Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Και ξανά προς την δόξα τραβά, στο Final 4 ο Ολυμπιακός!

Και ξανά προς την δόξα τραβά, στο Final 4 ο Ολυμπιακός!

Μέσα σ’ ένα φλεγόμενο Σ.Ε.Φ., ο Ολυμπιακός κέρδισε με 87-78 την Εφές, έκανε το 3-2 στην σειρά και πήρε το εισιτήριο για το Final 4 της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ.

Ο αγώνας:

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυναμικά το παιχνίδι και βρίσκοντας σκορ από τον Πρίντεζη στο χαμηλό ποστ, πήρε από νωρίς το προβάδισμα στο σκορ, όμως οι πόντοι του Οσμάν, δεν άφηναν την διαφορά να μεγαλώσει. Έξι λεπτά πριν την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν την απόδοσή τους αμυντικά, κρατώντας χωρίς σκορ τους αντιπάλους τους. Στην επίθεση, ο Σπανούλης έδωσε λύσεις είτε σκοράροντας, είτε δίνοντας έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του, βοηθώντας την ομάδα του να χτίσει μία διαφορά της τάξεως των 7 πόντων (12-5). Σ’ εκείνο το σημείο η Εφές αντέδρασε και μ’ επιμέρους σκορ (2-6), κατάφερε να μειώσει την διαφορά σε απόσταση ενός σουτ. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου όμως είχαν βρει ρυθμό επιθετικά κι ευστοχώντας σε διαδοχικές προσπάθειες, κατάφεραν να κλείσουν με διαφορά 4 πόντων το Α΄ δεκάλεπτο (25-21).

Με την έναρξη της 2ης περιόδου η Εφές μ’ ένα γρήγορο σερί 5-0, κατάφερε να πάρει το προβάδισμα (25-26). Οι Πειραιώτες δεν είχαν καλό διάβασμα στην επίθεση με αποτέλεσμα ν’ αστοχήσουν στις προσπάθειες που πήραν ενώ στην άμυνα δεν είχαν την ίδια σκληράδα κι ενέργεια που είχαν στο ξεκίνημα. Παρ’ όλα αυτά, ένα σερί 4-0 έβαλε ξανά τους πρωταθλητές Ελλάδας σε θέση οδηγού, προσωρινά όμως, καθώς οι φιλοξενούμενοι παίζοντας με περισσότερη δύναμη και πάθος, έφεραν εκ νέου το παιχνίδι στα μέτρα της και πήρε ξανά το προβάδισμα (32-35), 3:49 πριν το ημίχρονο.

Στον χρόνο που υπολείπονταν μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, οι «ερυθρόλευκοι» βελτίωσαν κάπως την εικόνα τους στην επίθεση, αμυντικά όμως δεν ήταν στον επιθυμητό βαθμό αποτελεσματικοί, με συνέπεια η Εφές να βρει σκορ από τον Οσμάν και να πάει με προβάδισμα 4 πόντων (37-41) στ’ αποδυτήρια.

Στην επανάληψη, οι Πειραιώτες μπήκαν στο παρκέ με μάτι που… γυάλιζε και πήραν τα ηνία του ματς. Παίζοντας με τρομερό πάθος στην άμυνα, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου οδήγησαν σε λάθη και βεβιασμένες ενέργειες τους αντιπάλους τους, οι οποίοι πανικοβλήθηκαν και έχασαν την συγκέντρωσή τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς είδε τον Μπράιαν Ντάνστον να κάνει και το 4ο φάουλ του. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του συνέχισε να παίζει καλές άμυνες, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό και αύξησαν την διαφορά στο +5 (46-41), επτά λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου.

Στον διαθέσιμο χρόνο, η Εφές βλέποντας τον Ολυμπιακό να έχει το μομέντουμ του ματς, ξεκίνησε να παίζει «ξύλο» στην άμυνα. Οι διαιτητές δεν τιμώρησαν το σκληρό παιχνίδι των Τούρκων, δίνοντας τους το δικαίωμα να ρίξουν την διαφορά στον πόντο (48-47). Παρ’ όλα αυτά, οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν εκνευρίστηκαν, συνέχισαν να παίζουνε με καθαρό μυαλό και υπομονή στην επίθεση, ενέργεια και μαχητικότητα στην άμυνα, ξεφεύγοντας με +7 (54-47). Σ’ εκείνο το σημείο, ο Μπράντον Πολ με δύο συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα πήγε να ξαναβάλει την Εφές στο ματς, αλλά η «ερυθρόλευκη» άμυνα και τα τρίποντα του Παπαπέτρου έστειλαν, για πρώτη φορά, στο +9 την διαφορά (62-53).

Στο τελευταίο λεπτό, ένα επιμέρους σκορ 1-5 από πλευράς Εφές, διαμόρφωσε το 63-58 του Γ΄ δεκαλέπτου.

Στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, οι Τούρκοι έκαναν μία προσπάθεια ν’ ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση, όμως οι Πειραιώτες έχοντας σωστή κυκλοφορία, υπομονή και πλουραλισμό στο σκοράρισμα συνέχισαν να διατηρούν την διαφορά πάνω από τους 5 πόντους. σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, προηγήθηκαν και με +9 (73-64 και 76-67).

Στο τελευταίο πεντάλεπτο, η Εφές επιχείρησε ξανά να φτάσει στην ανατροπή, όμως η ποιότητα, η εμπειρία και η ηρεμία των παικτών του Ολυμπιακού, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Οι «ερυθρόλευκοι» διαχειρίστηκαν πολύ σωστά το υπέρ τους προβάδισμα, συνέχισαν να είναι εύστοχοι στην επίθεση, φτάνοντας με πανηγυρικό τρόπο στη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 25-21, 37-41, 63-58, 87-78

MVP:

Ο Βασίλης Σπανούλης με 22 πόντους, 6 ασίστ και 10 κερδισμένα φάουλ, ήταν ο κορυφαίος του αγώνα.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10(1), Μπιρτς 9, Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8(2), Σπανούλης 22(2), Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοφ 8, Πρίντεζης 14(1), Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4

Εφλες (Περάσοβιτς): Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10, Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Θες πλεονέκτημα; Κάνε διπλό!

Photo credit: Fede Bocchio Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της RS της Ευρωλίγκας και πλέον κάθε ...