Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Δεν «λύγισε» ούτε στην Πυλαία!

Δεν «λύγισε» ούτε στην Πυλαία!

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, ο αποδεκατισμένος από τους τραυματισμούς Ολυμπιακός, κέρδισε τον Π.Α.Ο.Κ. στην Πυλαία με 89-84, σημείωσε την 11η διαδοχική νίκη του στο πρωτάθλημα και διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. Μεγάλο παιχνίδι από τον Λοτζέσκι, καθοριστικός στο τέλος ο Γιανγκ.

Ο αγώνας:

Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές στο ξεκίνημα του αγώνα και παρά το γεγονός ότι εκτελούσαν υπό καλές προϋποθέσεις στην επίθεση, οι προσπάθειές τους δεν έβρισκαν στόχο. Ο Π.Α.Ο.Κ. προσπαθούσε σε κάθε κατοχή να τροφοδοτήσει τον Γλυνιαδάκη ενώ ο Ολυμπιακός ήθελε να τρέξει και να πιάσει ανοργάνωτη την αντίπαλή άμυνα. 5:29 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, ο Ολυμπιακός με διαδοχικές καλές άμυνες και τον Παπανικολάου να δίνει τις λύσεις στην επίθεση, ανέβασε στο +6 την υπέρ του διαφορά (4-10).

Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν σ’ εκείνο το σημείο. Ανεβάζοντας την έντασή τους στην άμυνα, υποχρέωσαν τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου σε βεβιασμένες ενέργειες οι οποίες δεν έβρισκαν στόχο. Στην επίθεση, «χτυπώντας» στον αιφνιδιασμό, κατάφεραν να τρέξουν ένα επιμέρους σκορ 16-6 και να προηγηθούν με 4 (20-16), 50΄΄ πριν το τέλος. Μοναδική «όαση» στην επίθεση των «ερυθρολεύκων» ήταν ο Παπανικολάου, ο οποίος με τρίποντο μείωσε στον έναν με την λήξη.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι πρωταθλητές μπήκαν με περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση στο παρκέ, παίρνοντας τον έλεγχο του αγώνα. Με δυνατή άμυνα μπλόκαραν επιθετικά τους «ασπρόμυρους», κρατώντας τους χαμηλά σε παραγωγικότητα. Στην επίθεση, την σκυτάλη στο σκοράρισμα από τον Παπανικολάου πήρε ο Λοτζέσκι, ο οποίος με συνεχόμενα εύστοχα σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, ανέβασε στο +8 την διαφορά για την ομάδα του (24-32), 5:44 πριν το ημίχρονο . Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν μπορούσε να βρει λύσεις απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού ούτε μπορούσε να περιορίσει την δράση του Λοτζέσκι, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στο σκορ με 10 (24-34), 5:16 πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Το τάιμ-άουτ του Σούλη Μαρκόπουλου σ’ εκείνο το σημείο «αφύπνισε» τους γηπεδούχους, οι οποίοι με την επάνοδό τους στο παρκέ, έτρεξαν ένα γρήγορο σερί 5-0 και μείωσαν στους πέντε (29-34). Η απάντηση των Πειραιωτών ήταν άμεση και με τους Αθηναίου και Γκριν να δίνουν σκορ, ο Ολυμπιακός -σε συνδυασμό και με την καλή του άμυνα- έστειλε στο +15 την διαφορά (32-45), 2:23 πριν το ημίχρονο.

Στον χρόνο που υπολείπονταν, οι «ασπρόμαυροι» βρίσκοντας λύσεις επιθετικά από τους Μπράιαντ και Πέινερς, κατάφεραν να ρίξουν την διαφορά στους εννέα (43-52) με βολές του Τέιλορ σε νεκρό χρόνο.

Με την έναρξη της επανάληψης, οι δύο ομάδες μπήκαν ζεστά στο παρκέ και ευστόχησαν στα σουτ που πήραν. Ο Ματ Λοτζέσκι συνέχισε να βάζει την μπάλα με ό,τι τρόπο ήθελε στο καλάθι, διατηρώντας σε απόσταση την ομάδα του. Από την πλευρά του ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιρνε σκορ από τους Κλάντον και Μπράιαντ και διατηρούνταν μέσα στο παιχνίδι. Ένα σερί 6-0 από τους παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου 6:26 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, έκαναν το σκορ 56-60, αναγκάζοντας τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να καλέσει τάιμ-άουτ.

