Αρχική / ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ / Γιατί ο Μεντιλίμπαρ επιλέγει δύο συνεχόμενα φιλικά;

Γιατί ο Μεντιλίμπαρ επιλέγει δύο συνεχόμενα φιλικά;


Όλα τα φιλικά του Ολυμπιακού διεξάγονται χωρίς κενό μεσοδιάστημα κάτι που προκαλεί ερωτήματα; Γιατί το κάνει όμως…!

Η απόφαση του προπονητή του Ολυμπιακού, Ζοσέ Μεντιλίμπαρ, να προγραμματίσει δύο συνεχόμενα φιλικά παιχνίδια, πρώτα με την Τερνάνα και στη συνέχεια με τη Ρόμα, όπως και σε όλη την μέχρι τώρα προετοιμασία, αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής προσέγγισης με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και οφέλη για την ομάδα. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τη λογική πίσω από αυτή την απόφαση, τα πιθανά οφέλη και τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Λογική της Απόφασης

Η διεξαγωγή δύο συνεχόμενων φιλικών αγώνων εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς:

  1. Αύξηση Φυσικής Κατάστασης: Τα συνεχόμενα παιχνίδια βοηθούν στη βελτίωση της φυσικής αντοχής των παικτών. Η ανάγκη να παίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τους αναγκάζει να διαχειρίζονται καλύτερα την κόπωση και να προσαρμόζονται σε απαιτητικές συνθήκες.
  2. Αξιολόγηση Δεξιοτήτων και Αντοχής: Δίνεται η ευκαιρία στον προπονητή να αξιολογήσει τις ικανότητες και την αντοχή των παικτών του σε συνθήκες πίεσης. Οι παίκτες που μπορούν να αποδώσουν καλά σε συνεχόμενα παιχνίδια δείχνουν αντοχή και σταθερότητα.
  3. Δοκιμές Τακτικών: Ο Μεντιλίμπαρ μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικές τακτικές και σχήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον πρώτο αγώνα, μπορεί να το προσαρμόσει και να το δοκιμάσει ξανά την επόμενη μέρα.
  4. Διαχείριση Ρόστερ: Η κατανομή του χρόνου συμμετοχής σε περισσότερους παίκτες βοηθά τον προπονητή να δει ποιοι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να αναδείξει νέες επιλογές για την πρώτη ομάδα.

Πλεονεκτήματα

  1. Βελτίωση Φυσικής Κατάστασης: Οι παίκτες βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση μέσω των συνεχών αγωνιστικών ρυθμών.
  2. Αξιολόγηση Βάθους Ρόστερ: Ο προπονητής έχει τη δυνατότητα να δει όλους τους παίκτες σε αγωνιστική δράση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνήθως δεν παίρνουν πολλά λεπτά συμμετοχής.
  3. Δοκιμές Τακτικών: Επιτρέπει στον προπονητή να δοκιμάσει και να προσαρμόσει τακτικές γρήγορα, βλέποντας άμεσα τα αποτελέσματα των αλλαγών.
  4. Ενδυνάμωση Ομαδικού Πνεύματος: Οι παίκτες περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και ενισχύοντας το ομαδικό τους πνεύμα.

Μειονεκτήματα

  1. Κίνδυνος Τραυματισμών: Αν και η σωστή διαχείριση του χρόνου συμμετοχής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο, η αυξημένη κόπωση από τα συνεχόμενα παιχνίδια μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.
  2. Έλλειψη Πλήρους Ανάκαμψης: Οι παίκτες μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως από τον ένα αγώνα στον άλλο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους.

Η στρατηγική του Ζοσέ Μεντιλίμπαρ να επιλέγει συνεχόμενα φιλικά παιχνίδια είναι μια τακτική που μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η αξιολόγηση του βάθους του ρόστερ. Η σωστή διαχείριση του χρόνου συμμετοχής των παικτών μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών και βοηθά στην προετοιμασία της ομάδας για τη σεζόν.

About Βαλάντης Σιδέρης

Γράφω από το 2011 και συνεχίζω. Αναποφάσιστος ανάμεσα στις δύο μεγάλες μου αγάπες. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Και τα δύο! Αγαπώ τον Ολυμπιακό και την Euroleague. Ερασιτέχνης αθλητής στα νιάτα μου. Πατέρας τριών παιδιών

Δείτε επίσης

Ένα μεγάλο Αχ και ένα έπος που δεν τελείωσε όπως έπρεπε

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έζησε ένα από τα πιο ...

Βρείτε μας στο Twitter