Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Γιώργο Μπαρτζώκα: Βγες από την παγίδα των ΜΜΕ και κάνε τον Ολυμπιακό ξανά πρωταθλητή

Γιώργο Μπαρτζώκα: Βγες από την παγίδα των ΜΜΕ και κάνε τον Ολυμπιακό ξανά πρωταθλητή

Μην επιτρέπεις να σε τραβάνε κάτω, κατάλαβε την υπόστασή και τη θέση σου… Γράφει ο Β. Σιδέρης

Ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα γεμάτο αδυναμίες και ατέλειες. Παρά τη λογική που μπορεί να έχει μπροστά του, συχνά κάνει λάθη, καθοδηγούμενος από συναισθήματα, φόβους και πάθη. Αυτή η αντίφαση είναι που τον καθιστά μοναδικό. Ενώ μπορεί να αναγνωρίσει την ορθότητα και την αλήθεια, συχνά επιλέγει τον δρόμο της αβεβαιότητας και του ρίσκου. Αυτή η τάση να αγνοεί τη λογική υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος δεν είναι απλώς ένα λογικό ον, αλλά ένα πολύπλοκο μείγμα συναισθημάτων, εμπειριών και εσωτερικών συγκρούσεων. Κάθε λάθος και αποτυχία είναι μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη, αποκαλύπτοντας τη βαθιά ανθρώπινη φύση του. Έτσι πολλές φορές μπορεί να εισερχόμαστε σε μια κατάσταση της οποίας η τοξικότητα είναι είναι τόσο μεγάλη και ο βούρκος τόσο πηχτός, που σε τραβάει και σένα μέσα, όλο και πιο βαθιά.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ένας από τους σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία της Ευρωλίγκας, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στη δίνη της κριτικής και της συνεχούς πίεσης από τα μέσα ενημέρωσης και τα social media. Η ενασχόλησή του με δημοσιογράφους, όπως ο Κ., και συγκεκριμένες κατευθυνόμενες ιστοσελίδες έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που φθείρει τόσο τον ίδιο όσο και την απόδοσή του στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό θα μου πείτε δεν είναι καινούργιο, το ανησυχητικό είναι όμως πως πλέον τον επηρεάζει.

Η συνεχής ενασχόληση με τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να αποτελέσει παγίδα για οποιονδήποτε επαγγελματία, πόσο μάλλον για έναν κορυφαίο προπονητή όπως ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Οι επιθέσεις που δέχεται συχνά δεν είναι τυχαίες ούτε αντικειμενικές, αλλά κατευθυνόμενες από αυτούς που χρηματοδοτούν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα. Οι δημοσιογράφοι λειτουργούν ως κακόβουλα φερέφωνα, με σκοπό να προκαλέσουν αναστάτωση και να αυξήσουν την πίεση στον προπονητή του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίος ο πόλεμος λάσπης που δέχεται ο Μπαρτζώκας, και ποτέ στα 30 χρόνια που παρακολουθώ τον Ολυμπιακό δεν έχω δει τέτοια εμμονή και εμπάθεια με ένα συγκεκριμένο άτομο.

Η Παγίδα της Ενασχόλησης

Ο Μπαρτζώκας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ενασχόληση με τέτοιου είδους επιθέσεις μόνο κακό μπορεί να του κάνει. Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις και η ενασχόληση με κακόβουλες κριτικές τον φθείρουν και αυξάνουν την πίεση που αισθάνεται, κάτι που αναπόφευκτα επηρεάζει τον τρόπο που διαχειρίζεται την ομάδα και παίρνει αποφάσεις. Η ενασχόληση με τέτοιες επιθέσεις αποσπά την προσοχή του από το ουσιαστικό του έργο και δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα.

Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι η βαθύτερη αιτία της πρώτης του αποχώρησης από τον Ολυμπιακό ήταν παρόμοια. Ο Μπαρτζώκας είχε χάσει το καθαρό μυαλό του και την ηρεμία του απέναντι στον Παναθηναϊκό, γεγονός που οδήγησε σε διαδοχικές ήττες απέναντι σε ομάδες φαντάσματα με υπηρεσιακούς προπονητές, ενώ μόλις ένα έτος πριν είχε κερδίσει την Ευρωλίγκα. Η συνεχής ενασχόληση του με τη διαιτησία τότε, ανεξάρτητα από το αν η κριτική του ήταν δίκαιη ή άδικη, του θόλωσε την κρίση και τον οδήγησε στην παραίτηση υπό την πίεση των οπαδών. Σίγουρα έχει διορθώσει πολλά θέματα που αφορούν την αντίλιψη και φθορά του όμως προφανώς δε λύθηκαν όλα και θα δε ήταν και απολύτως δεδομένο ότι θα λυθούν.

Η Αναγνώριση της Θέσης του

Είναι κρίσιμο για τον προπονητή του Ολυμπιακού να καταλάβει το θεσμικό του ρόλο και την υποστασή του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και αναγνωρισμένους προπονητές στην Ευρώπη, και οι αισχρές επιθέσεις δεν πρέπει να τον αγγίζουν. Σκεφτείτε για παράδειγμα, ο Κάρλο Αντσελότι να ασχολείται με τις απόψεις ενός τυχάρπαστου αρθρογράφου σε μια ιστοσελίδα της σειράς, έτσι και ο Μπαρτζώκας πρέπει να αγνοεί τέτοιου είδους κριτικές. Βασικά όχι απλά να τις αγνοεί, δε θα έπρεπε καν να τον “βλέπει”.

Η Στρατηγική της Αδιαφορίας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να εστιάσει στο έργο του και να απομακρυνθεί από τις τοξικές επιθέσεις των μέσων. Αυτό σημαίνει να μην μπαίνει σε διαδικασίες διαλόγων και να μην αφήνει τέτοιου είδους επιθέσεις να τον προβληματίζουν ή να τον υποβιβάζουν. Η στρατηγική της αδιαφορίας και της αποστασιοποίησης από τοξικές κριτικές θα του επιτρέψει να επικεντρωθεί στο έργο του και να συνεχίσει να οδηγεί τον Ολυμπιακό σε επιτυχίες. Έχει αποδείξει την αξία του ως προπονητής και δεν πρέπει να αφήσει τις κακόβουλες επιθέσεις να επηρεάσουν τη δουλειά του. Πρέπει να απομακρυνθεί από τη δίνη των μέσων ενημέρωσης και να επικεντρωθεί στο μπάσκετ και μόνο σ’ αυτό, θυμίζοντας στον εαυτό του την αξία και την υπόστασή του ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη σ’ ένα τεράστιο club παγκόσμιου βεληνεκούς. Με αυτή την προσέγγιση, θα μπορέσει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να συνεχίσει να πετυχαίνει με την ομάδα του. Καμιά άλλη απόσπαση, καμιά παρέκκλιση από το στόχο που είναι να επανέλθει ο Ολυμπιακός στους τίτλους!

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Οι δηλώσεις Μπαρτζώκα και Φαλ ενόψει Φενερμπαχτσέ

Στη media day ενόψει της εντός έδρας αναμέτρησης με τη Φενέρμπαχτσε (24/01, 21:15)  για την ...

Βρείτε μας στο Twitter