Αρχική / ΜΠΑΣΚΕΤ / Ο διαβασμένος και ο κακός

Ο διαβασμένος και ο κακός

daniel-theis-brose-baskets-bamberg-eb15

Αυτό που συνέβη στον Ολυμπιακό χθες βράδυ στο ΣΕΦ έχει μία απόλυτα λογική εξήγηση, και η κατάληξη του ήταν ένα απόλυτα φυσιολογικό αποτέλεσμα. Οι ερυθρόλευκοι, απέναντι στην πρώτη ομάδα που διάβασε την άμυνα τους στην εντέλεια, δεν κατάφεραν να επικρατήσουν παίζοντας επίθεση. Το σύνολο που έχει φτιάξει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βγάζει τρομερή ενέργεια και είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση, αλλά σε ο,τι αφορά το καθαρά λειτουργικό κομμάτι χρειάζεται την άμυνα για να σκοράρει παραπάνω από τον αντίπαλο.

Η Μπάμπεργκ του Αντρέα Τρινκιέρι έφτασε στο Φάληρο απόλυτα διαβασμένη σε ό,τι αφορά το βασικό αμυντικό πλάνο του Ολυμπιακού, δηλαδή τις διπλές καλύψεις στην περιφέρεια ή το στιγμιαίο ανέβασμα του ψηλού στην πίεση των γκαρντ. Με συνεχή σκριν και ακατάπαυστη κίνηση, διάβασε κάθε κενό που άφησαν οι περιστροφές και βρήκε με μεγάλη συνέπεια τον ελεύθερο παίκτη. Επίσης, εκμεταλλεύτηκε τις αλλαγές στους συνδυασμούς μεταξύ 1-4 και πέρασε επίμονα τη μπάλα στον, πολύ δημιουργικό από το χαμηλό ποστ, Νικολό Μέλι.

Συνήθως οι κατοχές έφταναν σε εκείνον αφού πρώτα είχε προηγηθεί ένα πρώτο σκριν που ενέπλεκε τον σέντερ του Ολυμπιακού, έτσι ώστε στο re-screen η άμυνα των ερυθρολεύκων να εξωθηθεί σε switch. Mε λίγα λόγια, οι Γερμανοί υποχρέωσαν τους ερυθρόλευκους να περιστραφούν περισσότερο από ο,τι συνήθως, και εκμεταλλευόμενοι τις ικανότητες του Ιταλού στην πάσα και την κυκλοφορία, έβγαλαν παίκτες με καλές προϋποθέσεις για σουτ. Ο Μέλι τελείωσε το παιχνίδι χωρίς να σκοράρει πολύ, αλλά μοίρασε 6 υπερπολύτιμες ασίστ, ενδεικτικές της δημιουργικής ποικιλίας της Μπάμπεργκ.

Προκειμένου ο Σφαιρόπουλος να επιστρέψει στο παιχνίδι, επιστράτευσε το χαμηλό σχήμα που ξελάσπωσε τον Ολυμπιακό σε Κωνσταντινούπολη και Πειραιά απέναντι στο Μιλάνο. Ο Πρίντεζης ή ο Αγραβάνης πέρασαν στη θέση του σέντερ, ο stretch Παπαπέτρου πήγε στη θέση 4. Οι ερυθρόλευκοι άρχιζαν να αλλάζουν σε όλα τα σκριν, οι συγκεντρωμένοι Χάκετ και Στρόμπερι βγήκαν μπροστά από τις πάσες και επιτέθηκαν με drive επάνω στα κορμιά του γερμανικού συνόλου. Η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε, αλλά η αρχή της τέταρτης περιόδου αποκατέστησε την τάξη που είχαν επιβάλει ο Τρινκιέρι και οι παίκτες του. Η επαναφορά του τραυματία Χάντερ και η επιστροφή στο αρχικό αμυντικό πλάνο αποδείχθηκε μοιραία, έστω και αν κράτησε τρία όλα κι όλα λεπτά. Η τελική αντεπίθεση δεν ήταν αρκετή, όπως συνήθως συμβαίνει όταν βρίσκεται κάποιος στο -24.

Σε αυτές πάνω κάτω τις γραμμές συνοψίζεται η εικόνα του χθεσινού παιχνιδιού, χωρίς κανείς να μπορεί να παραγνωρίσει πως η Μπάμπεργκ δεν επέτρεψε στους ερυθρόλευκους να ανανεώσουν περισσότερες από τρεις επιθέσεις, όντας απόλυτα συγκεντρωμένη στην αποστολή εξασφάλισης του αμυντικού ριμπάουντ. Επίσης, άξια λόγου είναι σίγουρα και η επίδοση των Ραντόσεβιτς και Τάις σε ο,τι αφορά την αντιμετώπιση των πικ εν ρολ με τον Σπανούλη. Οι στιγμιαίες βοήθειες τους, καθώς και οι αλλαγές τους αργότερα μέσα στο ματς ήταν ιδανικές.

Με όλα αυτά, ο Ολυμπιακός έκανε μία ήττα που φαινομενικά είναι εκτός προγράμματος. Όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι κι έτσι. Ο όμιλος αυτός είναι τόσο απρόβλεπτος και οι δυνατότητες του Ολυμπιακού διαπιστωμένες, συνεπώς αυτό που όλοι οφείλουμε να προσέχουμε αυτή τη στιγμή είναι μόνο η βαθμολογία. Αυτή λέει πως η ομάδα βρίσκεται στο 2-1, και με σωστή δουλειά μπορεί να κερδίσει παντού και οποιονδήποτε. Το έχει αποδείξει , ή οχι;

About freesniper

Ο ελεύθερος σκοπευτής γράφει όποτε θέλει, για ότι θέλει γιατί έτσι θέλει... Έχει πηγές ιαματικές και κοριούς εκεί που δεν το βάζει ο νους σου! Κυκλοφορεί και οπλοφορεί...

Δείτε επίσης

Μη μας γίνει συνήθειο…

Μια ακόμα μαύρη σελίδα, ανήμερα των γενεθλίων των 99 του χρόνων έγραψε ο Ολυμπιακός και ...