Με την επιστροφή τους στο παρκέ, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν εκ νέου τα ηνία του ματς και με τον Λοτζέσκι να κάνει… όργια στο επιθετικό κομμάτι, κατάφεραν και πάλι να πάρουν προβάδισμα δέκα πόντων (58-68), τέσσερα λεπτά πριν το τέλος. Η αμυντική λειτουργία των Πειραιωτών όμως δεν ήταν στον επιθυμητό βαθμό αποτελεσματική, με αποτέλεσμα ο Τσόχλας, είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας, να ρίξει την διαφορά και πάλι στους 4 (66-70). 1:10 πριν την εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου. Στον χρόνο που απέμενε, ο Ολυμπιακός κατάφερε να τρέξει ένα σερί 3-0 και να πάει με προβάδισμα 7 πόντων (66-73) στην 4η περίοδο.

Στην 4η περίοδο, ο Ολυμπιακός με τον Έρικ Γκριν στον «1» δεν λειτουργούσε σωστά στην επίθεση, με αποτέλεσμα να σπαταλήσει κατοχές, αστοχώντας σε διαδοχικές προσπάθειες. Αντίθετα, ο Π.Α.Ο.Κ. με τον Τσόχλα να κάνει καταπληκτική δουλειά και στο σκοράρισμα και στην δημιουργία, κατάφερε να φέρει στα ίσια το παιχνίδι (75-75), 6:41 πριν το τέλος του αγώνα.

Ο Γκριν με εύστοχο δίποντο από την κορυφή έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό και λίγο αργότερα ο Μάντζαρης με τον ίδιο τρόπο έδωσε ανάσα τριών πόντων στην ομάδα του (76-79). Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και βρίσκονταν σκορ από τους Κλάντον και Χρυσικόπουλο, έφερε ξανά το σκορ σε ισορροπία (79-79). Οι «ερυθρόλευκοι» χωρίς καθαρό μυαλό στην επίθεση, δεν μπορούσαν να εκδηλώσουν προσπάθειες υπό καλές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σουτ να μην βρούνε στόχο. Από την άλλη μεριά ο Κλάντον συνέχισε να είναι αποτελεσματικός, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του (82-81), 1:44 πριν το τέλος.

Ένα λεπτό πριν την εκπνοή, ο Μάντζαρης αστόχησε σε ζευγάρι βολών, το ίδιο και ο Κλάντον, με αποτέλεσμα το σκορ να μείνει στο 84-83 υπέρ του Π.Α.Ο.Κ. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Γιανγκ σκόραρε, πήρε και το φάουλ, βάζοντας και πάλι τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού. Ο Αμερικάνος ευστόχησε και στην συμπληρωματική βολή, δίνοντας προβάδισμα δύο πόντων (84-86), 21,5΄΄ πριν τη λήξη του ματς.

Η τελευταία επίθεση που σχεδίασε ο Μαρκόπουλος δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο Σάιμπερτ με την επαναφορά έκανε λάθος. Ο Γιανγκ καθάρισε το ριμπάουντ και κέρδισε δύο βολές από τον Κλάντον. Ο Αμερικάνος center του Ολυμπιακού ευστόχησε και στις δύο, δίνοντας προβάδισμα ασφαλείας στην ομάδα του (84-88). Στα δευτερόλεπτα που υπολείπονταν η εύστοχη βολή του Μάντζαρη, διαμόρφωσε το τελικό 84-89

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 43-52, 66-73, 84-89

MVP: 

Καταπληκτικό παιχνίδι από τον Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος κράτησε όρθιο επιθετικά τον Ολυμπιακό στην μεγαλύτερη διάρκεια του ματς. Εξαιρετικός και ο Παπανικολάου με πολυεπίπεδη συνεισφορά, καθοριστικός στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Γιανγκ, ο οποίος “κλείδωσε” τη νίκη για την ομάδα του.

About Γιάννης Παραπονιάρης

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1993, «μυήθηκε» στον αθλητισμό το καλοκαίρι του 1997. Δοκίμασε την τύχη του σε πολλά σπορ, ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2002 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με το μπάσκετ. Από το παρκέ, μεταπήδησε στο «γήπεδο» της αθλητικής ενημέρωσης, απ’ όπου προσπαθεί να μεταδώσει την… τρέλα του για το άθλημα και στον κόσμο.

Δείτε επίσης

Θες πλεονέκτημα; Κάνε διπλό!

Photo credit: Fede Bocchio Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της RS της Ευρωλίγκας και πλέον κάθε ...