκλειστικά για το τι σημαίνει σε μια ανώνυμη εταιρία μια τέτοια κίνηση, υποδηλώνει δύο καταστάσεις. Ή την πρόθεση του ιδιοκτήτη εφόσον τα εισερχόμενα χρήματα είναι αποκλειστικά δικά του να ενισχύσει την εταιρία του με κεφαλαία ώστε να αυξηθεί η δραστηριότητά της, άρα στην συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον μιλάμε για ποδόσφαιρο με παίκτες, εγκαταστάσεις κλπ ή την κάλυψη του ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί σε προηγούμενα οικονομικά έτη, κάτι που επί του παρόντος είναι και το πιθανότερο. Η αδυναμία συμμετοχής του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς λιγκ όπου τα έσοδα είναι πολλαπλάσια από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε συνδυασμό με τα τεράστια πάγια έξοδα της ΠΑΕ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δημιούργησαν σοβαρή αναντιστοιχία στον ισολογισμό και έχοντας ως ισχυρό δεδομένο τις επιταγές του financial fair play της UEFA, να επέβαλαν αναγκαστικά μια πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική. Ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της ΠΑΕ ήταν για τη χρονική περίοδο 2020-2021 όποτε δεν έχω την πλήρη εικόνα για στηρίξω αριθμητικώς τα παραπάνω, ωστόσο λογίζοντας τους οικονομικούς δείκτες που δεν αλλάζουν και λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα δεδομένα, δύσκολα θα πέσω έξω.


Άρα τώρα τι γίνεται; Ο Ολυμπιακός πιθανότατα πρέπει να πουλήσει κάποιους για να πάρει κάποιους άλλους και όσο δεν το κάνει αυτό, τόσο θα βλέπουμε παίκτες της Β Ισπανίας ελπίζοντας να είναι θησαυρός και όχι άνθρακας. Έως τώρα εισέρρευσαν στα ταμεία της ΠΑΕ 4,5 εκατομμύρια. 3,5 από την πώληση του Ονιεκούρου ο οποίος είχε υποχρεωτική option και άλλο ένα από την αντίστοιχη του Κανέ.

Υπάρχουν σοβαρά περιουσιακά στοιχεία υπό παραχώρηση. Ο Μαντί, ο Ζίνκερνάγκελ, ο Σισέ, ο Ρέαμπτσουκ, ο Αμπούμπακάρ, ίσως ακόμα και ο Μπίελ ο οποίος δείχνει να ψάχνεται για επιστροφή στην πατρίδα του. Οι προσδοκίες είναι αρκετά υψηλές αναφορικά με τις τιμές των παραπάνω.

Αν τώρα ξαφνικά δούμε αύριο προσθήκες εκατομμυρίων τότε ίσως τα πράγματα είναι διαφορετικά εντελώς και το παραπάνω άρθρο θα ήταν πλήρως άστοχο κάτι που το εύχομαι ειλικρινά αλλά οι αριθμοί δύσκολα λένε ψέματα και αν ορισμένες φορές λένε τότε κάποιοι θέλουν να φανεί ότι λένε…

Το παραπάνω κείμενο δε στηρίζεται σε πληροφορίες αλλά σε συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν καθημερινά από την μεταγραφική πολιτική της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τα δεδομένα όπως αυτά εξάγονται από την πρόσληψη Κορδόν και το οικονομικό καθεστώς της Ανώνυμης εταιρείας δια μέσω των οικονομικών της καταστάσεων.

🔴⚪ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:Το παρακάτω αποτελεί διευκρινιστικό post σχετικά με το χθεσινό άρθρο με τίτλο “Η έλλειψη ρευστότητας και η αιτία πρόσληψης του Κορδόν”. Να βάλουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα στη θέση τους γιατί κάποιοι ή δεν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το άρθρο ή τα νεοελληνικά ορισμένων χρειάζονται εξάσκηση.
⚽Η Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σημαίνει ότι για άλλη μια χρόνια ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπερκαλύπτει από την τσέπη του τρύπες στον ισολογισμό της ΠΑΕ, οι οποίες προκύπτουν από την μη συμμετοχή στους ομίλους του CL και την εν γένει κακή ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας
⚽ Ο Ολυμπιακός διαθέτει μια σειρά από βαριά συμβόλαια, τα οποία πρέπει να “ξεφορτωθεί” προκειμένου να πάρει ανάσα και να βγει έπειτα δυναμικά στην αγορά
⚽ Δουλειά του Κορδόν δεν είναι μόνο να βρίσκει νέους παίχτες αλλά και να μπορέσει να βρει προτάσεις για παίχτες του υπάρχοντος ρόστερ
⚽ Ο Ολυμπιακός πρέπει να τηρεί με ευλάβεια το financial fair play, καθώς οι κανόνες της UEFA είναι κάτι παραπάνω από αυστηροί, όπερ σημαίνει ότι η περσινή μεταγραφική πολιτική δεν μπορεί να επαναληφθεί επουδενί και φέτος.
⚽ Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο δεν μπορεί να έχει προς το παρόν την ρευστότητα που επιθυμεί, καθώς πρέπει πρώτα να μειώσει το ρόστερ του, να καλύψει οικονομικές τρύπες όπως κάνει κάθε υγιές σωματείο και να είναι αρκετά πιο προσεκτικός στις φετινές επιλογές του στο μεταγραφικό παζάρι.
⚽ Αυτά είναι με απλά λόγια τα κύρια σημεία του άρθρου που κάποιοι ορμώμενοι από τον τίτλο μπήκατε στην διαδικασία ύβρεων και αισχρών σχολίων.

⚽Στόχος ήταν η ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας ώστε ο κόσμος να καταλάβει γιατί υπάρχει μια στασιμότητα και μια συντηρητική προσέγγιση στα μεταγραφικά. Κορδόν και Διοίκηση θα κάνουν αυτό που πρέπει ώστε ο Ολυμπιακός να είναι ανταγωνιστικός χωρίς όμως να βάλουν σε κίνδυνο την οικονομική υγεία του συλλόγου. Και εγγυητής αυτής της υγείας είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης που για άλλη μια φορά με την ΑΜΚ έβαλε πλάτη.

Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια σαν site την απεριόριστη στήριξη μας στην ομάδα και αποτελούμε αιχμή του δόρατος κόντρα στον ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας που δέχεται η ομάδα. Επομένως, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν κακοπροαίρετο να διαβάλλει την δουλειά μας. Καταγράφουμε τα γεγονότα και μεταφέρουμε στον κόσμο την αλήθεια χωρίς περιστροφές.
Με εκτίμηση,
εκ της διευθύνσεως
kokkina.gr

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Είναι επίσημο! Στα “κόκκινα” ο Πετρούσεφ!

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο Σέρβος σέντερ υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς ...